7 beneficii ale duşurilor reci făcute dis de dimineaţă - Doza de Sănătate
 

7 beneficii ale duşurilor reci făcute dis de dimineaţă

Chiar dacă te sperie gândul de a intra în apă rece, dușurile reci au numeroase beneficii pentru sănătatea organismului.
7 beneficii ale duşurilor reci făcute dis de dimineaţă
Karla Henríquez

Scris și verificat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 22 iunie, 2020

Dușurile reci nu sunt atrăgătoare pentru toată lumea. Gândul că am putea intra sub apa rece ne face pielea de găină. Cu toate acestea, dacă am cunoaşte câteva beneficii ale duşurilor reci, cu siguranță am da o șansă acestei terapii economice pe care o putem face în propria casă.

În acest articol, vom descoperi împreună 7 beneficii ale duşurilor reci făcute dimineaţa devreme. În plus, vom afla şi cum se face un duş rece ca la carte.

Efectele apei reci

Atunci când apa rece intră în contact cu orice parte a corpului, ea provoacă contractarea vaselor de sânge, reactivând astfel circulația sângelui în întregul organism. Această acțiune curăţă organele și ajută la eliminarea impurităților din sânge prin porii pielii.

7 beneficii ale duşurilor reci pentru sănătate

1. Dușurile reci accelerează metabolismul

Beneficii ale dușurilor reci pentru metabolism

Făcând dușuri reci, putem scădea temperatura corpului, ceea ce face ca organismul să folosească mai multă energie pentru a o ține sub control. În acest fel, putem accelera metabolismul și arde mai multe calorii. Acest fapt poate fi foarte util pentru persoanele cu un metabolism lent, cum ar fi cele care suferă de hipotiroidism.

2. Reglează temperatura corpului

Atunci când metabolismul este accelerat, organismul activează o funcție naturală care echilibrează temperatura în concordanţă cu modificările factorilor externi. Este un obicei foarte uşor de transformat în rutină, deoarece suntem deja obișnuiți cu schimbările artificiale continue de temperatură (aerul condiționat, încălzirea, etc.).

3. Elimină retenţia de apă
Femeie care are retenție de apă la nivelul picioarelor

Apa rece are un efect pozitiv asupra capilarelor, activând circulaţia sanguină şi limfatică. Astfel, dușurile reci contribuie la eliminarea excesului de lichide din organism.

Acest efect este util mai ales pentru persoanele care suferă de edeme, retenţie de apă şi inflamaţii ale articulaţiilor.

4. Îmbunătățesc aspectul pielii

Apa rece este cel mai bun tratament de înfrumuseţare a pielii, deoarece o menţine fermă şi viguroasă, protejând-o împotriva ridurilor şi aspectului zbârcit.

În plus, apa rece ajută la eliminarea celulelor moarte, precum și la prevenirea stresului și a celulitei.

5. Oferă strălucire părului


Beneficii ale dușurilor reci pentru păr

Pe lângă faptul că îmbunătăţeşte sănătatea și aspectul pielii, apa rece este utilă şi pentru păr dacă o folosim pentru câteva secunde sau o aplicăm pe ceafă. Vom avea un păr mai strălucitor şi mai rezistent.

Cu toate acestea, ţine cont de faptul că pe cap nu trebuie să pui direct apă rece, ci mai degrabă să optezi pentru o temperatură moderată.

6. Stimulează circulaţia sângelui

Dușurile reci cresc ritmul cardiac și contractează mușchii. Aceste efecte fac ca sângele să circule mai bine în tot corpul. Buna circulație a sângelui este esențială pentru sănătatea pe termen lung.

7. Ajută sistemul imunitar
Particulă virală

Prin stimularea sistemului limfatic, dușurile reci susțin sistemul de apărare a organismului. Așadar, duşurile reci făcute zilnic ne întăresc sistemul imunitar.

Vrei să afli mai multe? Citește:

9 alimente care fortifică sistemul imunitar

Cum facem un duş rece?

Când faci duş cu apă rece, începe întotdeauna cu picioarele. Un contact brusc cu apa rece poate fi dăunător pentru sănătate, mai ales pentru inimă și plămâni.

  • Începe cu ambele picioare şi urcă încet spre gât şi faţă, având grijă să eviţi restul capului.
  • Poţi, de asemenea, să încerci altă abordare, începând cu piciorul drept, înaintând uşor spre gât, apoi navigând cu grijă către piciorul stâng.
  • Clătirea cu apă rece la duș ar trebui să dureze între 30 de secunde și un minut. De asemenea, poţi alege să alternezi apa rece cu cea caldă.

Sfaturi importante

Este timpul pentru câteva sfaturi utile pentru cei care vor să facă un duş rece aşa cum trebuie:

  • Chiar dacă apa rece are beneficii majore pentru sănătate, trebuie să evităm întotdeauna zona capului.
  • Dacă suntem obișnuiți să facem dușuri cu apă fierbinte, trebuie să facem schimbări treptate. Putem să scădem temperatură puţin câte puţin şi să alternăm apa caldă cu cea rece.
  • După cum am menționat deja, dușurile reci sunt extrem de benefice dacă sunt făcute dimineața.

Apa caldă este potrivită pentru duşurile făcute seara, deoarece ne ajută să ne relaxăm și să ne odihnim mai bine.

Notă: Chiar dacă duşurile reci au numeroase beneficii pentru sănătate, persoanele care suferă de probleme cardiace sau hipertiroidism nu ar trebui să facă dușuri prea reci. Acestea pot alterna apa caldă cu cea rece sau pur şi simplu să folosească doar apă calduță.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Butts CL, McDermott BP, Buening BJ, et al. Physiologic and Perceptual Responses to Cold-Shower Cooling After Exercise-Induced Hyperthermia. J Athl Train. 2016;51(3):252–257. doi:10.4085/1062-6050-51.4.01
  • Buijze GA, Sierevelt IN, van der Heijden BC, Dijkgraaf MG, Frings-Dresen MH. The Effect of Cold Showering on Health and Work: A Randomized Controlled Trial [published correction appears in PLoS One. 2018 Aug 2;13(8):e0201978]. PLoS One. 2016;11(9):e0161749. Published 2016 Sep 15. doi:10.1371/journal.pone.0161749
  • Goto Y, Hayasaka S, Kurihara S, Nakamura Y. Physical and Mental Effects of Bathing: A Randomized Intervention Study. Evid Based Complement Alternat Med. 2018;2018:9521086. Published 2018 Jun 7. doi:10.1155/2018/9521086

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.