2 rețete sănătoase de desert cu lămâie
 

2 rețete sănătoase de desert cu lămâie

Vă vom arăta câteva opțiuni pentru a pregăti deserturi sănătoase cu lămâie de care să vă bucurați în familie fără regrete.
2 rețete sănătoase de desert cu lămâie
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Puteți pregăti rețete de desert cu lămâie care sunt și sănătoase. Acest fruct citric este capabil să ofere aromă, precum și nutrienți esențiali care contribuie la buna funcționare a corpului uman. Asta nu înseamnă că putem consuma deserturi zilnic. Varietatea trebuie întotdeauna garantată.

A te priva de deserturi poate avea un efect contraproductiv pe termen mediu și lung, deoarece afectează respectarea dietei. Este mai bine să vă răsfățați din când în când decât să suferiți de anxietate, ajungând să mâncați în cantități mari din cauza factorilor emoționali.

2 rețete sănătoase de desert cu lămâie

Lemon Carlota

Lemon Carlota este un desert sănătos cu lămâie. Este un preparat care nu necesită multe ingrediente și care încorporează un element cheie în compoziția sa: iaurtul. Acest aliment s-a dovedit a fi foarte benefic pentru microbiota intestinală datorită prezenței bacteriilor probiotice. Reduce constipația și patologiile generate de inflamație.

Jumătate de lămâie

Ingrediente

Pentru a pregăti desertul, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 300 de grame de iaurt grecesc
  • 1 lingură de vanilie
  • 50 de mililitri de suc de lămâie
  • Coaja de lămâie sau portocală
  • 3 linguri de îndulcitor
  • 8 biscuiți populari fără zahăr
  • Sare
  • Limoncello
  • Apă
  • 40 de grame de ciocolată albă

Aceste ultime 4 ingrediente sunt opționale. Dacă urmează să pregătiți această rețetă pentru copii sau pentru persoanele cu o patologie metabolică, cel mai bine este să nu le folosiți, deoarece pot avea un impact negativ asupra glicemiei, mai ales în cazul ciocolatei albe. Există opțiunea de a folosi și îndulcitori.

Instrucțiuni pas cu pas

  1. Puneți iaurtul grecesc într-un castron.
  2. Adăugați sucul de lămâie și puțină sare și amestecați totul.
  3. Adăugați și extractul de vanilie și îndulcitorul. Este necesar să amestecați până la obținerea unei texturi omogene. Alegeți o lămâie care să nu este excesiv de acidă.
  4. Adăugați limoncello sau rom, dar nu uitați că în acest caz desertul nu va fi la fel de sănătos. Alcoolul este o substanță toxică indiferent de doza consumată. Chiar și așa, nu se va întâmpla nimic rău pe termen mediu.
  5. Pentru a asambla Carlota, puneți biscuiții într-o formă și puneți deasupra o parte din cremă.
  6. Repetați procesul pentru a forma un alt strat de biscuiți și acoperiți preparatul cu restul de cremă.
  7. Pentru decor, puteți presăra biscuiți tocați, pe lângă coajă de lămâie sau portocală.
  8. Dacă aveți ciocolată albă, o puteți topi și turna deasupra. Nu uitați că, pentru a topi ciocolata, cel mai bine este să folosiți cuptorul cu microunde sau baia de aburi. Va trebui să vă asigurați că nu se arde sau nu se lipește.
  9. Odată pregătită această prăjitură, nu va trebui decât să puneți în frigider pentru aproximativ 15 minute, deși există și opțiunea de a o congela pentru 1 oră. Savurați-o!

Tort cu lămâie

Acest tort rafinat cu lămâie nu este foarte greu de preparat și este benefic și pentru microbiotă, deoarece conține mere. Acest aliment oferă o fibră solubilă, pectina, capabilă să stimuleze dezvoltarea bacteriilor care trăiesc în tubul digestiv, așa cum arată cercetările publicate in revista Experimental & Molecular Medicine.

De asemenea, baza prăjiturii este făcută din ovăz, un alt ingredient foarte benefic pentru microorganisme. În acest caz, fibra solubilă conținută este beta-glucan și servește drept substrat energetic pentru bacterii, potrivit unui studiu publicat în The Journal of Nutritional Biochemistry.

Lămâie și ghimbir
Lămâia conține vitamina C, o substanță care este benefică pentru sistemul imunitar.

Ingrediente

Pentru a pregăti un tort cu lămâie, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 cană de fulgi de ovăz
  • 1/2 cană de nucă de cocos rasă
  • Puțină sare
  • 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1 ou
  • 2 linguri de ulei de cocos topit
  • 2 lingurițe de miere
  • 3 linguri de sos de mere

Pentru cremă:

  • 3-4 linguri de miere
  • 7 ouă
  • Sucul și coaja a 4 lămâi
  • 3 linguri de amidon de porumb

Instrucțiuni pas cu pas

  1. Amestecați ovăzul și nuca de cocos.
  2. Într-un bol, amestecați bine făina de la punctul 1 cu restul ingredientelor pentru aluat.
  3. Puneți rezultatul într-o formă de silicon și coaceți 8 minute la 180 de grade Celsius pentru a se rumeni.
  4. În același timp, bateți ouăle cu mierea, amidonul de porumb, sucul de lămâie și coaja de citrice.
  5. Puneți umplutura pe baza tortului.
  6. Coaceți încă 25 de minute, de data aceasta la 150 de grade Celsius.
  7. Așteptați sa se răcească înainte de consum. Lăsați tortul cel puțin 4 ore în frigider.

Faceți un desert sănătos cu lămâie!

După cum ați văzut, este ușor să pregătiți acasă deserturi sănătoase cu lămâie pentru a vă bucura din plin de un rezultat dulce și gustos. Nu aveți nevoie de multe ingrediente. Nu trebuie să uitați că atât iaurtul natural, cât și fructele proaspete sunt cele mai bune opțiuni pentru viața de zi de zi.

În cele din urmă, amintiți-vă că, dacă doriți să vă îmbunătățiți sănătatea, trebuie să combinați o dietă corectă cu alte obiceiuri adecvate. Este indicat să practicați exerciții fizice în mod regulat, pe lângă asigurarea unei odihni bune de cel puțin 7 ore pe noapte. Este esențial să vă expuneți la lumina soarelui în mod regulat pentru a stimula sinteza vitaminei D.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Marco, M. L., Heeney, D., Binda, S., Cifelli, C. J., Cotter, P. D., Foligné, B., Gänzle, M., Kort, R., Pasin, G., Pihlanto, A., Smid, E. J., & Hutkins, R. (2017). Health benefits of fermented foods: microbiota and beyond. Current opinion in biotechnology44, 94–102. https://doi.org/10.1016/j.copbio.2016.11.010
  • Beukema, M., Faas, M. M., & de Vos, P. (2020). The effects of different dietary fiber pectin structures on the gastrointestinal immune barrier: impact via gut microbiota and direct effects on immune cells. Experimental & molecular medicine52(9), 1364–1376. https://doi.org/10.1038/s12276-020-0449-2
  • Jayachandran, M., Chen, J., Chung, S., & Xu, B. (2018). A critical review on the impacts of β-glucans on gut microbiota and human health. The Journal of nutritional biochemistry61, 101–110. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2018.06.010

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.