10 sfaturi pentru a elimina rapid mirosul urât din baie
Mirosul urât din baie vă provoacă neplăceri? Dacă nu știți cum să-l eliminați, această situație vă poate submina imaginea în fața vizitatorilor. Aproape nimeni nu este dispus să meargă într-o baie cu miros urât.
Din fericire, este o problemă mai frecventă decât credeți și ale cărei soluții sunt variate. Oricum, este necesar să se stabilească cauzele mirosului urât și să se aprofundeze puțin sarcina de curățare. Iată 10 recomandări.
De ce apare mirosul urât în baie?
O distribuție defectuoasă a conductelor băii sau faptul că încăperea nu are o ventilație bună sunt cauze care necesită o intervenție invazivă. Cu toate acestea, există și alte origini ale problemei. Trebuie să detectați cauza mirosului neplăcut.
1. Pori, fisuri sau crăpături
Fisurile din structura băii pot fi sursa mirosurilor enervante. Deci, trebuie să faceți o inspecție la fața locului. În general, este vorba despre o fantă sau o deschidere deteriorată, care este foarte aproape de rețeaua generală de canalizare.
2. Sifoane înfundate sau deteriorate
Sifoanele sunt mecanisme care, în condiții optime, rețin apa în interior pentru a preveni formarea mirosurilor neplăcute. Dacă aveți probleme cu alimentarea cu apă, aerul circulă liber prin sifon. Mirosul urât provine cel mai probabil de la coturi și drenuri conectate la mecanism.
3. Ventilație slabă
Dacă aerul nu circulă în baie, mirosurile neplăcute sunt inevitabile. Dacă acest spațiu nu are ferestre, verificați sistemul de ventilație și asigurați-vă că nu este obstrucționat. Poate avea praf, printre alți agenți care limitează trecerea aerului prin grătar.
4. Etanșare slabă a țevilor
Există posibilitatea ca racordurile țevilor să nu fie sigilate corect sau cu materialul potrivit, ceea ce declanșează scurgerea de gaze din rețeaua de canalizare.
Vedeți mai mult:
5. Conducte vechi
Chiar dacă vechile conducte nu dau greș, ele pot fi cauza mirosului urât din baie. Acumularea de deșeuri creează un mediu perfect pentru bacterii și drojdii.
6. Țevi în care apa stagnează
Uneori, sursa mirosului urât este apa stagnantă într-una din părțile conductelor. Aceste mirosuri neplăcute sunt adesea cauzate de bacterii și mucegai care se formează acolo unde apa nu curge așa cum ar trebui.
10 sfaturi pentru a elimina mirosul urât din baie
Știi deja care sunt cauzele mirosului urât. Trebuie doar să te apuci de treabă pentru a-l eradica complet. Iată 10 sfaturi utile pentru a ușura această sarcină!
1. Curățați coșul de gunoi cu bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu este foarte popular. Nu servește doar pentru a înmuia grăsimile, ci și pentru a pune capăt mirosurilor urâte din baie.
- Faceți o pastă din bicarbonat de sodiu și apă pentru a curăța coșul. Clătiți coșul cu oțet.
- Așteptați să se usuce și presărați bicarbonat de sodiu înainte de a pune punga de gunoi. În acest fel, bicarbonatul de sodiu va absorbi mirosul urât.
- Schimbați bicarbonatul la cel puțin 15 zile.
2. Neutralizați mirosurile țevilor
Dacă mirosul deranjant provine din sifon, puteți folosi o combinație de bicarbonat de sodiu, oțet și apă caldă. Sau, dacă preferați, puteți înlocui oțetul cu câteva picături de ulei esențial cu miros puternic și plăcut. Agitați amestecul și turnați-l în chiuvetă, duș și sifon. Bicarbonatul de sodiu neutralizează mirosurile neplăcute, în timp ce oțetul dezinfectează zona.
3. Puneți detergent în rezervorul de apă al toaletei
Deși există o mare varietate de tablete de toaletă, o opțiune pentru a elimina mirosurile urâte este turnarea de detergent de rufe în rezervorul de apă al toaletei. Atunci când trageți apa, o parte din parfumul său va fi eliberat în aer.
4. Folosiți oțet pentru a curăța suprafețele, scurgerile și multe altele
Oțetul este perfect pentru uciderea bacteriilor, drojdiilor și mucegaiului. Îl puteți folosi în diferite moduri:
- Suprafețe delicate. În acest caz, amestecați oțetul cu apă într-o sticlă cu pulverizator. Apoi, pulverizați suprafața și ștergeți-o cu o cârpă umedă.
- Scurgeri. Pentru a ucide microorganismele dăunătoare, turnați o cană plină de oțet în scurgeri.
- Odorizant. Dacă doriți să parfumați baia, amestecați două căni de apă, o linguriță de bicarbonat de sodiu, o linguriță de oțet și câteva picături de ulei esențial într-o sticlă cu pulverizator.
5. Folosiți lămâie pentru a scăpa de mirosul urât din baie
Cunoscută pentru parfumul său aromat de citrice, lămâia nu este bună numai pentru deserturi. Acest fruct poate neutraliza mirosurile neplăcute, atât timp cât baia este curată. Trebuie doar să tăiați mai multe felii de citrice și să le așezați într-un loc strategic.
6. Aprinderea lumânărilor parfumate
Aprindeți în baie lumânări parfumate, al căror parfum poate dura mult timp. Puteți folosi și bețișoare, dar mirosul va dispărea mai repede.
7. Reparați țevile și îmbinările
Dacă ați observat că există fisuri sau scurgeri în sifon, încercați să înlocuiți garniturile sau chitul și benzile izolatoare ale instalațiilor sanitare. Acordați o atenție deosebită toaletei. În cazul depistării defecțiunilor, luați măsurile necesare. Rețineți că, deoarece aerul din conducte circulă liber, mirosul urât poate persista.
8. Aerisiți baia în fiecare zi
Pentru a menține mirosurile la distanță, ar trebui să aerisiți baia timp de cel puțin 10 minute în fiecare zi. Dacă are ferestre, puteți profita de ventilația naturală. Dacă ventilația este dată de un sistem, trebuie să vă asigurați că îl curățați și că îndepărtați orice obstacole care împiedică circulația aerului.
Dacă nu aveți niciuna dintre aceste opțiuni, vă recomandăm să mergeți la un expert pentru a vă spune care ar putea fi cel mai bun mod de a ventila baia.
9. Asigurați-vă că uscați foarte bine prosoapele
Prosoapele degajă adesea un miros de mucegai care se răspândește în baie. Din acest motiv, uscați foarte bine prosoapele și nu uitați să le înlocuiți din când în când.
Citiți mai mult:
10. Creați-vă propriile odorizante
Sunt foarte eficiente, ieftine și ușor de realizat. Luați o sticlă cu pulverizator și puneți apă în ea, cu aproximativ 10 picături de ulei esențial de portocale sau o altă aromă la alegere. Agitați sticla și pulverizați oricând doriți.
Da, este posibil să îndepărtați mirosul urât din baie
Primul pas în eliminarea mirosului urât din baie este identificarea sursei acestuia. Puteți lua și măsuri preventive, cum ar fi curățarea cu bicarbonat de sodiu, oțet și lămâie și ventilația zilnică.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Griffin, A. Cantrell, R.A. (n.d.). Homemade Household Cleaners. Institute of Food and Agricultural Sciences, University of Florida. Available in https://edis.ifas.ufl.edu/pdf%5CFY%5CFY144900.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.