10 sfaturi pentru a întinde și a înmuia pantofii din piele
 

10 sfaturi pentru a întinde și a înmuia pantofii din piele

Ziarul, uleiul și chiar un cartof pot ajuta la reducerea rigidității pantofilor din piele. Aflați și alte sfaturi și consecințele pentru sănătate ale purtării pantofilor prea strâmți!
10 sfaturi pentru a întinde și a înmuia pantofii din piele

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

În sfârșit, ți-ai cumpărat pantofii din piele pe care i-ai dorit atât de mult, iar partea cea mai bună este că arată fabulos! Totuși, după ce i-ai folosit, au început să apară vezicule care te-au făcut să juri că nu-i vei mai purta. Așa că ai nevoie de sfaturi pentru a întinde și a înmuia pantofii din piele.

Ce probleme provoacă pantofii strâmți?

Deși poate părea inofensivă, o pereche de pantofi care arată frumos, dar este un coșmar când mergi, poate dăuna foarte mult sănătății. De la un toc prea înalt până la bătături, problemele vor apărea în curând.

Acestea sunt câteva dintre dificultățile cu care te vei confrunta dacă decizi să porți pantofi strâmți:

 • Instabilitate la mers.
 • Deformări ale degetelor de la picioare. Pe lângă dezvoltarea veziculelor, afecțiuni precum degetele ciocan se pot agrava.
 • Exacerbarea afecțiunilor piciorului, cum picioarele plate, pintenii osoși sau metatarsalgia.
 • Pe termen lung, uzura cartilajului degetelor.

Sfaturi practice pentru a întinde și a înmuia pantofii din piele

Deoarece nu dorim să apară sau să se agraveze nicio problemă a picioarelor, cel mai bun lucru de făcut este să întindem și să înmuiem pantofii din piele. Îți arătăm câteva sfaturi practice, astfel încât să o poți face fără a distruge materialul.

1. Începe să-i porți puțin câte puțin

Deși poate părea evident, aceasta este una dintre cele mai eficiente modalități de a scăpa de rigiditatea pantofilor din piele. Purtarea le permite să devină moi și confortabili.

Purtarea pantofilor strâmți pe tot parcursul zilei poate fi un adevărat calvar. Prin urmare, pentru a evita apariția veziculelor, începe să-i utilizezi timp de o jumătate de zi. Nu uita să ai o pereche suplimentară de pantofi pentru a face schimbul.

Desigur, schimbă-i imediat ce începe durerea de picioare. Ia o pauză de două zile și continuă să-i porți o jumătate de zi o dată la două zile.

Nu ai timp sau rutina ta nu îți permite să faci aceste modificări? Încearcă să-ți pui pantofii acasă seara. De asemenea, ține cont de faptul că, dacă sunt noi și ai posibilitatea de a-i returna, poți merge doar pe covoare.

Bătături la picioare
Durerea la purtarea pantofilor strâmți poate duce la alte afecțiuni de sănătate ceva mai complicate.

2. Ia o pereche de șosete și un uscător de păr

Căldura înmoaie pielea, ceea ce face ca acesta să fie unul dintre cele mai bune trucuri pentru a purta pantofii fără durere. Respectă acești pași:

 1. Pune-ți o pereche de șosete groase și apoi pantofii.
 2. Cu uscătorul de păr, încălzește zonele cele mai problematice timp de 20 până la 30 de secunde.
 3. Folosește căldură medie și ține uscătorul în mișcare. Astfel vei evita deteriorarea materialului.
 4. Ține pantofii în picioare până se răcesc.

O alta recomandare în ceea ce privește această metodă este să aplici puțin balsam de piele pe încălțăminte după ce ai terminat.

3. Încearcă formele de pantofi

Pe lângă căldură, formele sunt foarte eficiente. Deși sunt din lemn sau metal, sunt foarte ușor de așezat.

Unele au spray-uri care facilitează întinderea și înmuierea materialului. Este suficient să le pui în pantofi și să le lași să acționeze.

4. Freacă materialul cu o lingură

Da, una dintre soluțiile pentru acei pantofi strâmți din piele este în bucătărie. Freacă pielea pantofilor cu o lingură, astfel încât să întinzi zonele cu probleme. Lingura este perfectă pentru că imită efectul picioarelor în pantofi.

5. Umple pantofii cu ziare

Acest truc este vechi, dar asta nu îl face mai puțin eficient. Adună ziare vechi și mototolește-le până umpli pantofii. Apoi, umezește puțin ziarele. Nu le înmuia, deoarece ar putea distruge branțurile.

La final, pune pantofii la uscat în aer liber. Nu uitați să scoți ziarele când te încalți!

6. Aplică puțin ulei

Știai că uleiul înmoaie și hrănește pielea pantofilor? Prin urmare, nu servește doar la eliminarea rigidității, ci și pentru a le oferi un aspect mai bun.

Cele mai recomandate uleiuri includ uleiul de nurcă, uleiul de cocos și uleiul pentru picioare. Ai grijă ca ingredientele să nu includă ulei de ricin, ulei de pin sau alte produse dăunătoare pentru piele.

Cum se aplică uleiul? Foarte ușor. Ia o cârpă curată și înfășoară-o în jurul a două degete. Apoi, aplică puțin ulei și freacă pantofii cu mișcări circulare.

7. Folosește un cartof curățat?

Poate suna ridicol, dar un cartof decojit este grozav pentru modelarea vârfului pantofului. Pentru a face acest lucru, curăță cartoful, spală-l, usucă-l și pune-l în pantofi peste noapte.

8. Ia alcool și vaselină

În cazul în care vrei să înlocuiești alcoolul izopropilic cu unul obișnuit, trebuie să știi că aceasta nu este o idee bună. Ia o dischetă de bumbac, înmoaie-o în alcool izopropilic și aplică pe suprafața pantofilor. Pentru un aspect mai bun, nu uita să îndepărtezi șireturile.

Așteaptă să se usuce jumătate de oră și aplică vaselină. Poți folosi o periuță de dinți veche. Se lasă să stea peste noapte și se curăță cu o cârpă. Dacă pantoful este încă rigid, repetă procedura.

9. Folosește niște gheață

Acesta este un alt truc celebru, deși poate fi mai puțin eficient la încălțămintea din piele. Dacă vrei să-l încerci, urmează pașii:

 1. Ia o pungă resigilabilă și umple-o parțial cu apă.
 2. Închide-o și introduce-o în pantof, în așa fel încât să apese pe locurile cele mai problematice.
 3. La final, pune pantoful cu punga peste noapte în congelator. Când apa îngheață, va extinde pantofii.
Cuburi de gheață
Gheața va contribui la întinderea pantofilor din piele, deși trebuie să aveți întotdeauna grijă de integritatea încălțămintei.

10. Mergi la cizmărie

Dacă ai încercat totul și încălțămintea este tot rigidă, este timpul să vezi un profesionist. Acesta are instrumentele și produsele necesare pentru a înmuia pielea pantofilor.

Cum știu dacă pantofii nu mi se potrivesc?

Unul dintre semnele inconfundabile este poziția degetelor de la picioare. Când pantoful este strâmt, degetele de la picioare nu sunt orientate în față, ci mai degrabă se suprapun. La pantofii care se potrivesc bine, degetele de la picioare sunt orientate înainte și fiecare are propriul spațiu.

Încălțămintea strâmtă poate provoca daune grave sănătății picioarelor, cum ar fi agravarea afecțiunilor preexistente (picioare plate, pinteni).

Încearcă să urmezi câteva dintre sfaturile noastre pentru a întinde și a înmuia pantofii din piele!


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.