Ziua Mondială a Menopauzei: importanța pe care o merită
 

Ziua Mondială a Menopauzei: importanța pe care o merită

Climacteriul nu este același cu sfârșitul menstruației. Dar perimenopauza? Astăzi vom profita de Ziua Mondială a Menopauzei pentru a clarifica aceste concepte.
Ziua Mondială a Menopauzei: importanța pe care o merită
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 18 octombrie, 2022

Pe 18 octombrie, sărbătorim Ziua Mondială a Menopauzei. De multe ori, femeile devin confuze atunci când aud termeni precum climacteriul sau perimenopauza. Ziua Mondială a Menopauzei își propune să explice în detaliu această etapă din viața femeilor. Nu este sfârșitul sexualității active sau o stare patologică, așa cum s-a crezut mulți ani.

Ciclul de viață este alcătuit din schimbări și tranziții. Climacteriul și menopauza sunt etape pe care fiecare femeie le poate depăși fără probleme.

Ziua Mondială a Menopauzei: concepte ce creează confuzie

Există încă multe necunoscute legate de menopauză. Poate că, la consultul medical, femeia aude că climacteriul ei a început deja, dar nu înțelege pe deplin ce implicații are acest lucru. Internetul ne spune că la 45 de ani majoritatea femeilor se află la menopauză. Asta înseamnă că nu mai pot concepe? Dacă au în continuare menstruație?

Cu ocazia Zilei Mondiale a Menopauzei, vom trece în revistă principalele concepte legate de acest subiect. Este primul pas pentru a acorda acestei etape importanța pe care o merită.

Menopauza

Biroul pentru Sănătatea Femeii al Institutului Național de Sănătate din SUA definește menopauza ca fiind oprirea permanentă a menstruației. Ciclul lunar de sângerare nu se mai repetă cel puțin 12 luni.

Vârsta de debut a menopauzei este variabilă, deoarece depinde de genetică, problemele culturale și etnice și stilul de viață. În majoritatea țărilor europene, menopauza apare după 51 de ani. În Mexic, vârsta medie este de 48 de ani. În Argentina, este de 50 de ani.

Ca medie planetară, vârsta normală pentru ultima menstruație este între 45 și 55 de ani. Dacă sângerarea dispare înainte de vârsta de 45 de ani, vorbim de menopauză precoce, o afecțiune care are consecințe hormonale în viitor.

Medic care analizează o radiografie
Menopauza este asociată cu un risc crescut de fracturi și cu posibilitatea ridicată de a dezvolta osteoporoză.

Climacteriul

Asociația Argentiniană pentru Studiul Climacteriului definește acest concept ca fiind o etapă progresivă în viața unei femei în care capacitatea de reproducere se pierde. Termenul climacteriu provine din grecescul climater, care se traduce prin scară. Prin urmare, este o succesiune de pași. Este o tranziție de la un mod de viață la altul.

Nici în acest caz nu avem o dată exactă a apariției. Simptomele încep să apară cu 1 an înainte de încetarea sângerării menstruale și se manifestă până la 1 an după instalarea menopauzei.

Bufeurile sunt manifestări tipice ale climacteriului. Sunt senzații de căldură intensă pe care femeile le percep în orice moment al zilei, indiferent de temperatura exterioară.

Conform cercetărilor, modificările hormonale cresc expresia receptorilor serotoninei 5-HT2A din creier. Prin urmare, stimularea neurotransmițătorilor din hipotalamus dezechilibrează centrul de termoreglare.

Perimenopauza

Potrivit unui articol din revista Nature, perimenopauza este o combinație de simptome fizice, psihologice și neurologice care debutează cu modificări ale ciclurilor menstruale. Nu este o etapă definită.

Prin urmare, o femeie poate ajunge la perimenopauză mult mai devreme decât alta. Scăderea concentrației de estrogen este principalul factor responsabil pentru apariția simptomelor.

Nu vorbim doar despre simptome anatomice. Perimenopauza implică și aspecte psihologice. Femeile trec prin această etapă cu un risc mai mare de afectare cognitivă și depresie pe termen mediu.

Importanța înțelegerii menopauzei și climacteriului

Menopauza este un subiect tabu. Totuși, este din ce în ce mai acceptată, există mai multe informații și societatea înțelege că îmbătrânirea sănătoasă este un proces posibil și benefic.

Cu toate acestea, femeile nu primesc suficient sprijin social în acest moment al existenței lor. Oportunitățile de angajare sunt mai puține, sexualitatea lor este văzută ca ceva în declin și încercările de a adopta noi hobby-uri sunt clasificate ca fiind „necorespunzătoare pentru vârsta lor”.

Ziua Mondială a Menopauzei este un semnal de alarmă pentru societate. Femeile nu își termină proiectele când împlinesc 50 de ani. Nu este momentul „să fim bunici” și nimic mai mult.

Presiunea socială creează anxietate și stres femeilor peste 50 de ani. Nu numai că trebuie să facă față schimbărilor fizice, ci se confruntă și cu o lipsă de sprijin.

Femeie fericită de Ziua Mondială a Menopauzei
Climacteriul poate fi trăit cu pozitivitate. Pentru a face acest lucru, societatea trebuie să-și consolideze rolul în sprijinirea femeilor.

Ziua Mondială a Menopauzei

Climacteriul durează câțiva ani. Femeile trăiesc momente de incertitudine și se confruntă cu modificări ale organismului, risc cardiovascular crescut, șanse mai mari de fracturi, modificări ale dispoziției, etc.

Ziua Mondială a Menopauzei este una la 365 de zile, însă evidențiază o perioadă extinsă. În această perioadă, cu sprijin social suficient, femeile se pot simți împlinite, ajutate și capabile să facă față noilor provocări. Sfârșitul capacității de reproducere nu este sfârșitul vieții. Nimic altceva nu simbolizează mai bine tranziția la o altă formă de maturitate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Torres Jiménez, Ana Paola, and José María Torres Rincón. “Climaterio y menopausia.” Revista de la Facultad de Medicina (México) 61.2 (2018): 51-58.
  • Roncero, Laura Pérez. “La edad de la menopausia.” El farmacéutico: profesión y cultura 580 (2019): 27-30.
  • Santoro, Nanette, et al. “The menopause transition: signs, symptoms, and management options.” The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 106.1 (2021): 1-15.
  • McNamara, Megan, Pelin Batur, and Kristi Tough DeSapri. “Perimenopause.” Annals of internal medicine 162.3 (2015): ITC1-ITC16.
  • Willi, Jasmine, and Ulrike Ehlert. “Assessment of perimenopausal depression: A review.” Journal of Affective Disorders 249 (2019): 216-222.
  • Santoro, Nanette, et al. “The menopause transition: signs, symptoms, and management options.” The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 106.1 (2021): 1-15.
  • Zhu, Dongshan, et al. “Type of menopause, age of menopause and variations in the risk of incident cardiovascular disease: pooled analysis of individual data from 10 international studies.” Human Reproduction 35.8 (2020): 1933-1943.
  • Scavello, Irene, et al. “Sexual health in menopause.” Medicina 55.9 (2019): 559.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.