Ziua Mondială a Poliomielitei: pentru viitorul mamelor și al copiilor
Scris și verificat de medicul Mariel Mendoza
Ziua Mondială a Poliomielitei este sărbătorită pe 24 octombrie. Obiectivul este de a reînnoi angajamentul de a eradica poliomielita la nivel mondial. Anul 2022 a marcat 31 de ani de la eradicarea poliomielitei în America. Virusul mai circula doar în două țări ale lumii.
Poliomielita este o boală contagioasă gravă fără tratament specific. În ciuda acestui fapt, poate fi prevenită prin imunizare.
Ziua Mondială a Poliomielitei
Data de 24 octombrie coincide cu nașterea Dr. Jonas Salk, care a fost dezvoltatorul primului vaccin eficient împotriva poliovirusului. Această zi a fost stabilită de Clubul Rotary Internațional pentru a comemora nașterea medicului.
Strategia de vaccinare sau imunizare presupune prevenirea infecției la copiii sub 5 ani, până la încetarea transmiterii. După mai multe doze, protecția este pe viață.
Prima țară care a eradicat boala a fost Cuba, în 1962, când a introdus vaccinul oral. După aceea, America a fost primul continent declarat liber de boală în 1994, ultimul caz înregistrat fiind în Peru în 1991.
Deși istoria acestui vaccin este un succes, pandemia de COVID-19 a dus la întârzieri în campaniile de imunizare. În America, rata de vaccinare cu cele 3 doze în 2020 a fost de 82%.
A fost cea mai scăzută rată de vaccinare după 1994.
Deși părea că eradicarea globală era aproape, 2022 a adus o mare surpriză. În februarie, autoritățile din Malawi (Africa) au declarat un focar de poliomielită de tip 1. Africa fusese declarată liberă de boală în 2020.
O fetiță de 3 ani a rămas paralizată după ce a fost infectată cu virusul, care pare să provină de la aceeași tulpină raportată în 2019 și 2020 în Pakistan. În afară de această ultimă țară, celălalt stat în care poliomielita continuă să fie endemică este Afganistanul.
Anul acesta, în Pakistan, au fost raportate peste 14 cazuri.
Poliomielita
Poliomielita este cauzată de virusul poliomielitei. Acesta poate afecta sistemul nervos și poate provoca paralizia mușchilor respiratori, provocând astfel moartea în scurt timp.
Virusul se transmite pe cale fecal-oral. Intră în organism pe gură și, când ajunge în intestine, se înmulțește și provoacă infecția, putând ajunge în măduva spinării.
La început, poliomielita poate fi asimptomatică sau confundată cu simptomele răcelii comune:
- Febră
- Oboseală
- Vărsături și diaree
- Rigiditate a gâtului
- Dureri de cap și mușchi
Afectând măduva spinării, poate duce la paralizia mușchilor scheletici ai picioarelor. Se poate răspândi apoi la mușchii respiratori, provocând moartea prin sufocare.
Transmiterea are loc atunci când, după defecare, are loc contaminarea apei sau a alimentelor. Virusul poliomielitei poate fi găsit în canalizare.
Poliomielita nu are tratament. Există doar kinetoterapie și reabilitare în caz de paralizie. Consecințele se manifestă mulți ani de la recuperarea după infecție.
Descoperiți: Prima persoană care a murit de ciumă neagră din lume
Vaccinul antipolio
Există trei serotipuri ale virusului poliomielitei: 1, 2 și 3. Doar serotipul 1 al virusului circulă în două țări ale lumii. Tipul 2 a fost declarat eradicat în 2015 și tipul 3 în 2019. Poliovirusul de tip 1 este încă în circulație în Pakistan și Afganistan.
Există două tipuri de vaccinuri împotriva poliomielitei: vaccinul poliovirus inactivat (împotriva serotipurilor 1 și 3) și vaccinul poliovirus viu atenuat (administrat oral împotriva serotipurilor 1, 2 și 3).
Pot exista focare de poliovirus în zonele cu vaccinare scăzută. Când virusul viu atenuat din vaccinuri este excretat, acesta se poate răspândi în comunitate prin contaminarea apei dacă nu există o igienă adecvată.
Avantajele vaccinului cu poliovirus viu atenuat sunt următoarele:
- Este ieftin.
- Se administrează pe cale orală.
- Oferă imunitate de turmă: acest lucru îi împiedică pe cei infectați să transmită virusul altor persoane, deși îl transmit pe cel atenuat pentru a extinde imunizarea.
Cu toate acestea, există un efect paradoxal, deoarece virusul este eliminat prin fecale și poate infecta alte persoane, declanșând un lanț de infecții în comunitățile cu rate scăzute de imunizare. Când virusul circulă suficient de mult, se poate muta într-o formă mai virulentă care provoacă paralizie.
Obiectivul trecerii de la vaccinul trivalent la cel bivalent este reducerea riscului de cazuri de paralizie atribuite serotipului 2. Utilizarea vaccinului inactivat presupune un risc aproape inexistent de paralizie.
Citiți mai mult: Informații despre vaccinul împotriva poliomielitei
Obiectivul actual al Zilei Mondiale a Poliomielitei
Astăzi, poliomielita este răspândită în comunitățile cele mai sărace și marginalizate din lume, care nu au acces la imunizare. Ziua Mondială a Poliomielitei are ca obiectiv eradicarea bolii până în 2026. Pentru aceasta, este necesară consolidarea campaniilor de vaccinare și o investiție economică mai mare.
Deoarece există mai multe campanii de imunizare, virusul nu va mai avea gazde. Acest lucru va permite eradicarea completă. Atât timp cât există un caz de poliomielită, există riscul ca boala să reapară și în alte țări.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- CDC. ¿Qué es la poliomielitis? Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. 2022. Disponible enhttps://www.cdc.gov/polio/es/que-es-polio/index.htm#:~:text=La%20poliomielitis%2C%20o%20polio%2C%20es,pueden%20mover%20partes%20del%20cuerpo).
- Cué B. Erradicación de la poliomielitis. Rev Cubana Farm. 2000;34( 3 ):221-224. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75152000000300009&lng=es.
- OPS. Guía Práctica: Introducción de la vacuna inactivada contra la poliomielitis (IPV). Organización Panamericana de la Salud. 2014. Disponible en https://iris.paho.org/handle/10665.2/10000.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.