Rețete gustoase de supe de legume
Supele de legume sunt perfecte pe timp de iarnă, înainte de cină, pentru a te încălzi, pentru a slăbi sau pentru a-i îndemna pe copii la masă. Există sute de rețete de supe de legume, moștenite chiar de la bunici, care le pregăteau și le savurau cu aceeași plăcere.
Supe de legume
Rețeta nr. 1
Pentru prepararea acestei supe de legume, ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 cană și jumătate de supă de pui
- 320 grame de suc de roșii cu verdețuri
- 230 ml apă
- 1 cartof mare, curățat și tăiat cuburi
- 2 morcovi, curățați și tăiați
- 400 grame roșii în suc propriu la conservă
- 2 tulpini de țelină
- 100 grame păstăi verzi
- 150 grame boabe de porumb prefierte
- supă de pui pudră
- sare și piper după gust
Mod de preparare
- Într-o oală încăpătoare, toarnă sucul de roșii, apa, cartofii, morcovii, roșiile, țelina, păstăile verzi și boabele de porumb.
- Asezonează cu sare și piper și apoi adaugă supa de pui.
- Lasă amestecul să fiarbă timp de 30 de minute la foc mic.
- Supa este gata după ce toate legumele s-au înmuiat.
Te invităm să citești și:
Rețeta nr. 2
Aceasta este o supă făcută cu legume tăiate în fâșii lungi și subțiri (stil Julienne), așa cum probabil ai gustat la bunica ta. Ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 roșie
- 3 căței de usturoi
- 1 linguriță de boia
- 3 linguri de ulei de măsline extra virgin
- 1 ceapă mare
- 2 morcovi
- 50 grame țelină
- 50 grame praz
- 50 grame ridichi
- 1/4 varză albă
- sare și piper după gust
- 2 linguri de pătrunjel tocat
- 1 crenguță de coriandru
- nucșoară
Mod de preparare
- Spală bine toate legumele și curăță-le pe cele care au nevoie. Poți adăuga și alte legume, cum ar fi: dovleac, mazăre, conopidă, chimen sau nap. Folosește mereu legume de sezon; deși acesta este un fel de mâncare ce merge consumat iarna, poți să mănânci supa și vara, după ce se răcește.
- Taie toate legumele (în afară de roșie) în fâșii lungi și subțiri, cât se poate de egale. În acest fel, vor fierbe mai repede.
- Spală și toacă pătrunjelul.
- Curăță și zdrobește usturoiul.
- Taie roșia în cubulețe.
- Într-o oală mare, pune uleiul la încălzit și adaugă usturoiul. Călește-l până devine auriu, amestecând cu o lingură de lemn.
- Presară lingurița de boia.
- Adaugă apoi toate legumele (în afară de roșie și de pătrunjel).
- Călește ușor timp de 2 sau 3 minute.
- Adaugă apa și lasă să fiarbă pentru 30 de minute.
- Asezonează cu sare și piper și adaugă nucșoara.
- Supa este gata când toate legumele sunt moi.
Rețeta nr. 3
Poți prepara și supe de legume îmbogățite cu resturi de pui. O variantă bună este chiar rețeta de mai jos. Ai nevoie de următoarele ingrediente (pentru 6 porții):
- 2 linguri de ulei
- 2 dovlecei Chayote
- 1 ceapă medie tocată
- 1 morcov curățat și tăiat
- 3 căței mici de usturoi
- 3 dovlecei feliați
- 1/2 kg de roșii coapte
- 5 frunze de sfeclă mangold sau de spanac, mărunțite
- sare și piper
- 2 știuleți de porumb moale
- 1 crenguță de mentă
- 5 căni de apă
- 3 cartofi curățați și tăiați
- resturi de la pui (dacă ești vegetarian, poți să omiți acest ingredient)
Mod de preparare
- Încălzește uleiul la foc mic într-o cratiță mare.
- Călește ceapa și usturoiul până devin aurii.
- Amestecă roșia cu apă și toarnă-le în oală.
- Fierbe amestecul pentru câteva minute, până își schimbă ușor culoarea. Asezonează.
- Adaugă menta, legumele și, în cele din urmă, resturile de la pui.
- Lasă să dea în fiert pentru câteva minute, adăugând apă din când în când.
- Acoperă vasul și lasă supa să fiarbă pentru încă 20 de minute. Gustă pentru a verifica dacă mai are nevoie de sare.
Descoperă și:
Rețeta nr. 4
Aceasta este o rețetă de supă franțuzească, foarte gustoasă, care poate fi servită ca aperitiv. Sau, dacă ești la dietă, poate constitui chiar felul principal. Pentru prepararea acestei supe de legume, ai nevoie de următoarele ingrediente (6 porții):
- 2 cepe tocate
- 3 căței de usturoi tăiați în felii subțiri
- 1 1/2 ardei grași, curățați de semințe și tăiați mărunt
- 300 grame spanac
- 3 linguri de unt
- 1 mână de năsturel tocat
- 1 litru de supă de pui sau de legume (făcută în casă sau cumpărată)
- 1 lingură de sare
- 4 căni de apă
- ardei iute după gust
- 3 morcovi mari, curățați și tăiați
- ulei de măsline extra virgin
- 3 cepe de Cambrai tocate mărunt
- vin roșu sau oțet balsamic
Mod de preparare
- Călește ceapa și usturoiul în unt la foc mediu până devin aurii. Acest pas durează cam 5 minute.
- Adaugă supa aleasă, apa, morcovii, cepele de Cambrai, ardeii, spanacul și năsturelul.
- Lasă să dea în fiert și dă focul la mic.
- Lasă supa să fiarbă pentru o jumătate de oră, până se înmoaie morcovii.
- Ia vasul de pe foc și lasă mâncarea la răcit.
- Pune-o apoi în blender și mixează până obții un piure.
- Mută amestecul înapoi în oală și lasă-l să fiarbă la foc mic pentru 15 minute, iar apoi servește supa cu puțin ulei de măsline și oțet balsamic.
Sursa imaginilor: Andres Rodriguez, Pattie, Scott Veg și rusvaplauke.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Mattes, R. (2005). Soup and satiety. Physiology and Behavior. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2004.09.021
- Flaste, R. (1989). Cookbooks. New York Times Book Review.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.