3 motive pentru a folosi autodialogul - Doza de Sănătate
 

3 motive pentru a folosi autodialogul

Dialogul cu sine poate fi negativ și ne poate condiționa în viața de zi cu zi. Cum să-l îmbunătățim și să-l schimbăm în ceva pozitiv? Descoperiți secretele în acest articol!
3 motive pentru a folosi autodialogul
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Dialogul cu sine este acea conversație pe care o purtăm cu noi înșine fără să ne dăm seama: de exemplu, atunci când facem o greșeală și ne spunem „am eșuat cu treaba asta, nu știu de ce nu mi-a ieșit”. În mod normal, nu verbalizăm, deși pot exista momente când o facem. Descoperă 3 motive pentru a folosi autodialogul!

Cea mai mare problemă cu autodialogul este că avem tendința de a spune lucruri negative. Cu siguranță ne identificăm cu fraze precum „ai greșit”. Dacă analizăm puțin autodialogul, vom descoperi că ne adresăm nouă înșine cuvinte grele.

Acest dialog despre dezaprobare, dacă este menținut prea mult timp, va ajunge să ne afecteze stima de sine. Nu suntem la fel de răi pe cât credem sau la fel de teribili pentru că nu am făcut ceva la timp.

3 motive pentru a folosi autodialogul

Există multe motive pentru a folosi autodialogul. Vorbim și ne tratăm foarte rău și, din moment ce nu verbalizăm acest lucru, nici măcar nu ne întrebăm dacă ceea ce spunem este bun sau rău. Adevărul este că acest lucru ne influențează mai mult decât credem.

1. Influențează emoțiile

Când practicăm dialogul cu sine, suntem capabili să vedem situațiile diferit sau să luăm decizii mai exacte. Acest lucru ne calmează și ne ajută să ne gestionăm emoțiile mult mai bine.

Motive pentru a folosi autodialogul când ești confuz
Dialogul cu sine ne ajută să luăm decizii mai bune, pe măsură ce analizăm ce se întâmplă cu o mai mare obiectivitate.

2. Crește cunoașterea de sine

Un alt motiv pentru a practica autodialogul este faptul că ne permite să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine. Suntem capabili să ne conectăm cu noi înșine, cu ceea ce ni se întâmplă și cu ceea ce simțim. Am putea spune că dialogul de sine ne îmbogățește.

3. Reduce anxietatea anticipativă

Acesta este un rău experimentat de mulți oameni. Este vorba de anxietate anticipativă, care apare atunci când nu s-a întâmplat nimic care să o poată declanșa. A vorbi cu noi înșine poate ajuta la reducerea acesteia și la prevenirea apariției sale.

Sfaturi pentru practicarea autodialogului pozitiv

Deoarece există toate aceste motive pentru a folosi autodialogul, cum putem începe? Există oameni care comunică cu ei înșiși inconștient și chiar îl folosesc în avantajul lor. Dar alții au nevoie de sfaturi pentru a începe să lucreze cu acest instrument puternic.

Ținerea unui jurnal

Scrierea unui jurnal este utilă, deoarece este un instrument pe care îl avem cu toții și căruia trebuie să îi dedicăm doar câteva minute pe zi. În plus, ne va permite să revenim la ceea ce am scris pentru a reflecta dintr-o perspectivă care ne poate ajuta.

Fată care scrie în jurnal
Prin scriere, încurajăm gândirea reflexivă despre ceea ce suntem și ce facem. Ne ghidează și ne ajută.

Punerea la îndoială a autodialogului

O altă modalitate de a ne îmbunătăți vorbirea cu sine este să o punem la îndoială. Pentru asta, trebuie să ne întoarcem la ceea ce am scris în jurnal și să ne punem câteva întrebări, cum ar fi „Îmi judec modul de a fi în loc de modul în care am acționat?”.

Schimbarea modului în care vorbim cu noi înșine

Dacă suntem foarte negativi sau vedem doar partea proastă a lucrurilor care s-au întâmplat, este timpul să facem o schimbare. Toate acele fraze pe care ni le spunem ne pot face rău. Vorbim negativ cu noi înșine foarte des și este esențial să schimbăm acest lucru. Câteva exemple de fraze pozitive pe care ni le putem spune sunt următoarele:

  • Sunt om, pot greși, dar voi învăța să fiu mai bun.
  • Voi lucra la scrisoarea mea de intenție, voi urma un curs sau voi continua să trimit CV-uri. Sigur voi avea succes.

Deși acest lucru poate părea o prostie, funcționează. Vorbirea cu sine are multă putere și este important să profităm de ea. Majoritatea dintre noi vorbim cu sine așa cum nu am face-o niciodată dacă am vorbi cu altcineva. Iată care este secretul!

Trebuie să avem grijă de noi înșine și să ne respectăm așa cum am face cu ceilalți.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Montero García, F. (2016). Influencia del autodiálogo, necesidades psicológicas básicas, relación entrenador-deportista y la ansiedad.
  • Orellana, O., García, L., Salazar, M., Malaver, C., Herrera, E., & Yanac, E. (2011). Esquemas de pensamiento de autodiálogo positivo y negativo y estilos de aprendizaje en estudiantes universitarios.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.