10 lucruri ciudate în timpul somnului
Noaptea, atunci când închidem ochii, vrem să avem un somn liniștit și odihnitor. Dar, în realitate, corpul nostru are parte de anumite fenomene ciudate în timp ce dormim. Sigur vreți să aflați despre ce este vorba. În cele ce urmează, vom discuta despre 10 lucruri ciudate în timpul somnului. Sunteți pregătiți?
10 lucruri ciudate în timpul somnului
1. Spasmele, tresăririle și răsucirile bruște
Sigur vi s-a întâmplat la un moment dat să adormiți și să simțiți brusc un spasm. Cu toții pățim la fel și nu este ceva grav. Acesta este un fenomen cunoscut drept puls hipnotic și are loc doar în somn, ca urmare a pregătirii organismului pentru schimbările care vor avea loc în timp ce dormim. Funcțiile organismului încetinesc, iar creierul percepe această schimbare ca pe o cădere.
Vă recomandăm:
2. Paralizia în somn
Paralizia în somn este un fenomen des întâlnit. Aceasta are loc în cea mai profundă fază a somnului și este cunoscută sub denumirea de MRO (mișcarea rapidă a ochilor). Acestea sunt momentele în care conștientizăm faptul că visăm. Știm, de exemplu, că trăim un coșmar îngrozitor care nu este real, dar, indiferent cât de mult ne străduim să reacționăm și să ne mișcăm, nu putem.
Parcă am avea mâinile și picioarele paralizate. Acest fenomen ne poate speria, deoarece nu mai putem reacționa nici măcar atunci când ne dăm seama că visăm. De aceea, ajungem să trăim coșmarurile mai intens.
3. Scrâșnitul din dinți
Acest fenomen se numește bruxism. Scrâșnim din dinți din cauza stresului sau din cauza alinierii greșite a maxilarului și a mandibulei. Din această cauză, ne putem trezi cu dureri de maxilar sau cu probleme de dantură.
4. Vorbitul cu voce tare
Vi s-a întâmplat vreodată? Sau poate persoanei de lângă voi? Este un lucru destul de frecvent și poate provoca neplăceri în cuplu. Se poate întâmpla să spunem un cuvânt sau o frază, chiar și să purtăm o discuție. Acestea sunt fenomene pe care le uităm mai târziu și, indiferent cât de mult s-ar strădui ceilalți să ne facă să ne amintim „ce am spus”, nouă nu ne vine să credem.
5. Excitarea sexuală
Nu este nimic surprinzător, tuturor ni se poate întâmpla. De exemplu, bărbaților li se întâmplă în mod frecvent să aibă o erecție în somn. Este un fenomen natural și o consecință sănătoasă a oxigenării și a circulației sângelui care, în cele din urmă, duc la o erecție spontană.
Dar acest fenomen nu are loc doar la bărbați. Și femeile pot simți uneori excitare din cauza viselor erotice. Acest fenomen are loc în timpul nopții tocmai pentru că organismul secretă anumiți hormoni care sunt capabili să creeze acest efect curios.
6. Mișcarea rapidă a ochilor
Chiar dacă avem pleoapele închise, ochii noștri se mișcă în continuare, mai ales în timpul unei MRO. Adevărul este că oamenii de știință nu au ajuns la un consens în privința cauzei acestui fenomen. Deși mulți spun că are legătură cu creșterea stimulării neurale, această activitate intensă a creierului ne permite să ne aranjăm amintirile, să clasificăm informațiile și să ne optimizăm memoria. De aici și nevoia noastră de a ne bucura de un somn liniștit și odihnitor.
7. Înălțimea mai mare
Vă surprinde? În timpul somnului suntem puțin mai înalți. Acest fenomen are loc deoarece coloana vertebrală este mai hidratată și mai puțin tasată în timp ce dormim. Aceasta permite distanțarea vertebrelor, făcându-ne să părem mai înalți. Dimineața, discurile revin la poziția anterioară. Interesant, nu-i așa?
8. Detoxifierea creierului
Somnul este esențial pentru sănătate și mai ales pentru creier, care este foarte activ în timp ce dormim. Acesta organizează și clasifică informațiile și ajută la eliminarea toxinelor și a altor elemente nocive. Proteinele care protejează creierul sunt optimizate, apărându-ne de boli precum maladia Alzheimer.
9. Secreția hormonilor de creștere
Copiii au nevoie de somn pentru a crește. Somnul este esențial pentru ca hormonul de creștere HGH să fie eliberat și să ajute la dezvoltarea mușchilor și a oaselor. Somnul ajută și la regenerarea țesuturilor la persoanele adulte. De aceea, avem nevoie de odihnă adecvată!
Citiți mai mult:
10. Pierderea în greutate
Știm că somnul este o stare care nu implică productivitate. Dar acest lucru nu înseamnă că nu folosim deloc energie. Dimpotrivă, în timp ce dormim, organismul efectuează numeroase activități de bază, precum detoxifierea și eliminarea elementelor nocive, proces esențial pentru reconstrucția celulelor.
Dacă nu ne detoxifiem, reținem lichidele, ne umflăm, iar rinichii nu mai funcționează corespunzător… așa că, dacă nu dormim bine, aceste procese vor avea loc și vom secreta „hormonul foamei”, numit grelină. Și știți ce face acest hormon? Ne face să ne fie foame!
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.