Rețetă de panellets sau bomboane cu cartofi dulci: cum se prepară?
 

Rețetă de panellets sau bomboane cu cartofi dulci: cum se prepară?

Tradiția dulciurilor cu cartofi dulci este adânc înrădăcinată în cultura spaniolă. Știți cum să le preparați și care sunt beneficiile lor? Vă vom spune!
Rețetă de panellets sau bomboane cu cartofi dulci: cum se prepară?

Ultima actualizare: 26 Mai, 2022

Panellets sau bomboanele cu cartofi dulci sunt o delicatesă tradițională care se prepară de „Ziua Tuturor Sfinților și a Tuturor Sufletelor”. Sunt celebre în Catalonia, Aragon, Valencia și Insulele Baleare. Au o bază de marțipan care conține ouă, zahăr și migdale, la care se adaugă cartofi dulci. Descoperiți o rețetă de panellets!

Forma lor cea mai populară este rotundă și sunt acoperite cu semințe de pin sau migdale. Cu toate acestea, puteți folosi și alte nuci. Vreți să învățați cum să le preparați acasă? Contrar a ceea ce cred mulți, pregătirea nu este deloc complicată!

Ingrediente necesare pentru o rețetă de panellets sau bomboane cu cartofi dulci

Deși nu există dovezi despre originea lor, se pare că panellets provin dintr-o tradiție a vechilor culte funerare. Erau oferite la parastasele morților. Sunt asociate cu eternitatea și memoria morților.

Există multe versiuni de panellets în Spania, dar cele făcute cu cartofi dulci sunt cele mai gustoase, hrănitoare și benefice. Vreți să știți de ce? Priviți în detaliu ingredientele și proprietățile lor.

100 grame de cartof dulce

Puteți folosi soiul alb de cartofi dulci sau soiul portocaliu, deoarece conține provitamina A sau beta-caroten. În plus, atunci când cartoful este gătit la cel mult 70 ºC, amidonul este transformat în zaharuri mai simple, cum ar fi maltoza. Are o treime din puterea de îndulcire a zahărului.

Cartof dulce copt

200 grame de migdale întregi sau măcinate

Aceste nuci conțin proteine, tiamină, riboflavină, niacină, fibre și grăsimi de tip omega 3 și 6. În acest fel, valoarea nutritivă a cartofului dulce crește.

200 grame de nuci de pin

Nucile de pin sunt oferă un plus de valoare. Conțin fibre, vitamina B, vitamina E, omega 3 și 6, printre alți nutrienți de interes pentru sănătate.

150 grame de zahăr pudră (opțional)

Amintiți-vă de dulceața cartofului dulce. Cantitatea de zahăr depinde de gust. De exemplu, dacă sunteți diabetici, puteți înlocui zahărul cu un îndulcitor non-caloric. Aproximativ 2 linguri de sucraloză sunt suficiente. Puteți sări peste zahăr și îndulcitor.

1 ou

Oul va servi la omogenizarea și compactarea amestecului de cartofi dulci. În plus, acest aliment este o sursă de proteine și conține toți aminoacizii esențiali de care organismul are nevoie.

Zeama unei lămâi

Uleiurile esențiale din coaja de lămâie vor oferi aromă de citrice. Acest ingredient ajută la echilibrarea gustului dulce predominant. Are proprietăți antioxidante.

Prepararea bomboanelor de cartofi dulci pas cu pas

Este timpul să începeți să pregătiți bomboanele cu cartofi dulci. Rezultatul final se distinge prin cremozitate și gustul dulce natural. Desigur, puteți adăuga mai mult zahăr dacă doriți.

