10 alimente antiinflamatoare pe care ar trebui să le includeți în dietă
Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López
Inflamația poate face parte dintr-un proces de răspuns și/sau de vindecare inițiat de sistemul imunitar. Cu toate acestea, atunci când scapă de sub control și începe să apară frecvent, poate afecta calitatea vieții și poate provoca probleme de sănătate enervante în diferite organe ale corpului. De aceea, vă prezentăm 10 alimente antiinflamatoare pe care ar trebui să le includeți în dieta obișnuită.
În acest studiu, se arată că o înțelegere mai detaliată a mecanismelor moleculare prin care inflamația sistemică de grad scăzut promovează dezvoltarea bolilor cardiometabolice ar putea fi utilă în stabilirea terapiilor antiinflamatorii care iau în considerare datele clinice. În același sens, problemele de inflamație din organism pot fi asociate și cu tulburări cardiace, obezitate, cancer și îmbătrânire.
Din fericire, există unele alimente antiinflamatoare care, datorită proprietăților lor, pot proteja celulele de inflamație și pot preveni tulburările asociate.
10 alimente antiinflamatoare
Afine
Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, afinele sunt unul dintre alimentele antiinflamatoare care ajută la protejarea tractului digestiv. Ele sunt de ajutor și gingiilor, gurii, colonului, stomacului și sistemului cardiovascular. În plus, sunt delicioase și pot fi consumate cu ușurință în smoothie-uri, la micul dejun, etc.
Această cercetare arată că aportul de afine contribuie la îmbătrânirea sănătoasă datorită activității lor antioxidante și antiinflamatoare.
Nuci
Nucile au o acțiune antiinflamatoare. În plus, protejează celulele pacienților aflați în situații de risc. Acest beneficiu este atribuit conținutului lor ridicat de acid alfa-linolenic (ALA), care este transformat în acizi grași omega 3 EPA și DHA. Aspectele nutriționale menționate pot fi verificate în diferite surse și studii.
Pește gras
Peștele gras este un aliment care reduce riscul de probleme cardiovasculare și probleme articulare, cum ar fi artrita. Aceste beneficii importante se datorează conținutului său ridicat de acizi grași Omega 3, care sunt un tip de grăsime sănătoasă esențială pentru diferite funcții ale corpului. Prin urmare, consumați cel puțin 3 porții pe săptămână pentru a profita de beneficiile sale. Alegeți:
- Ton
- Sardine
- Cod
- Somon
- Macrou
Legume cu frunze verzi
Legumele crucifere și cele cu frunze verzi se caracterizează prin faptul că au o concentrație mai mare de vitamine și minerale, cum ar fi calciul și fierul. În plus, aceste tipuri de legume conțin cantități semnificative de vitamina E. Aceasta protejează organismul de moleculele inflamatorii. Printre legumele cu frunze verzi putem găsi:
- Kale
- Broccoli
- Spanac
- Varză de Bruxelles
Ghimbir
Proprietățile antiinflamatorii ale ghimbirului au fost utilizate din cele mai vechi timpuri pentru a trata diferite probleme de sănătate și afecțiuni. În plus, acțiunea ghimbirului este comparată cu cea a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, ideale pentru reducerea inflamației intestinale. Ghimbirul poate fi consumat sub formă de ceai, în salate, piureuri sau supe, printre altele.
Ceapă
Un antiinflamator natural foarte puternic este, fără îndoială, ceapa. Această legumă are compuși chimici antiinflamatori precum alicina și quercetina, doi nutrienți esențiali pentru a reduce inflamația și a opri acțiunea radicalilor liberi din organism.
Acest studiu publicat de Departamentul de Nutriție al Universității Complutense din Madrid, arată că ceapa este unul dintre ingredientele de bază ale dietei mediteraneene. Este utilizată pe scară largă pentru a spori aroma altor alimente.
Conține cantități mici de carbohidrați simpli (3-9%) și proteine (1%). Nu conține grăsimi sau colesterol. Calitatea fibrelor alimentare (aproximativ 2%) este ridicată. Este vorba despre fibre solubile, în principal fructooligozaharide. Acestea sunt molecule mici de carbohidrați care ajută la menținerea și îmbunătățirea sănătății gastrointestinale.
Usturoi
Pe lângă ceapă, usturoiul este un alt aliment natural antiinflamator care poate ajuta la prevenirea și tratarea diferitelor probleme de sănătate. Este una dintre cele mai vechi plante vindecătoare cu referințe istorice. Este cultivat de oameni ca plantă alimentară de mai bine de 10.000 de ani. Usturoiul a apărut în vechiul Turkestan (granița dintre China, Afganistan și Iran), de unde a fost exportat în China, India, nordul Europei și pe țărmurile Mediteranei.
Ananas
Pe lângă faptul că este delicios și versatil, ananasul este diuretic, detoxifiant și bogat în fibre și antioxidanți. Conține o enzimă numită bromelaină, care este responsabilă de acțiunea antiinflamatoare, anti-cancer și antiedematoasă. În plus, îmbunătățește funcționarea sistemului digestiv și sănătatea cardiovasculară.
Soia
Soia și derivații săi conțin izoflavone care s-au dovedit a fi utile în reducerea nivelului de proteine C reactive la femei. În plus, s-a dovedit a fi de ajutor pentru sănătatea prostatei. În ciuda acestui fapt, este foarte important să aveți grijă la consumul de soia, deoarece poate fi ultra-procesată.
Majoritatea produselor din soia conțin aditivi și conservanți care nu sunt buni pentru sănătate. Produsele recomandate sunt laptele de soia de casă, tofu și edamame (soia verde).
Roșii, printre cele mai bune alimente antiinflamatoare
Roșiile sunt un aliment delicios. Mulți experți în sănătate sunt de acord că pot reduce la minim inflamația. Acestea conțin licopen, care poate ajuta la reducerea inflamației plămânilor. Trebuie remarcat faptul că pentru o concentrație mai mare de licopen este recomandat să gătiți roșia sau să o faceți suc.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- García Bacallao, Lourdes, et al. “Plantas con propiedades antiinflamatorias.” Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas 21.3 (2002): 214-216.000000000
- Gómez Estrada, Harold Alberto, Karina Noreica GONZÁLEZ RUIZ, and José Domingo MEDINA. “Actividad antiinflamatoria de productos naturales.” Boletín latinoamericano y del caribe de plantas medicinales y aromáticas 10.3 (2011).
- Gutiérrez, Elena María Arranz. Estudio de antiinflamatorios naturales para el diseño de alimentos de uso específico para la salud. Diss. Universidad Autónoma de Madrid, 2013.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.