7 idei pentru baia copilului rapide și ingenioase - Doza de Sănătate
 

7 idei pentru baia copilului rapide și ingenioase

Articolul de astăzi conține câteva idei adaptate copiilor pentru a redecora baia și a o face atractivă și pentru cei mici. O să-ți placă aceste sfaturi!
7 idei pentru baia copilului rapide și ingenioase

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2022

Planificarea unei băi potrivite pentru copii este cea mai bună modalitate de a-i face pe cei mici să adopte obiceiurile necesare de îngrijire: spălarea dinților, dușul, mersul la toaletă, etc. Îți prezentăm 7 idei pentru baia copilului!

Un spațiu conceput doar pentru copii este cel mai bun mod de a-i încuraja să folosească singuri baia. Această cameră trebuie să fie nu numai atractivă pentru ei, ci și sigură.

Următoarele propuneri sunt simple și economice. Acest lucru se datorează faptului că pun un accent deosebit pe culoare, textură, personaje și obiecte decorative care vor capta atenția celor mici. Îi va face să dorească să folosească această cameră și să se obișnuiască cu măsuri sănătoase de igienă.

7 idei pentru baia copilului

1. Gresie și faianță potrivită pentru copii

Plăcile ceramice sunt ideale pe pereții băii, așa ca ia în considerare o explozie cromatică dacă începi de la zero.

Culorile puternice și bine definite, cum ar fi plăcile verzi, portocalii sau albastre, vor crea o baie veselă. Poți să le așezi simplu împreună cu câteva plăci albe sau să faci un fel de design, cum ar fi o tablă de șah sau un alt model geometric.

Dacă vrei să profiți de ceea ce ai deja, folosește vopsea specială pentru plăci ceramice. Acest tip de vopsea este disponibil pe piață în multe culori și cu siguranță le vei putea amesteca și combina.

2. Tapet din vinil pentru decorarea băilor pentru copii

Acesta este un element decorativ pe care oamenii îl folosesc de ceva timp. Are multe avantaje în ceea ce privește desenele, texturile, culorile și formele.

În plus, este economic și îl poți îndepărta oricând vrei să renovezi fără a deteriora plăcile ceramice. Acest lucru este important, deoarece gusturile și interesele copiilor se schimbă pe măsură ce cresc. Așadar, este posibil să utilizezi un design la vârsta de 3 ani și să fii nevoit/ă să-l schimb 2 ani mai târziu.

Găsește o temă care îi place copilului, fie că este vorba de dinozauri, desene animate, personaje, litere sau cifre. Suntem convinși că aceasta este una dintre cele mai bune idei pentru baia copilului.

Femeie care idei pentru baia copilului
Baia este un spațiu unde copiii își formează obiceiuri pentru tot restul vieții.

3. Jucării și alte obiecte

Aceasta este cea mai simplă modalitate de a schimba aspectul unei băi și de a o face potrivită pentru copii. Adaugă câteva jucării sau alte obiecte decorative similare în locuri strategice ale băii:

 • Chiuveta de baie poate avea distribuitor de săpun, suport pentru pasta de dinți și periuță, prosoape și alte elemente care conțin motive cu jucării.
 • Dușul și/sau cadă pot avea mochete antiderapante la bază cu modele hazlii. Unele dintre aceste obiecte vin cu o ventuză mică, astfel încât să le poți lipi.
 • Suporturile pentru prosoape vin în diferite forme, culori și motive.
 • Capacele de toaletă personalizate sunt utile pentru copiii care învață să meargă singuri la baie.
 • Alege prosoape în culori vii sau cu personajele preferate ale copiilor.
 • Alege două sau trei jucării potrivite pentru apă. Astfel, copiii vor ști că timpul pentru baie nu înseamnă că vor înceta să se joace, ci va fi doar o schimbare a peisajului.

Toate aceste accesorii sunt utile și pot ajuta, de asemenea, la deprinderea obiceiurilor corecte de igienă. În plus, copiii vor înțelege că a face baie este o activitate ludică care va deveni o rutină în timp.

4. O cadă adaptată

Ai deja o baie și vrei doar să o adaptezi astfel încât copiii tăi să o poată folosi independent? Ei bine, adaugă un scaun. În acest fel, nu trebuie să îndepărtezi nimic. Alege un model sigur și antiderapant și pune-l în fața căzii.

5. Spații de depozitare la înălțimea copiilor

Poți adăuga câteva cuburi sau module din lemn în culori atractive, astfel încât copiii să-și poată depozita lucrurile. Încearcă să le așezi într-un loc sigur, care este la înălțimea celor mici. Acesta este un mod minunat de a le permite să învețe să-și organizeze articolele de toaletă.