  1. Pentru început, spălați și curățați cartofii dulci. Apoi, tăiați-i în bucăți mici.
  2. Fierbeți-i în apă sau la aburi până când devin foarte fragezi.
  3. Zdrobiți-i cu o furculiță sau cu o presă de piure.
  4. Adăugați zahărul pudră.
  5. Măcinați migdalele dacă sunt întregi. Pentru a face acest lucru, utilizați un blender.
  6. Într-un vas, puneți migdalele și piureul de cartofi dulci. Amestecați până obțineți un aluat umed, dar nu lipicios.
  7. Dați aluatul la rece într-un recipient închis. Lăsați-l timp de 3 ore sau peste noapte.
  8. Scoateți aluatul din frigider și faceți bile mici sau de dimensiunea dorită.
  9. Bateți oul într-un castron și puneți semințele de pin într-un alt castron.
  10. Înveliți fiecare bilă de cartof dulce cu oul bătut și apoi cu semințele de pin. Strângeți-le bine.
  11. Puneți-le într-o tavă cu hârtie de copt.
  12. La final, treceți fiecare bilă din nou prin restul de ou.
  13. Preîncălziți cuptorul la 175 °C și coaceți bomboanele timp de 5 sau 6 minute.
  14. Scoateți-le din cuptor și lăsați-le să se răcească.

Alte rețete de panellets pot fi preparate cu nucă de cocos rasă, alune de pădure, portocale, cafea, căpșuni, ciocolată și caramel. În orice caz, cartoful dulce are beneficii pentru sănătate.

Rețetă de panellets pentru cafea

Proprietățile cartofului dulce

Cartoful dulce se dovedește a fi un aliment interesant. De asemenea, are diferite utilizări în industria alimentară. De exemplu, în Peru se folosește la coacere și la fabricarea tăițeilor. În Japonia se transformă în făină, iar pigmenții sunt folosiți pentru a face lapte fermentat probiotic.

Beneficii nutriționale

Cartofii dulci galbeni și portocalii conțin beta-caroten sau provitamina A, recomandat pentru îmbunătățirea vederii. De fapt, cartofii dulci ocupă locul patru printre alimentele care conțin cea mai mare cantitate de vitamina A.

De asemenea, furnizează vitamina C, a cărei lipsă poate provoca o vindecare deficitară. Unii cercetători au folosit cartofii dulci îmbogățiți cu beta-caroten pentru a reduce deficitul de fier la copii.

Potrivit lui Lim, autorul cărții „Plante comestibile, medicinale și nemedicinale”, acest ingredient este o sursă de energie, întrucât conține între 20 și 27 grame de amidon la 100 grame de tubercul și între 4 și 10 grame de zaharuri. Conținutul său de fibre variază între 1,2 și 3,5 grame la 100 grame.

Efect cardioprotector

Acest studiu susține că acest tubercul este util pentru inimă, deoarece conține vitamina B6, care ajută la prevenirea întăririi arterelor și altor vase de sânge. De asemenea, consumul acestui aliment este recomandat pentru scăderea tensiunii arteriale, deoarece oferă potasiu.

Efect anti-îmbătrânire

Prezența pigmenților în cartofii dulci, precum peonidina și cianidina, indică proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. S-a observat că aportul lor poate contribui la reducerea riscului de apariție a bolilor degenerative asociate cu vârsta.

Știți deja să pregătiți o rețetă de panellets?

Nu este necesar să așteptați o anumită dată pentru a vă bucura de ele. Aceste dulciuri sunt ideale pentru a calma poftele între mese. În plus, dacă sunt preparate fără zahăr, sunt ideale pentru promovarea stării de bine și a unei greutăți sănătoase.

S-ar putea să te intereseze...
Alfajore delicioase cu dulce de leche
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Alfajore delicioase cu dulce de leche

Îți împărtășim două rețete de casă pentru a pregăti alfajore delicioase cu dulce de leche. Nu le rata și surprinde-ți întreaga familie!



