Necesarul de ore de somn în funcție de vârstă
Specialiștii știu că obiceiurile de somn se modifică în fiecare stadiu al vieții. Astfel, necesarul de ore de somn este diferit pentru fiecare categorie de vârstă, deoarece nevoile organismului și stilul de viață evoluează în timp.
Este esențial să îți satisfaci necesarul de ore de somn conform vârstei tale actuale. În plus, reține că nu este bine nici să dormi prea mult. Somnul reprezintă un proces fundamental pentru buna funcționare a organismului, în special a creierului.
Numărul de ore pe care o persoană anume trebuie să le rezerve pentru odihnă depinde de factori multipli. Deși există un necesar zilnic în funcție de vârstă, acesta este doar un indicator general. În cazuri particulare, pot exista variații care depind de circumstanțe și situații specifice.
Importanța somnului suficient
Necesarul de ore de somn în funcție de vârstă nu este bătut în cuie. De fapt, este foarte dificil să stabilim un interval precis. Unii adulți tineri se simt foarte bine cu doar 6 ore de somn, pe când alții au nevoie de 9 ore.
Citește și:
Ca să fii sigur că dormi suficient, trebuie să poți identifica simptomele odihnei insuficiente. În general, dacă o persoană se simte moleșită și irascibilă în timpul zilei, este probabil să nu doarmă îndeajuns. Totodată, dacă cineva se trezește dimineața și adoarme din nou după câteva minute, înseamnă că nu s-a bucurat de un somn odihnitor.
Un test foarte util pentru a îți descoperi necesarul de ore de somn este să dormi timp de 15 zile fără restricții sau distrageri (de exemplu, când ai concediu). Dacă nu suferi de nicio tulburare de somn și orele de odihnă devin regulate la sfârșitul acestei perioade, poți spune cu încredere că te odihnești suficient.
Care este necesarul de ore de somn în funcție de vârstă?
Așa cum am menționat anterior, necesarul de ore de somn variază în funcție de vârstă. Fundația Națională a Somnului (Statele Unite) a elaborat o listă cu numărul minim și maxim de ore de odihnă pentru fiecare grupă de vârstă. Aceste valori se bazează pe cele mai noi cercetări științifice.
Conform specialiștilor, iată cât ar trebui să doarmă fiecare om:
- Nou-născuții (0-3 luni): între 14 și 17 ore
- Bebelușii (4-11 luni): între 12 și 15 ore
- Copiii mici (1-2 ani): între 11 și 14 ore
- Preșcolarii (3-5 ani): între 10 și 13 ore
- Școlarii (6-13 ani): între 9 și 11 ore
- Adolescenții (14-17 ani): între 8 și 11 ore
- Tinerii adulți (18-25 ani): între 7 și 9 ore
- Adulții (26-64 ani): între 7 și 9 ore
- Persoanele în vârstă (de la 65 de ani în sus): între 7 și 8 ore
De ce influențează vârsta necesarul de ore de somn?
Bebelușii au nevoie de mai multă odihnă decât adulții deoarece aceasta este esențială pentru dezvoltarea fizică și emoțională. În timpul somnului, glandele endocrine ale copiilor produc mai mulți hormoni de creștere. Acest proces face posibilă creșterea organelor și maturizarea sistemului nervos.
Totodată, bebelușii și copiii învață în mod constant. Somnul le permite micuților să organizeze și să consolideze informațiile obținute în timpul zilei. Pe măsură ce cresc, copiii vor avea nevoie de mai puține ore de somn.
Ar putea să te intereseze:
Adolescența, pe de altă parte, este marcată de un dezechilibru temporar al ritmului circadian, care este un fel de ceas biologic intern. Astfel, adolescenții tind să adoarmă mai târziu noaptea și, drept consecință, le este mai greu să se trezească devreme. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, avem nevoie de mai puțin somn.
„Ipoteza bunicului care nu doarme bine”
Conform unui studiu publicat în jurnalul academic Proceedings B (The Royal Society Publishing, Regatul Unit), un posibil motiv pentru care obiceiurile de somn se modifică odată cu înaintarea în vârstă este adaptarea evolutivă. Aceasta se numește „ipoteza bunicului care nu doarme bine”.
Se presupune că unul dintre factorii care i-a ajutat pe strămoșii noștri să supraviețuiască a fost faptul că aceștia stăteau treji noaptea. Deoarece adulții în vârstă se implicau în mai puține activități în timpul zilei, iar supravegherea nu presupunea un efort excesiv, rolul lor era să stea de pază.
În comunitățile primitive, persoanele vârstnice se culcă mult mai devreme și se trezesc dis-de-dimineață. Acest comportament poate fi moștenit de la strămoșii noștri, explicând astfel de ce programul de somn diferă de la o vârstă la alta.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Miró, Elena e Iáñez, Ma. Angeles y Cano-Lozano, Ma. del Carmen (2002). Patrones de sueño y salud. Revista Internacional de Psicología Clínica y de la Salud, 2 (2), 301-326. [Fecha de consulta 7 de junio de 2020]. ISSN: 1697-2600. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=337/33720206
- National Sleep Foundation. “Nuevos tiempos de sueño”. https://www.sleepfoundation.org/press-release/national-sleep-foundation-recommends-new-sleep-times/page/0/1.
- Samson, DR, Crittenden, AN, Mabulla, IA, Mabulla, AZP y Nunn, CL (2017). La variación del cronotipo impulsa el comportamiento nocturno centinela en cazadores-recolectores. Actas de la Royal Society B: Biological Sciences, 284 (1858), 20170967. https://doi.org/10.1098/rspb.2017.0967.
- Solari, BF (2015). Trastornos del sueño en la adolescencia. Revista Médica Clínica Las Condes, 26 (1), 60–65. https://doi.org/10.1016/j.rmclc.2015.02.006.