Ce este muña și la ce servește?
 

Ce este muña și la ce servește?

Muña este legată de tratamentul tradițional al bolilor precum gastrita. Descoperă alte beneficii ale sale, precum și posibilele efecte secundare!
Ce este muña și la ce servește?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Ce este muña și la ce servește? Minthostachys mollis este numele unui arbust cu frunze, flori albe mici și înălțime între 80 și 120 cm. Este cunoscut sub numele de muña sau menta din Anzi și este originar din unele țări din America de Sud, printre care se remarcă Peru. De obicei, crește la peste 2700-3400 de metri deasupra nivelului mării.

Datorită aromei sale asemănătoare cu menta, muña este utilizată pe scară largă pentru aromatizarea alimentelor precum bomboanele și tocănițele. De asemenea, este utilizată pentru a prepara o infuzie căreia îi sunt atribuite mai multe beneficii, cum ar fi calmarea durerilor de stomac.

Ce este muña și ce proprietăți are?

Această plantă este bogată în minerale precum calciu, fosfor și fier. Este o sursă de retinol, o substanță derivată din vitamina A care promovează producția de colagen și elimină petele pielii.

Speciei Minthostachys mollis i se atribuie și proprietăți antiinflamatorii, analgezice și antiseptice. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că nu există dovezi științifice care să certifice pe deplin astfel de afirmații.

Utilizări și posibile beneficii ale plantei muña sau menta din Anzi

Din cele mai vechi timpuri, muña a fost folosită în Peru în scopuri diferite. Una dintre cele mai răspândite utilizări este ameliorarea problemelor de stomac. Se prepară o infuzie cu frunzele plantei care previne disconfortul după o masă copioasă.

Ceva similar se întâmplă cu răul de altitudine. Se face o infuzie care tratează simptomele asociate cu răul de altitudine.

Oamni în drumeție în pădure
Una dintre utilizările tradiționale ale plantei muña este prepararea de infuzii pentru răul de altitudine.

Muña și legătura sa cu gastrita

Potrivit tezei de doctorat a cercetătorului Mario Carhuapoma Yance, uleiul esențial de muña ar putea elimina bacteriile Helicobacter pylori, considerate o cauză a gastritei. Uleiul poate spori efectul medicamentelor utilizate pentru tratarea acestei afecțiuni, cum ar fi omeprazolul. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a susține aceste efecte.

Menta andină, un presupus expectorant natural

Conform medicinei populare, muña ar putea acționa ca un expectorant. Susținătorii acestei plante sugerează că are capacitatea de a descongestiona căile respiratorii. Pentru a face acest lucru, se recomandă aplicarea unui amestec de muña cu ulei esențial de eucalipt pe piept și spate.

Alte beneficii posibile

Alte beneficii asociate acestui arbust sunt următoarele:

  • Probleme de vedere: există date anecdotice conform cărora Minthostachys mollis poate reduce problemele de vedere, cum ar fi miopia, cataracta sau degenerescența maculară. Nu există studii științifice care să confirme acest lucru.
  • Susține sănătatea oaselor: deoarece este o sursă importantă de calciu, este legată de prevenirea unor afecțiuni precum osteoporoza sau decalcifierea osoasă. Sunt necesare studii pentru a susține aceste afirmații.

Riscuri și recomandări de utilizare

La fel cum nu există dovezi care să susțină beneficiile atribuite plantei muña, nu există nici dovezi ale posibilelor efecte secundare. Cu toate acestea, rapoartele anecdotice afirmă că nu puteți bea mai mult de trei infuzii pe zi, deoarece excesul poate provoca toxicitate hepatică.

În mod similar, femeile însărcinate și cele care alăptează nu ar trebui să ingereze sau să aplice această plantă local. Recomandarea generală este să consultați cu un specialist înainte de a efectua orice acțiune cu menta din Anzi.

Cum se pregătește o infuzie de muña

Dacă doriți să pregătiți o infuzie din această plantă, adunați ingredientele și urmați instrucțiunile detaliate de mai jos.

Ingrediente

  • 1/2 cană de frunze de muña
  • 2 lingurițe de miere
Bol cu miere
Adăugarea de miere în ceaiul de muña oferă aromă.

Instrucțiuni

  1. Spălați foarte bine frunzele de muña.
  2. Apoi, puneți-le într-un litru de apă fierbinte timp de cel puțin 10 minute.
  3. Ulterior, adăugați mierea și gata!

Muña este un remediu antic ce este susținut de puține dovezi științifice

În ciuda utilizării pe scară largă a speciei Minthostachys mollis, niciunul dintre beneficiile sale nu este susținut de știință.

În acest sens, recomandarea este de a limita aportul până la clarificarea situației. Consultați mai întâi un medic specialist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Carhuapoma Yance, M. (2007). Composición química, actividad anti-Helicobacter pylori y antioxidante del aceite esencial de Satureja brevicalyx Epling “urqu muña [Tesis doctoral, Universidad Nacional Mayor de San Marcos]. Repositorio de tesis de la Nacional Mayor de San Marcos. https://cybertesis.unmsm.edu.pe/handle/20.500.12672/788

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.