Rețetă vegană de chec din cereale integrale pas cu pas
 

Rețetă vegană de chec din cereale integrale pas cu pas

Checul vegan din cereale integrale este o alternativă mai sănătoasă la cele preparate din făină de grâu rafinată. Descoperiți o rețetă fantastică!
Rețetă vegană de chec din cereale integrale pas cu pas
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Checul este unul dintre cele mai consumate deserturi din țările occidentale. Există multe tipuri, în funcție de ingredientele utilizate și de textura finală care trebuie obținută. În acest caz, vă vom prezenta o opțiune de chec vegan din cereale integrale.

Este important de menționat că este posibil să includeți ocazional deserturi dulci în dietă. Dacă faceți exerciții frecvent și consumați alimente proaspete, nu vor exista probleme.

Beneficiile făinii integrale de grâu

Înainte de a intra pe deplin în rețetă, vă vom prezenta principalele beneficii ale consumului de făină integrală de grâu. Pentru sănătate, este mai bine să includeți acest ingredient în dietă decât să consumați făină rafinată de grâu.

Îmbunătățește tranzitul intestinal

Făina integrală de grâu are o concentrație mai mare de fibre. Acest compus este esențial pentru un tranzit intestinal mai eficient, după cum reiese din cercetările publicate în revista Nature Reviews.

În plus, o parte a fibrelor are capacitatea de a fermenta în interiorul tractului digestiv, servind ca substrat energetic pentru bacteriile care trăiesc acolo. În acest fel, densitatea microbiotei este crescută.

Ajută la slăbit

Consumul de făină integrală de grâu nu vă va face să slăbiți peste noapte, dar acest aliment este capabil să mărească senzația de sațietate. Acest lucru se datorează acțiunii fibrelor, așa cum s-a afirmat într-un studiu publicat în Jurnalul European de Nutriție Clinică. Acest element întârzie golirea gastrică.

Pâine neagră
Utilizarea făinii integrale de grâu este o idee sănătoasă în comparație cu opțiunile rafinate.

Protejează sănătatea pancreatică

Principala problemă a făinurilor rafinate este acțiunea lor glicemică rapidă. Glucoza este rapid absorbită și distribuită în tot corpul, forțând pancreasul să crească producția de insulină. Acest lucru duce la o rezistență crescută la hormon.

Făinurile de grâu integral au fibre capabile să moduleze această intrare a glucozei în sânge. Acest lucru este demonstrat de cercetările publicate în revista PLoS Medicine.

Ingrediente pentru chec din cereale integrale

Pentru a pregăti un chec vegan din grâu integral, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1/2 cană de zahăr
  • Esență de vanilie
  • 2 căni de făină integrală de grâu
  • 1 cană de băutură vegetală sau apă
  • 2 linguri de praf de copt
  • 1/4 cană de ulei de măsline extravirgin

Atunci când alegeți băutura vegetală, este foarte important să acordați atenție etichetei. Majoritatea acestor produse au o concentrație mare de zaharuri adăugate. Va trebui să optați pentru un produs care nu are acest ingredient în compoziția sa.

Instrucțiuni pas cu pas

Va trebui să începeți prin amestecarea ingredientelor uscate într-un castron. Acestea sunt făina, zahărul și praful de copt.

În paralel, uleiul, vanilia și apa sau băutura vegetală sunt turnate într-un alt recipient. Apoi, ingredientele uscate se amestecă cu lichidele și se agită bine până se obține un aluat semilichid.

Pentru a continua, va fi necesar să puneți ulei de măsline extravirgin pe fundul unei tăvi, încercând să ungeți bine toți pereții. Puneți aluatul în tavă cu ajutorul unei spatule. Coaceți în cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius timp de aproximativ 30 de minute.

Testați checul cu o scobitoare pentru a vedea dacă este gata. Se lasă să se răcească ușor înainte de a fi tăiat.

Poate fi consumat imediat sau păstrat acoperit cu hârtie de bucătărie sau un prosop, astfel încât să nu se usuce excesiv. Cel mai bine este să îl consumați în câteva zile, astfel încât să nu-și piardă caracteristicile organoleptice.

Riscurile consumului de chec vegan din grâu integral

În ciuda proprietăților făinii integrale de grâu, această rețetă are o serie de limitări de care ar trebui să fii conștienți. În primul rând, nu trebuie introdus în dieta unei persoane cu diabet de tip 2. Prezența zahărului și a cantităților mari de carbohidrați ar putea complica gestionarea glicemiei.

Checul nu este optim pentru persoanele care sunt supraponderale. În acest caz, dieta trebuie planificată pentru a acoperi nevoia de proteine și grăsimi, dar cu un aport minim carbohidrați.

De asemenea, această rețetă nu este recomandată celor care au boala celiacă, deoarece conține gluten. Persoanele cu boli inflamatorii intestinale ar putea avea mari beneficii în cazul renunțării la gluten.

Pâine fără gluten
Această rețetă are gluten, deci pacienții cu celiaci nu ar trebui să o consume.

Preparați chec din cereale integrale

Este ușor să preparați chec vegan din grâu integral. Sunt necesare puține ingrediente și nu durează mult până se obține un rezultat minunat. În plus, calitatea sa nutrițională este superioară celei a prăjiturilor din făină rafinată.

Totuși, este un desert care are limitele sale. Consumul trebuie să fie ocazional. Poate funcționa și ca mic dejun sau gustare, alături de o cafea. Desigur, trebuie luat în considerare faptul că aportul proteic al acestei rețete este foarte scăzut.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Vriesman, M. H., Koppen, I., Camilleri, M., Di Lorenzo, C., & Benninga, M. A. (2020). Management of functional constipation in children and adults. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology17(1), 21–39. https://doi.org/10.1038/s41575-019-0222-y
  • Warrilow, A., Mellor, D., McKune, A., & Pumpa, K. (2019). Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. European journal of clinical nutrition73(3), 333–344. https://doi.org/10.1038/s41430-018-0295-7
  • Reynolds, A. N., Akerman, A. P., & Mann, J. (2020). Dietary fibre and whole grains in diabetes management: Systematic review and meta-analyses. PLoS medicine17(3), e1003053. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003053

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.