15 obiecte personale care nu se împrumută
Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli
Suntem atât de obișnuiți cu membrii familiei noastre și prietenii cei mai apropiați încât uităm că există unele obiecte personale care nu se împrumută niciodată. Deoarece ni se pare că este o practică inofensivă, suntem dispuși să ne împrumutăm lucrurile persoanelor dragi care au nevoie de ele.
Dar trebuie să fim conștienți de faptul că ne expunem anumitor riscuri atunci când împărțim obiectele personale. Chiar dacă nu realizăm, acestea pot fi infestate cu patogeni care transmit infecții.
Mulți dintre noi nu înțelegem de ce anumite obiecte nu trebuie împrumutate și, drept consecință, nu luăm măsurile de precauție necesare. Ca să îți dăm o mână de ajutor, în articolul de azi îți prezentăm 15 obiecte personale care nu se împrumută niciodată, precum și riscurile la care ne expunem atunci când facem asta.
Ia aminte!
1. Săpunul solid, unul dintre acele obiecte personale care nu se împrumută niciodată
În mod obișnuit, săpunul solid rămâne acoperit cu microorganisme provenite de pe pielea persoanei care îl folosește. Acestea pot cauza infecții sau boli.
Nu ai de unde să știi dacă individul care îți folosește săpunul suferă sau nu de o infecție fungică sau virală. Așadar, păstrează acest obiect doar pentru uzul tău personal.
2. Prosoapele
Prosoapele rămân umede după ce le folosim, ceea ce creează un mediu ideal proliferării microbilor și drojdiilor. Pe lângă a evita să împrumuți aceste obiecte personale, spală-le des și dezinfectează-le o dată la două săptămâni.
3. Deodorantele stick
Nici deodorantele și antiperspirantele stick nu trebuie împărțite cu nimeni. Aceste produse intră în contact direct cu axilele și sunt acoperite de tot felul de bacterii. Poți însă să împrumuți fără griji sprayul deodorant.
4. Periuțele de dinți
Multe cupluri obișnuiesc să împartă periuțele de dinți. Problema cu această practică este faptul că între perii mici ai periuțelor se acumulează milioane de microorganisme. Este esențial să ai o periuță de dinți personală, pe care să o dezinfectezi regulat cu oțet sau apă oxigenată.
5. Pensetele pentru sprâncene
Acest obiect folosit pentru a modela sprâncenele poate răspândi boli dacă îl folosești pentru a smulge firele de păr. Însă poți evita acest risc dacă îl dezinfectezi înainte și după fiecare utilizare.
6. Balsamul de buze
Pielea moartă, agenții contaminanți și bacteriile se pot lipi ușor de suprafața balsamurilor de buze. Dacă împarți acest produs cu alte persoane, îți crește riscul de a te îmbolnăvi de herpes.
7. Aparatele de ras
Aparatele de ras sunt utile pentru a îndepărta părul și celulele moarte care se acumulează pe anumite porțiuni de piele.
Nu este bine să împarți acest obiect personal cu nimeni deoarece el poate transmite bacterii și ciuperci care provoacă infecții. Totodată, dacă te tai atunci când te razi, riști să transmiți patogeni altei persoane.
8. Căștile interne
Acest dispozitiv mic este foarte susceptibil infestării cu microorganismele care se acumulează în ceara din urechi. Stafilococii și streptococii trăiesc, de obicei, în canalul auditiv. Dacă împarți căștile, riști să dezvolți infecții și inflamații.
9. Încălțămintea
Încălțările, în special cele cu o aerisire proastă, sunt surse de drojdii și bacterii care pot cauza infecții la nivelul pielii și al unghiilor. Obiceiul multor oameni de a-și împărți încălțămintea cu alții crește semnificativ riscul de îmbolnăvire.
10. Pietrele ponce
Pietrele ponce sunt obiecte de igienă personală care împiedică dezvoltarea bacteriilor ce se hrănesc cu pielea moartă. Când le folosim, pielea noastră devine mai moale și putem îndepărta bătăturile. Dacă împarți piatra ponce cu alte persoane, există posibilitatea ca picioarele tale să fie afectate de negi sau infecții fungice.
11. Unghierele
Degetele și unghiile adăpostesc un număr semnificativ de bacterii, ciuperci și virusuri care pot cauza infecții. Împărțind unghiera cu alte persoane, poți contracta infecții fungice sau negi.
12. Bureții de baie
Acest obiect relaxant și util cu care ne curățăm pielea este umed majoritatea timpului. Astfel, bureții de baie oferă un mediu ideal proliferării ciupercilor și a bacteriilor. Ca să eviți infecțiile, nu împrumuta buretele de baie.
13. Cerceii
Cerceii pot răspândi patogeni și infecții din sânge. Vestea bună este că poți evita orice complicații dacă îi dezinfectezi înainte de a-i purta.
14. Costumele de baie
Asemenea lenjeriei intime, costumele de baie trebuie rezervate doar pentru uzul personal. Bacteriile, microorganismele de pe piele și fluidele secretate de corp pot transmite diverse infecții.
15. Machiajul, pensulele și tușul de ochi
Toate produsele cosmetice și ustensilele pentru aplicarea lor intră în contact direct cu pielea. Evident, acestea intră în categoria de obiecte personale care nu se împrumută niciodată. În caz contrar, riști să dezvolți acnee, infecții fungice și reacții alergice.
Tu obișnuiești să împarți cele 15 obiecte prezentate în acest articol cu alte persoane? Acum că știi la ce riscuri te expui, renunță la acest obicei nociv.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Wikipedia, la enciclopedia libre. (Consulta 2018). INFECCIÓN. Online [https://es.wikipedia.org/wiki/Infecci%C3%B3n].
- Wikipedia, la enciclopedia libre. (Consulta 2018). PIE DE ATLETA. Online [https://es.wikipedia.org/wiki/Pie_de_atleta].
- Wikipedia, la enciclopedia libre. (Consulta 2018). BACTERIAS. Online [https://es.wikipedia.org/wiki/Bacteria].
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.