2 moduri diferite de a prepara burger de linte
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
Rețeta de burger de linte este o opțiune bună pentru a include mai multe proteine și fibre în dietă. Ambele elemente sunt esențiale pentru menținerea sănătății. În plus, este un fel de mâncare adorat de toată lumea, nu doar de persoanele vegane.
Înainte de a începe, trebuie să aveți în vedere că este important să prioritizați consumul de produse proaspete în detrimentul celor ultraprocesate. Acestea din urmă conțin aditivi, zaharuri simple și grăsimi trans care ar putea pune sănătatea în pericol. Cele proaspete se caracterizează printr-o densitate mai mare la nivel nutrițional.
Rețetă de burger de linte
Potrivit unui articol publicat în European Food Research and Technology, ingrediente precum lintea reprezintă o opțiune bună pentru prepararea hamburgerilor cu conținut scăzut de calorii și cu o proporție mai mare de fibre și alți nutrienți.
Ingrediente
- Linte (500 grame)
- Sare după gust
- 1 ceapă și 1 cățel de usturoi
- 1 ardei roșu și 1 ardei verde
- Condimente
- 1 morcov
- Supă de legume
- Ulei de măsline extravirgin
- Pesmet sau făină de grâu
Instrucțiuni
- Trebuie să începeți prin a spăla bine lintea dacă acestea este la conservă. Dacă nu, trebuie fiartă și scursă.
- Odată ce acest ingredient este gata, se pune într-un blender și se zdrobește până se obține o masă omogenă. În acest moment, se adaugă sarea.
- Imediat după aceea, se încinge puțin ulei de măsline extravirgin într-o tigaie și se adaugă toate legumele bine tocate.
- Se adaugă supa și se gătește totul la foc mediu câteva minute.
- Când capătă o nuanță aurie, se adaugă lintea și totul se amestecă foarte bine. Este important să evitați arderea sau lipirea.
- După un minut, întregul amestec se toarnă într-un bol. Cu mâinile ude, se formează burgerii.
- Mai întâi se face o minge și apoi se aplatizează cu palmele. Opțional, burgerii se pot trece prin făină sau pesmet.
- Se va lăsa în frigider câteva ore pentru a căpăta o textură mai fermă.
- Se rumenesc într-o tigaie cu ulei. Gata!
Încercați și: Cum se prepară puiul Tikka Masala? Rețetă pas cu pas
O altă alternativă pentru a pregăti un burger de linte
Datorită versatilității și gustului bun, lintea poate fi combinată și cu alte ingrediente pentru a face hamburgeri. Dacă doriți o alternativă, puneți în practică următoarea rețetă.
Ingrediente
- 250 de grame de linte fiartă
- 1 morcov
- 1/2 ceapă
- 1 cățel de usturoi
- Ardei gras (după gust)
- 3 roșii deshidratate
- 1 albuș de ou
- Sare și piper
- Ulei de măsline extravirgin
Instrucțiuni
- Pentru a începe, trebuie să puneți lintea fiartă într-un castron. Apoi, zdrobiți-o. Morcovul se rade și se amestecă bine.
- În același timp, roșiile trebuie rehidratate în apă fierbinte timp de 1 minut. Pentru aceasta, puteți folosi cuptorul cu microunde la putere medie. Apoi, se toacă mărunt.
- Pentru a continua, tocați ceapa, usturoiul și ardeiul gras și căliți totul într-o tigaie cu ulei de măsline extravirgin. Adăugați lintea și toate celelalte elemente.
- Amestecați albușul cu puțin pesmet. Amestecați cu restul ingredientelor.
- Odată ce burgerii sunt gata, se pun câteva ore în frigider pentru a se întări.
- Mai rămâne doar să-i rumeniți într-o tigaie cu ulei de măsline extravirgin.
Recomandăm și: Cum se prepară o rețetă de salată de cartofi dulci și quinoa?
Beneficiile lintei
Leguminoasele sunt alimente cu o densitate nutrițională ridicată. Printre alte elemente, acestea furnizează o cantitate semnificativă de fier. Acest element este cheia pentru evitarea anemiei, potrivit unui studiu publicat în The Medical Clinics of North America.
Faceți burgeri de linte acasă
Burgerul de linte oferă o cantitate interesantă de nutrienți esențiali. Prin urmare, poate fi inclus în contextul unei alimentații echilibrate și sănătoase. Cu toate acestea, este important să alegeți ingrediente sănătoase. În acest sens, evitați folosirea pâinii rafinate, a sosurilor industriale sau a oricărui alt adaos nociv.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Boukid F, Castellari M. Veggie burgers in the EU market: a nutritional challenge? [published online ahead of print, 2021 Jul 2]. Eur Food Res Technol. 2021;1-9. doi:10.1007/s00217-021-03808-9
- Gianfredi, V., Salvatori, T., Villarini, M., Moretti, M., Nucci, D., & Realdon, S. (2018). Is dietary fibre truly protective against colon cancer? A systematic review and meta-analysis. International journal of food sciences and nutrition, 69(8), 904–915. https://doi.org/10.1080/09637486.2018.1446917
- DeLoughery T. G. (2017). Iron Deficiency Anemia. The Medical clinics of North America, 101(2), 319–332. https://doi.org/10.1016/j.mcna.2016.09.004
- Hegazy, A. M., El-Sayed, E. M., Ibrahim, K. S., & Abdel-Azeem, A. S. (2019). Dietary antioxidant for disease prevention corroborated by the Nrf2 pathway. Journal of complementary & integrative medicine, 16(3), /j/jcim.2019.16.issue-3/jcim-2018-0161/jcim-2018-0161.xml. https://doi.org/10.1515/jcim-2018-0161
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.