Ziua Mondială Umanitară: origine și obiective
 

Ziua Mondială Umanitară: origine și obiective

Cei care oferă asistență umanitară sunt eroi tăcuți care rareori primesc recunoaștere internațională. Ziua Mondială a Asistenței Umanitare dă valoare acestui efort infinit.
Ziua Mondială Umanitară: origine și obiective
Leidy Mora Molina

Scris și verificat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 19 august, 2021

Ziua Mondială Umanitară are un spațiu rezervat în calendar pe data de 19 august a fiecărui an. Se aduce un omagiu celor care oferă asistență umanitară în multe țări și care își riscă viața pentru a-i salva pe alții.

Determinarea oficială a zilei a fost lăsată pe seama Organizației Națiunilor Unite (ONU). Obiectivul general este de a respecta munca eroilor din toate țările lumii.

Mai jos, vă vom spune ce este ajutorul umanitar, de ce este atât de important, cum a apărut ziua mondială a acestuia, care sunt prioritățile sale și cum este posibil să contribuiți la această cauză nobilă.

Ce este asistența umanitară și de ce este importantă?

Alimente împărțite de Ziua Mondială Umanitară
Asistența umanitară ajută la salvarea de vieți pe tot globul.

Asistența umanitară este definită ca o acțiune de salvare a vieții oamenilor care trec prin situații critice. Cauzele evenimentelor catastrofale atenuate de acest sprijin internațional pot fi naturale sau provocate de om: dezastre naturale (uragane, cutremure, etc.), războaie, etc.

Asistența umanitară este guvernată de 7 principii fundamentale: umanitate, imparțialitate, neutralitate, independență, voluntariat, unitate și universalitate.

În acest sens, unele dintre principalele realizări sunt următoarele:

  • Transferul apei potabile în orașele cu oameni în pericol de deshidratare.
  • Îmbunătățiri în nutriția a milioane de indivizi.
  • Acces la servicii de prevenire și pedepsire a violenței.
  • Asistență pentru sute de mii de răniți în războaie.
  • Tratamentul bolilor pandemice care scapă din mâinile sistemelor locale de sănătate.

Ziua Mondială Umanitară

Sărbătoarea Zilei Mondiale a Asistenței Umanitare a apărut în 2009 ca urmare a unui eveniment tragic: bombardarea sediului Națiunilor Unite situat din Irak. Acest eveniment a lăsat în urmă 22 de morți, inclusiv Înaltul Comisar al ONU.

Din acest motiv, s-a decis să existe o comemorare internațională a celor căzuți și a celor care zi de zi își riscă integritatea pentru a face ca alte ființe umane să depășească condiții adverse severe. În plus, sărbătoarea încearcă să încurajeze adeziunea noilor membri.

Tema din 2021 se concentrează pe contribuția umanitară și eforturile pentru depășirii pandemiei. Scopul este ca vaccinurile să ajungă în toate colțurile planetei și să prevină creșterea continuă a numărului de decese.

Obiective și priorități

Obiectivele și prioritățile Zilei Umanitare Mondiale nu variază prea mult de-a lungul anilor. Cu toate acestea, sunt reajustate în direcția problemelor care afectează lumea în anumite momente. Aspectele elementare sunt următoarele:

  • Salvarea de vieți
  • Reducerea suferinței
  • Găsirea de soluții la amenințări iminente
  • Păstrarea demnității umane
  • Sensibilizarea lumii pentru voluntariat

În ceea ce privește prioritățile, severitatea este cea care devansează ceilalți factori. Cu alte cuvinte, politica și economia locală nu sunt condiții de bază pentru acordarea ajutorului umanitar. În prezent, acțiunile principale sunt cele exprimate în următoarea listă:

  • Prevenirea proliferării pandemiei pentru a reduce rata mortalității
  • Reducerea degradării capitalului uman
  • Protejarea refugiaților
  • Îngrijirea imigranților
  • Îngrijirea comunităților expuse riscurilor pandemice fatale

Ce puteți face de Ziua Mondială Umanitară?

Acțiuni caritabile de Ziua Mondială Umanitară

Esența Zilei Mondiale Umanitare este sprijinul, contribuția și ajutorul în toate modurile posibile. Într-adevăr, există multe modalități de implicare care se adaptează la realitatea fiecărei persoane.

Donații

Organizațiile oficiale ne asigură că 90% din banii donați vor fi folosiți în scopul indicat, iar restul de 10% vor fi folosiți pentru a obține mai mult ajutor. Aceste resurse tind să fie utilizate mai frecvent în țările aflate în război, deoarece există o dependență de 80% de sprijinul umanitar, potrivit datelor prezentate de Agenția ONU pentru Refugiați.

Implicarea pe rețelele de socializare

Participarea prin intermediul rețelelor de socializare are scopul de a face ca problemele să fie vizibile în diferite locații, astfel încât să primească atenția cuvenită. Care este cel mai bun mod de a utiliza această resursă? Folosiți următoarele: #ZiuaMondialăUmanitară, #RealLifeHeroes și #HeroesEnLaVidaReal și o imagine sugestivă.

Sensibilizare

O altă modalitate de a contribui la Ziua Mondială a Asistenței Umanitare este prin sensibilizarea comunităților vecine . Poate fi vorba despre bătrâni, oameni care trăiesc pe stradă, bolnavi, imigranți care se confruntă cu probleme, copii bolnavi, etc.

De ce să acționăm de Ziua Mondială Umanitară?

Deși Ziua Mondială Umanitară este un impuls uriaș pentru ca cei defavorizați să primească recunoașterea și sprijinul necesar, există multe probleme care trebuie rezolvate.

Probleme care necesită eforturi majore sunt următoarele:

  • 144 de milioane de copii suferă de malnutriție cronică, conform raportului oferit de Global Hunger Index (GHI) în 2020.
  • Peste 65 de milioane de oameni sunt obligați să trăiască în zone de conflict.
  • 2,2 miliarde de oameni nu pot accesa apa în mod regulat.
  • Potrivit ONU, în 2020, 1 din 45 de cetățeni a necesitat ajutor umanitar.

Solidaritatea, conștientizarea globală și inițiativa voluntarilor ne permite să atingem obiectivele propuse de Ziua Mondială Umanitară.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.