6. O perdea de duș potrivită pentru copii

Acesta este un mod rapid și ieftin de a schimba aspectul băii și de a o face potrivită pentru copii. Cere-le părerea atunci când alegi modelul, astfel încât cei mici să se simtă implicați în schimbarea aspectului. Vezi ce modele de cârlige se află în prezent pe piață. Există multe modele și culori distractive.

7. Imagini

Desenele și picturile copilului vor arăta grozav în baie și este o alternativă destul de ieftină. Poți încadra desenele proprii, desenele animate preferate sau orice alte desene. Există multe, multe opțiuni. Trebuie doar să alegi ce se potrivește cel mai bine stilului copilului.

Sfaturi pentru o baie potrivită pentru copii

Acum, după ce ai terminat de citit ideile de mai sus pentru decorarea băii copiilor, să trecem la câteva sfaturi despre cum să faci acest lucru.

Culori

Acesta este unul dintre cele mai importante concepte pentru copii, alături de animale și forme geometrice. Cu alte cuvinte, stimulul vizual este cel mai important, cel puțin conform acestui studiu. Așadar, adaugă culoare oriunde este posibil.

Ordine

Baia trebuie să fie bine organizată. Trebuie să păstrezi sertarele, rafturile și alte spații de depozitare ordonate. Acesta este modul în care copiii dobândesc independență și autonomie pentru a se îngriji singuri. Le va fi mult mai ușor dacă totul este la locul său. Pune niște agățători pe perete cu ventuze, astfel încât să le poți scoate ulterior.

Siguranță

Acesta este unul dintre cele mai importante lucruri atunci când planifici sau renovezi o baie. De exemplu, nu uita de covorașele antiderapante și încuietorile pentru locurile în care depozitezi articole de toaletă pentru adulți, medicamente și alte substanțe chimice.

Nu uita că accidentele menajere pot avea consecințe grave pentru copii. Acesta este motivul pentru care nu trebuie să lași la îndemână obiecte mici cu care copiii s-ar putea sufoca. În plus, reglează adecvat temperatura apei din baie.

Pară de duș
Reglarea temperaturii apei este importantă într-o baie potrivită pentru copii, pentru a reduce riscul de accidente la domiciliu.

Asigură-te că baia este distractivă

Există diferite moduri de a face ca baia să fie un moment distractiv, relaxat și de învățare, pe lângă renovarea camerei și adăugarea de elemente cum ar fi jucăriile.

Ai nevoie de un fel de mini-piscină în care să le faci baie copiilor, astfel încât aceștia să poată sta jos. Această poziție confortabilă le va permite să se joace cu diferite elemente și bule. Folosește o cadă gonflabilă dacă baia nu are una permanentă.

Cu toate acestea, planul de mai sus nu funcționează cu adevărat la copiii mai mari (cu vârsta peste 5 ani). Asta pentru că nu le mai place să se așeze. Statul în picioare este o oportunitate excelentă de a-i învăța să se spele singuri. Permite-le să-și folosească jucăria preferată dacă au una.

Două lucruri importante pe care trebuie să le aibă o baie potrivită pentru copii

În cele din urmă, cele mai importante două lucruri atunci când vine vorba de decorarea unei băi potrivite pentru copii sunt tema și evitarea punerii accentului pe un anumit sex. Alege o temă generală, astfel încât să nu fii nevoit/ă să te gândești la ce se potrivește și ce nu. De exemplu, motivele marine, naturale, animalele sau literele sunt unisex.

Reține aceste idei pentru baia copilului și încearcă să nu decorezi locul cu motive pentru „fete” sau „băieți”. Nu este nimic sigur când vine vorba de ceea ce le place copiilor. Ambele sexe s-ar putea bucura de super-eroi și prințese.

Ține cont de aceste idei minunate când planifici o baie atractivă și distractivă pentru micuțul tău!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Juan, N. (2012). Aprender jugando: las formas geométricas y los colores primarios. La Bauhaus y la educación infantil. Creative processes and childhood-oriented cultural discourses, 126.
 • Vilaboa, D. R. (2005). Educación plástica y artística en educación infantil: una metodología para el desarrollo de la creatividad. Ideaspropias Editorial SL.
 • Asociación Española de Pediatría. Sitio web.
 • Valencia Galeano, C. A., & Escobar Gallego, V. (2016). Decoración del territorio infantil: una estrategia-creativa para lograr un aprendizaje significativo(Doctoral dissertation, Pregrado (Virtual ya Distancia)).
 • Crespo Vega, P. (2008). Diseño de piezas textiles para habitaciones infantiles inspirado en el Arte Naif(Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay).
 • Goldschmied, E., & Jackson, S. (2010). La educación infantil de 0 a 3 años. Ediciones Morata.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.