Dieta pacienților cu hepatită: ce trebuie să mănânce
 

Dieta pacienților cu hepatită: ce trebuie să mănânce

Sfaturile dietetice adecvate pot avea un impact benefic asupra multor boli, inclusiv asupra problemelor hepatice. O dietă sănătoasă și adaptată, care oferă nutrienții potriviți, completează tratamentul pacienților cu hepatită.
Dieta pacienților cu hepatită: ce trebuie să mănânce
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Alimentația adecvată este importantă pentru pacienții cu hepatită, deși nu există există o „dietă standard” pentru boală. Persoanele care suferă de această problemă ar trebui să aibă o dietă sănătoasă și echilibrată și să evite toate acele alimente și băuturi care pot contribui la afectarea ficatului. În ce constă dieta pacienților cu hepatită?

Desigur, dieta completează tratamentul stabilit de specialiști și în niciun caz nu îl înlocuiește. Nu există alimente care să poată „vindeca” hepatita, dar există alimente care contribuie la bunăstarea pacientului.

Ce este hepatita și ce rol are alimentația?

Pacient cu hepatită

Hepatita este o inflamație a ficatului care poate fi de scurtă (acută) sau lungă (cronică) durată. În ambele cazuri, implică deteriorarea organului și împiedică funcționarea sa normală.

Există mai multe tipuri de hepatită cu cauze și căi de transmitere diferite:

  • Cel mai frecvent tip este transmis de virusul A, B, C, D sau E.
  • Hepatita alcoolică este cauzată de consumul excesiv de alcool.
  • Unele toxine și unele medicamente, suplimente sau substanțe chimice pot provoca hepatită toxică.
  • Hepatita autoimună apare atunci când sistemul imunitar atacă ficatul și provoacă leziuni celulare. Cauza este necunoscută, dar genetica și mediul sunt două dintre posibilele declanșatoare.

Diagnosticul precoce și tratamentul sunt importante pentru a evita deteriorarea ireparabilă a organului. Ciroza (cicatrizarea ficatului), insuficiența hepatică sau cancerul hepatic sunt unele dintre posibilele complicații.

Deși nutriția la pacienții cu hepatită nu este propice vindecării, este importantă pentru determinarea stării de sănătate în timpul bolii. O dietă echilibrată vă permite să mențineți echilibrul fluidelor și să evitați supraîncărcarea ficatului.

Aflați care sunt alimentele cele mai potrivite, care sunt cele care ar trebui evitate și cum să vă organizați dieta!

Dieta pacienților cu hepatită: ce trebuie să mănânce

În linii mari, dieta pentru această boală se bazează pe legume, cereale integrale, fructe și proteine slabe. Acest lucru poate varia în funcție de starea inițială a pacientului și de evoluția sa ulterioară.

  • Consumați proteine în mod adecvat pentru a evita excesele și deficiențele. Acestea sunt necesare pentru a repara celulele deteriorate și pentru a evita malnutriția pacientului. Dacă ficatul nu le procesează corect, se pot acumula deșeuri toxice. Cele mai bune surse sunt carnea și peștele slab, fasolea, ouăle și lactatele cu conținut scăzut de grăsimi.
  • În general, se recomandă creșterea prezenței glucidelor. Dacă este posibil, alegeți cereale integrale precum orezul, quinoa, fulgii de ovăz sau cuscusul.
  • Consumați grăsimi în cantități moderate. Nu este bine să le eliminați din dietă, deoarece îndeplinesc funcții importante în organism. Cu toate acestea, este esențial să alegeți surse sănătoase precum uleiul de măsline, avocado, nucile sau peștele albastru.
  • Fructele și legumele sunt permise.
  • Limitați aportul de sare în caz de retenție de lichide.
  • Ajustați cantitățile de energie, mai ales dacă ați slăbit. Serviți mese mici mai des și, dacă este necesar, serviți o mică gustare înainte de a merge la culcare.
  • Dieta trebuie să fie ușor digerabilă, de aceea este de preferat să optați pentru metode simple de gătit: fierbere, în cuptor sau la aburi.

