Totul despre bolile hepatice severe
Toate bolile hepatice necesită asistență medicală imediată, deoarece afectează ficatul, un organ vital. Ficatul joacă un rol esențial în digestia alimentelor, stochează energie și eliberează toxine. De aceea, numeroase boli ale ficatului pot duce chiar la decesul pacientului.
Bolile hepatice sunt cauzate de diverși factori. Uneori, acestea sunt cauzate și de viruși. Alteori, apar în urma ingestiei unei substanțe toxice. Doar rareori se manifestă din motive genetice. În general, simptomele bolilor hepatice variază foarte mult în funcție de pacient. Totuși, în unele cazuri, acestea nu provoacă simptome și sunt detectabile numai prin teste de laborator.
În acest articol, vei descoperi principalele boli ale ficatului.
Totul despre bolile hepatice
Ficatul gras non-alcoolic (NAFLD) și steatohepatita (NASH)
Ficatul gras non-alcoolic (NAFLD) se caracterizează printr-o acumulare de lipide în ficat. De asemenea, dacă există și inflamații și leziuni ale celulelor hepatice, apare boala numită „steatohepatită non-alcoolică” sau NASH. Persoanele obeze care au diabet de tip 2 și cele cu sindrom metabolic sunt mai predispuse la dezvoltarea acestor boli.
De obicei, aceste boli nu se manifestă prin simptome evidente.
Citește mai mult:
Ciroza, una dintre cele mai grave boli ale ficatului
Ciroza este una dintre cele mai grave boli hepatice. Această boală face ca țesutul cicatricial să înlocuiască țesutul sănătos. Astfel, ficatul este cicatrizat și deteriorat permanent, ceea ce înseamnă că nu poate funcționa în mod corespunzător.
Nu există un tratament specific pentru ciroză. Cu toate acestea, există opțiuni de tratament pentru cauzele care o produc. Cele mai frecvente cauze ale cirozei includ:
- Alcoolism
- Ficatul gras non-alcoolic (NAFLD)
- Hepatita cronică C
- Hepatita cronică B
Hepatita autoimună
Hepatita autoimună este o boală cronică care apare deoarece sistemul imunitar atacă ficatul. În consecință, aceasta provoacă inflamații și leziuni. Dacă persoana cu această boală nu primește un tratament adecvat, boala poate progresa și poate provoca ciroză hepatică.
Hepatita autoimună este una dintre bolile hepatice care nu produce simptome la început, dar o face în timp. Specialiștii din domeniul medical diagnostichează afecțiunea pe baza istoricului medical al pacientului. De asemenea, aceștia vor solicita anumite teste de laborator.
Hepatita A, B și C
Virușii cauzează aceste boli. Hepatita A provoacă inflamații. Acest lucru, la rândul său, face ca ficatul să nu funcționeze corect. Se răspândește prin contactul cu materialele fecale ale unei persoane infectate anterior.
La rândul său, hepatita B are caracteristici similare. Cu toate acestea, boala se răspândește prin contactul cu oricare dintre fluidele corporale ale unei persoane infectate. Există o formă acută și una cronică. Fără tratament, aceasta din urmă se poate transforma în cancer la ficat sau poate provoca insuficiență hepatică.
Hepatita C are un model de acțiune similar cu formele anterioare. Cu toate acestea, se răspândește prin contactul cu sângele unei persoane infectate. Simptomele bolii se pot manifesta chiar și la 10 ani după infectare. La fel ca în cazul tipului B, există o formă acută și una cronică.
Hepatita D și E
Virusul hepatitei D este foarte rar și îi afectează doar pe cei care au deja hepatită B. Atunci când virusurile hepatitei B și D afectează o persoană, medicii vorbesc despre o „coinfecție”. Dacă persoana are hepatită cronică B și apoi se infectează cu hepatita D, medicii se referă la aceasta ca la o „superinfecție”.
Hepatita E se răspândește prin apa potabilă care a fost contaminată cu fecalele unei persoane infectate. De asemenea, poate fi cauzată de consumul de carne de porc sau de vânat sălbatic incorect gătită. De obicei, hepatita E dispare după câteva săptămâni fără tratament. Din cauze necunoscute, această boală are o rată de mortalitate de 20% la femeile gravide.
Îți recomandăm:
Alte boli ale ficatului
Supraîncărcarea cu fier nu este o boală specifică a ficatului, dar îl afectează în mod semnificativ. Această afecțiune se caracterizează prin acumularea excesivă de fier în corp. Astfel, boala poate provoca fibroză hepatică și 60% dintre pacienți dezvoltă ciroză. În general, 5% din cazuri duc la dezvoltarea tumorilor maligne.
Boala Wilson este o tulburare genetică rară care nu permite corpului să scape în mod natural de cuprul de care nu are nevoie. Dacă acest element se acumulează în ficat, poate duce la ciroză.
Hepatita B și C, precum și ciroza, supraîncărcarea cu fier, aportul excesiv de alcool, obezitatea și diabetul sunt factori de risc pentru apariția cancerului hepatic. În prezent, există mai multe tratamente disponibile pentru combaterea acestuia. În concluzie, nu trebuie să subestimezi simptomele experimentate. Din contră, trebuie să consulți medicul imediat ce acestea se manifestă pentru a preveni complicațiile.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Beltrán, M. D. L. L. M., Ruiz, L. H., Velázquez, A. L. L., & Cerda, A. P. (2005). Fitoterapia molecular como parte de la medicina alternativa complementaria en las enfermedades del hígado. Investigación en salud, 7(1), 64-70.