Logo image
Logo image

2 rețete de biscuiți cu faină de năut și ciocolată

4 minute
Vă propunem câteva rețete de biscuiți de ciocolată cu făină de năut, cu puține zaharuri.
2 rețete de biscuiți cu faină de năut și ciocolată
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Rețetele de biscuiți cu faină de năut și ciocolată sunt una dintre cele mai populare gustări. Există mai multe moduri de a le pregăti, deși nu toate sunt sănătoase. În acest caz, vă vom arăta o serie de alternative care folosesc făina de năut ca unul dintre ingredientele principale.

Rezultatul final va fi îmbunătățit la nivel nutrițional. Chiar și așa, amintiți-vă că vorbim despre un desert ocazional în dietă.

În ciuda campaniei desfășurate împotriva zahărului în ultimii ani, trebuie avut în vedere faptul că îl putem consuma din când în când fără consecințe majore. Ideal este să facem zilnic exerciții fizice și să prioritizăm aportul carbohidraților complecși.

1. Biscuiți cu faină de năut și ciocolată

Să începem cu una dintre cele mai simple rețete de fursecuri cu ciocolată și făină de năut. În acest caz, vorbim despre un preparat cu conținut scăzut de zahăr și ridicat de cacao. Acest element de origine vegetală s-a dovedit a fi benefic pentru sănătate. Printre altele, este capabil să reducă valorile tensiunii arteriale.

Some figure
Cacao este un produs care poate fi achiziționat din magazine specializate pentru a garanta originea naturală.

Ingrediente

  • 1 ou
  • Un vârf de cuțit de sare
  • 1/4 cană de miere
  • 1/3 cană de ulei
  • 1/4 cană de făină de năut
  • 1/2 lingură de praf de copt
  • 60 grame de ciocolată neagră cu 70% cacao
  • 1/3 cană de pudră de cacao fără zahăr

Cu aceste ingrediente, veți putea face aproximativ 12 fursecuri de mărime medie. Dacă doriți să măriți numărul de fursecuri rezultate, creșteți cantitățile, respectând proporțiile stabilite.

De asemenea, gândiți-vă ca este posibil sa variați concentrația de cacao a ciocolatei folosite. Acest lucru va depinde de gusturile individuale. Ceea ce este clar este că produsul va fi mai sănătos dacă aportul acestui element de origine vegetală va fi mai mare.

Instrucțiuni pas cu pas

Trebuie să începeți prin a preîncălzi cuptorul la 180 de grade Celsius. Puneți toate ingredientele uscate într-un bol și amestecați bine. Apoi, adăugați oul, uleiul și mierea. Amestecați bine.

Aluatul poate fi excesiv de moale în primele momente. Totuși, pe măsură ce frământarea avansează, făina de năut absoarbe apa, obținându-se astfel o textură optimă.

Formați biscuiții. Este indicat să le dați o formă rotunjită. Se coc timp de 12 sau 15 minute într-o tavă unsă și se scot, lăsându-i să se răcească înainte de a fi consumați.

Recomandăm și: Rețete de granola delicioase: cum se prepară batoanele?

2. Biscuiți cu faină de năut și ciocolată pentru cei cu intoleranțe alimentare

Multe persoane au intoleranțe alimentare. Acest lucru face necesară adaptarea preparatelor, evitând includerea de compuși care pot genera reacție sau disconfort. Va prezentam o rețetă de fursecuri cu ciocolată pentru o digestie optimă.

Datorită conținutului lor de făină de năut, acești biscuiți sunt capabili să furnizeze o doză semnificativă de fibre. Acest compus ajută la prevenirea constipației, așa cum se arată într-un studiu publicat în revista Nature Reviews.

Ingrediente

  • 1/4 linguriță de sare
  • 1 sau 2 linguri de apă
  • 3 linguri de sirop de arțar
  • 3 linguri de zahăr brun
  • 115 grame de făină de năut
  • 1/2 linguriță de praf de copt
  • 1/2 linguriță de extract de vanilie
  • 2 linguri de chipsuri de ciocolată
  • 3 linguri de ulei de cocos topit
Some figure
Făina de năut adaugă fibre la preparate, ceea ce poate fi de ajutor persoanelor cu constipație.

Instrucțiuni pas cu pas

Trebuie să începeți prin a preîncălzi cuptorul la 175 de grade Celsius. Într-un bol, se pun ingredientele uscate și se amestecă. Acestea sunt făină, drojdie, sare și zahăr.

Este important să se integreze bine. Se adaugă uleiul împreună cu extractul de vanilie și siropul. Se amestecă bine cu ajutorul unei spatule din lemn. Se adaugă chipsurile de ciocolata.

După frământare trebuie să rămână un aluat omogen. Dacă este prea uscat, se poate corecta cu o linguriță sau două de apă. Odată ce textura este optimă, se formează bile mici ce vor fi puse într-o tavă de copt acoperită cu hârtie specială. Se coc aproximativ 12 minute și se așteaptă să se răcească.

Rețineți că această rețetă conține mai multe zaharuri simple decât cea anterioară. Acest ingredient poate fi înlocuit cu îndulcitorul lichid, deși există unele controverse. Există dovezi ce arată că ar putea avea un impact negativ asupra microbiotei intestinale.

Încercați și: Rețetă de desert delicios cu jeleu mozaic

Faceți biscuiți cu faină de năut

Este ușor să faceți biscuiți cu ciocolată și făină de năut. Nu sunt necesare multe ingrediente și puteți obține un rezultat cu un conținut moderat de zaharuri simple, foarte bun pentru prevenirea problemelor asociate cu sănătatea metabolică.

Să nu credeți că puteți mânca prăjituri cu ciocolată fără oprire. Chiar și folosind ingrediente sanatoase, vorbim despre un preparat destinat consumului ocazional.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ried, K., Fakler, P., & Stocks, N. P. (2017). Effect of cocoa on blood pressure. The Cochrane database of systematic reviews4(4), CD008893. https://doi.org/10.1002/14651858.CD008893.pub3
  • Gill, S. K., Rossi, M., Bajka, B., & Whelan, K. (2021). Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology18(2), 101–116. https://doi.org/10.1038/s41575-020-00375-4
  • Emamat, H., Ghalandari, H., Tangestani, H., Abdollahi, A., & Hekmatdoost, A. (2020). Artificial sweeteners are related to non-alcoholic fatty liver disease: Microbiota dysbiosis as a novel potential mechanism. EXCLI journal19, 620–626. https://doi.org/10.17179/excli2020-1226

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.