Alimente de evitat

Alimente interzise în dieta pacienților cu hepatită

O dietă nesănătoasă sau anumite alimente și băuturi pot exacerba leziunile hepatice. Din acest motiv, în nutriția pacienților cu hepatită este de preferat să se evite ceea ce este listat mai jos:

  • Alcool: conform autorilor Marzano și Peña, alcoolul înrăutățește gradul de afectare a ficatului și accelerează progresia bolii. Crește riscul de ciroză sau cancer hepatic.
  • Toate băuturile răcoritoare sau băuturile cu zaharuri adăugate.
  • Fructe de mare și pește crude sau insuficient gătite.
  • Carne grasă (cum ar fi unele părți de porc, rață sau miel) și cârnați. De asemenea, ar trebui să evitați mâncărurile prăjite, semipreparatele, sosurile și gătitul foarte gras.
  • Alimente foarte sărate: sosuri din comerț, cuburi de supă, creme gata preparate sau conserve făcute cu sare.
  • Unii pacienți pot avea nevoie de suplimente de vitamine. Dacă există deficiențe nutriționale, medicul trebuie să ghideze această suplimentare. Unele vitamine și minerale sunt metabolizate în ficat și, dacă sunt administrate în exces, pot avea efecte negative.

Dincolo de dietă: alte obiceiuri pozitive

Atunci când suferiți de probleme hepatice, un stil de viață sănătos ajută la reducerea leziunilor hepatice.

Sportul este o practică interesantă și esențială. Pe de o parte, face posibilă întărirea corpului și prevenirea pierderii forței și tonusului muscular. Pe de altă parte, este un mod de a face față stării de spirit negative pe care unii oameni o experimentează. Activitatea fizică trebuie adaptată la starea pacientului. Creșteți durata și intensitatea puțin câte puțin și doar la sfatul medicului.

După cum am menționat, este esențial să se evite consumul de alcool, care provoacă leziuni hepatice și alte efecte negative asupra organismului. De asemenea, este necesar să se abandoneze și alte obiceiuri care pot fi dăunătoare, cum ar fi tutunul sau drogurile. În plus, unele medicamente pot afecta ficatul.

În cele din urmă, este interesant de observat că, în timpul bolii, este important să fie sporite măsurile de igienă. Orice virus, bacterie sau toxină prezentă în alimente poate crește gradul de afectare a ficatului. Spălați toate alimentele și suprafețele și spălați-vă foarte des pe mâini.

Dieta pacienților cu hepatită nu este complicată

Dieta și stilul de viață sunt aspecte complementare în tratamentul bolilor hepatice. Cu toate acestea, efectul lor este de mare ajutor pentru păstrarea funcției hepatice, evitarea daunelor ireversibile și îmbunătățirea stării generale de sănătate.

O dietă sănătoasă care ia în considerare aspectele menționate anterior este cea mai bună modalitate de a mânca. Cu toate acestea, este de preferat să discutați cu medicul, deoarece fiecare situație poate necesita modificări specifice. În plus, este important ca fiecare pacient să își respecte toleranța individuală la anumite alimente.

Căutați sprijin de la familie, prieteni sau alte persoane afectate de hepatită. Știind că nu sunteți singuri în fața bolii vă poate ajuta să o gestionați cu mai puțin stres.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hajdarevic B, et al. The role of diet therapy in the treatment of liver disease. Materia SocioMedica. Setiembre 2020. 32 (3): 200-206.
  • Marsano L. S, Peña L. R. The interaction of alcoholic liver disease and hepatitis C. Hepatogastroenterology. Marzo-Abril 1998. 45 (20): 331-9.
  • Medline plus. Dieta para la enfermedad hepática. Biblioteca Nacional de Medicina de los Estados Unidos.
  • Medline plus. Hepatitis. Biblioteca Nacional de Medicina de los Estados Unidos.
  • Yasutake K, et al. Nutrition therapy for liver diseases based on the status of nutritional intake. Gastroenterology. Noviembre 2012. 859697.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.