Ce este psyllium și care sunt utilizările sale?
 

Ce este psyllium și care sunt utilizările sale?

Psyllium înseamnă un tip de fibre solubile care au devenit populare pe piață ca supliment pentru îmbunătățirea tranzitului intestinal. Are și alte utilizări?
Ce este psyllium și care sunt utilizările sale?
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Psyllium este un supliment alimentar – în mod specific, un tip de fibră solubilă – ce se obține din cojile semințelor plantei Plantago ovata, originară din India și Iran. De obicei, este folosit pentru combaterea constipației.

Ca și în cazul altor fibre solubile, acest supliment absoarbe apa din intestin și devine un material vâscos care facilitează trecerea scaunului pentru eliminarea ulterioară. De asemenea, ajută la controlul diareii, colesterolului, tensiunii arteriale și greutății corporale. Doriți să aflați mai multe despre beneficiile sale? Le prezentăm mai jos!

Ce este psyllium? Utilizări și beneficii

În primul rând, este important de menționat că psyllium conține un principiu activ numit „metamucil”, care este responsabil pentru o mare parte din beneficiile sale. Un articol publicat în Current Topics in Nutraceutical Research detaliază că aportul său provoacă un ușor efect laxativ care ajută la combaterea constipației.

În plus față de aceasta, i se atribuie proprietăți de scădere a lipidelor, antidiabetice și antihipertensive. Din acest motiv, a devenit unul dintre cele mai solicitate suplimente de pe piață. Este disponibil sub formă de capsule, granule, pulbere și lichid. Ce spune știința?

Psyllium împotriva constipației

Creșterea aportului de fibre este unul dintre secretele pentru tratarea constipației. Psyllium este considerat un bun supliment împotriva acestei tulburări digestive. Mai exact, după ce este consumat, absoarbe apa din intestine și formează o substanță asemănătoare gelului care facilitează expulzarea fecalelor.

În acest sens, o investigație publicată în Farmacologia Alimentară și Terapeutică a stabilit că aportul de 5.1 grame de psyllium de 2 ori pe zi timp de 2 săptămâni a contribuit la creșterea conținutului de apă și greutății scaunului. La rândul său, acest lucru a dus la o creștere a mișcărilor intestinului.

Bărbat constipat la toaletă
Fibrele pot ajuta la reducerea constipației prin efectele lor asupra tractului digestiv.

Boli digestive

Proprietățile digestive ale acestui tip de fibre nu se limitează doar la tratarea constipației. Dovezile arată că fibrele contribuie la tratamentul și prevenirea unor afecțiuni precum diverticuloza, sindromul intestinului iritabil și bolile inflamatorii ale intestinului.

După cum menționează Asociația Spaniolă de Pediatrie (AEP), psyllium absoarbe de 40 de ori greutatea proprie în apă, ceea ce este benefic în oprirea diareii. Are capacitatea de a regla microbiota intestinală, deoarece promovează dezvoltarea bacteriilor sănătoase ce colonizează intestinul.

Sănătatea cardiovasculară

Consumul regulat de fibre alimentare este asociat cu un risc scăzut de tulburări cardiovasculare. Acest nutrient participă la controlul nivelurilor ridicate de colesterol, un factor de risc pentru bolile vasculare și cardiace.

În acest sens, un studiu împărtășit în PLoS One a stabilit că suplimentarea cu 6 grame de psyllium pe zi, timp de 6 săptămâni, este utilă pentru a îmbunătăți profilul lipidic. De asemenea, cercetările din Journal of Ethnopharmacology constatat că această fibră nu numai că scade colesterolul rău (LDL), ci crește nivelul colesterolului bun (HDL) la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

Alte efecte interesante sunt legate de controlul tensiunii arteriale. Într-o meta-analiză împărtășită în The Korean Journal of Internal Medicine, s-a constatat că utilizarea suplimentelor de psyllium contribuie la reducerea hipertensiunii.

Diabet

Acest supliment cu fibre ajută la reglarea nivelurilor ridicate de glucoză la pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Într-un raport publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică, cercetătorii au descoperit că administrarea de psyllium înainte de mese a ajutat la controlul glicemiei și al hemoglobinei glicate (HbA1C).

Alte studii din Journal of Chiropractic Medicine și Phytotherapy Research susțin și ele aceste efecte. Ele detaliază faptul că stabilizează glicemia, deoarece încetinește procesul de digestie a alimentelor și optimizează utilizarea lor ca sursă de energie.

Pierdere în greutate

Ar trebui să fie clar că suplimentele de psyllium nu te ajută să slăbești în mod miraculos. Obținerea unei greutăți sănătoase și stabile depinde de mulți alți factori, cum ar fi dieta, exercițiile fizice și stilul de viață. Chiar și așa, acest supliment alimentar poate contribui la pierderea de kilograme.

Consumul de psyllium este asociat cu scăderea poftei de mâncare și efecte pozitive asupra compoziției și greutății corpului.

Alte cercetări din British Journal of Nutrition au avut concluzii similare. S-a constatat că adăugarea suplimentelor de psyllium în dietă contribuie la o reducere semnificativă a greutății, a indicelui de masă corporală și a procentului de grăsime corporală.

Efecte secundare posibile

Până în prezent, nu au fost raportate efecte secundare grave. Majoritatea oamenilor par să-l tolereze bine în doze de 5-10 grame de 3 ori pe zi. Cu toate acestea, unii pot prezenta disconfort digestiv, cum ar fi crampe, gaze sau balonare.

Oricum, pentru siguranță, consumul acestuia nu este recomandat persoanelor cu obstrucții intestinale, probleme de înghițire sau tulburări care determină îngustarea tractului digestiv. Nu trebuie ingerat simultan cu medicamente, deoarece poate interfera cu absorbția sau efectul acestora.

Într-un raport de caz distribuit în Revista Alergia México, psyllium a fost asociat cu o reacție de anafilaxie secundară la un pacient cu un diagnostic anterior de alergie la medicamente și rinită alergică. Prin urmare, în cazuri rare, poate provoca erupții pe piele, mâncărime și dificultăți de respirație. Consultați urgent medicul.

Femeie care se întreabă ce este psyllium

Recomandări de consum

În general, se recomandă 5-10 grame de psyllium la mese (de 3 ori pe zi). Acest lucru poate varia în funcție de producătorul suplimentului. Prin urmare, citiți eticheta și să urmați recomandările.

În orice caz, rețineți că mai multe fibre nu înseamnă mai multe beneficii. Un consum mare al acestui nutrient poate fi contraproductiv. Beți multă apă pentru a nu suferi un disconfort ulterior.

Ce trebuie să ne amintim despre psyllium?

Până în prezent, studiile științifice privind psyllium susțin efectele sale laxative și digestive. S-au făcut chiar descoperiri pozitive cu privire la capacitatea sa de a regla colesterolul ridicat, trigliceridele, glicemia și excesul de greutate.

În ciuda acestui fapt, nu este un produs cu proprietăți miraculoase sau vindecătoare. De fapt, nu este un tratament de primă linie pentru constipație, ci mai degrabă un supliment alimentar. Ideal în caz de boală este să consultați mai întâi medicul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.