  • Héctor R Martí, Graciela B Corbino, Hugo D Chludil. La batata. El redescubrimiento de un cultivo. Volumen 21 número 121 febrero – marzo 2011.
  • Horacio Cantaro Esp. Seguridad alimentaria y nutricional, Universidad de Antioquia, Colombia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. INTA. Disponible en: https://inta.gob.ar/sites/default/files/script-tmp-huevo_es_vida.pdf
  • GONZÁLEZ, Marlene; LOEWE, Verónica; DELARD, Claudia EL PIÑÓN DE PINUS PINEA PRODUCIDO EN CHILE: CARACTERÍSTICAS NUTRICIONALES Y ORGANOLÉPTICAS Vitae, vol. 19, núm. 1, enero-abril, 2012, pp. S317-S319
  • Vidal, Adria Renee; Zaucedo-Zuñiga, Alejandra Linaloe; Ramos-García, Margarita de Lorena Propiedades nutrimentales del camote (Ipomoea batatas L.) y sus beneficios en la salud humana Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha, vol. 19, núm. 2, 2018 Asociación Iberoamericana de Tecnología Postcosecha, S.C., México Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=81357541001
  • García A., M. Pérez., A. García., y P. Madriz. 2016. “Caracterización postcosecha y composición química de la batata (Ipomoea batatas (L.) Lamb.) variedad topera.” J. Agron Mesoam. 27(2):287–300.
  • American Heart Association Go red for women. Recomendaciones sobre dieta y estilo de vida de la American Heart Association. 2010. Disponible en: https://mejorconsalud.as.com/wp-admin/post.php?post=566695&action=edit.
  • Mohanraj R, y S. Sivasankar. 2014. Sweet Potato ( Ipomoea batatas [L.] Lam) – A Valuable Medicinal Food: A Review. J Med Food. 17(7):733–41.
  • Lu, J., D.M. Wu., Y.L. Zheng., B. Hu., y Z.F. Zhang. 2010. Purple sweet potato color alle- viates D-galactose-induced brain aging in old mice by promoting survival ofneurons via PI3K pathway and inhibiting cytochrome Cmediated apoptosis. Brain Pathol. 20:598–612.
  • Schwarz, P. E. H., G. Gallein., D. Ebermann., A. Müller., A. Lindner., U. Rothe. y G. Müller. 2013. Global diabete survey. An annual report on quality of diabetes care. Diabetes Res Clin Pract. 100:11–18.
  • Rengarajan S., M. Rani., y N. Kumaresapillai. 2012. Study of ulcer protective effect of Ipomea batatas (L.) dietary tuberous roots (Sweet Potato). Iranian J Pharmacol erap. 11:36–39.
  • Grotto D. 2014. Lo mejor que puedes comer, De la A a la Z, la guía nutricional definitiva para llenarte de energía, de salud y de belleza. GRIJALBO. pp. 25 – 275.weet potato (Ipomoea batatas). J Adv Res. 2013;4(4):411-415. doi:10.1016/j.jare.2012.06.001
  • Hermes D, D.N. Dudek., M. Maria., L.P. Horta., E.N. Lima., A. Fatima., A.C.C. Sanches, y L.V. Modolo. 2013. In vivo wound healing and antiulcer properties of white sweet potato (Ipomoea batatas). J Adv Res 4:411–415
  • Serrano A.C., E. Y. Vílchez., C.M. Sandino., C.C. Centeno., H. Pachón. 2011. Evaluación sensorial de tortas de camote (Ipomeas batatas), elaborada con o sin hojas de camote, con niños en edad escolar en Nicaragua. Perspect Nut Hum. 13: 191-202
  • David Grotto. Lo mejor que puedes comerDe la A a la Z, la guía nutricional definitiva para llenarte de energía, de salud. Penguin Random House Grupo Editorial México, 12 ago. 2014. Disponible en: https://books.google.com.gt/books?id=gf74AwAAQBAJ&hl=es&lr=
  • Lim TK. Edible Medicinal and Non-Medicinal Plants. 2012, Volume 1, Fruits. Disponible en: https://link.springer.com/book/10.1007/978-90-481-8661-7.
  • Barreca D, Nabavi SM, Sureda A, et al. Almonds (Prunus Dulcis Mill. D. A. Webb): A Source of Nutrients and Health-Promoting Compounds. Nutrients. 2020;12(3):672. Published 2020 Mar 1. doi:10.3390/nu12030672
  • Ordoñez-Gómez E.S; Reátegui-Díaz, D.; Villanueva-Tiburcio, J.E. Polifenoles totales y capacidad antioxidante en cáscara y hojas de doce cítricos. Scientia Agropecuaria, 2018, 9(1): 113 – 121.