3 remedii pentru cotul tenismenului - Doza de Sănătate
 

3 remedii pentru cotul tenismenului

De obicei, cotul tenismenului este cauzat de mișcări repetitive ale antebrațului sau ale încheieturii mâinii. Acest lucru provoacă inflamație și durere. Iată câteva plante care pot ajuta la tratarea acestei afecțiuni!
3 remedii pentru cotul tenismenului

Ultima actualizare: 11 mai, 2021

Cotul tenismenului este o afecțiune care apare atunci când tendoanele cotului sunt lezate. Principala cauză a acestei probleme este reprezentată de mișcările repetitive ale încheieturii și ale brațelor. Pentru tratarea afecțiunii, specialiștii prescriu adesea medicamente care ameliorează inflamația și durerea. Ai folosit vreodată remedii naturale pentru cotul tenismenului?

În cazuri grave, pacientul poate avea nevoie de o intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, există câteva plantele medicinale care pot ajuta la tratarea acestei afecțiuni. În acest articol, vom discuta despre 3 remedii cu plante medicinale care pot reduce eficient și semnificativ disconfortul.

Ce este cotul tenismenului?

Deși mai frecvent la sportivi, cotul tenismenului sau epicondilita este o leziune care poate afecta pe oricine face anumite mișcări constante ale antebrațului și ale încheieturii mâinii. De exemplu, poate afecta persoanele care activează în pictură, construcții, măcelărie, etc.

Această afecțiune provoacă durere în exteriorul cotului, cunoscut sub numele de epicondilă. În ceea ce privește simptomele, Mayo Clinic sugerează că durerea și pierderea puterii pot face dificile următoarele sarcini:

  • Apucarea unui obiect sau salutul cu mâna
  • Utilizarea clanțelor
  • Ținerea unei căni de cafea

3 remedii naturale pentru cotul tenismenului

După cum am spus, unele plante medicinale pot ajuta la tratarea cotului tenismenului în mod natural. Cu toate acestea, este bine să le folosești sub supraveghere medicală, deoarece pot avea contraindicații sau pot fi incompatibile cu anumite medicamente.

1. Curcuma sau turmeric

Turmericul inclus în remedii pentru cotul tenismenului
Curcuma este unul dintre condimentele antiinflamatoare care pot trata durerea cauzată de cotul tenismenului.

Prima opțiune este curcuma, un remediu natural ancestral care este din ce în ce mai recomandat în medicina alternativă pentru diferite afecțiuni care cauzează durere și inflamație. În plus, turmericul este foarte recomandat datorită proprietăților ingredientului său activ, curcumina, care are efecte antioxidante. O recenzie publicată în revista Foods a afirmat faptul că această componentă este eficientă în tratarea inflamației și a durerilor musculare cauzate de exercițiile fizice. Prin urmare, poate îmbunătăți recuperarea și performanța ulterioară la persoanele active.

Curcuma poate fi consumată ca și condiment în orice fel de rețetă, atât dulce, cât și sărată. De asemenea, funcționează foarte bine pe post de colorant natural. Unul dintre cele mai populare preparate din ultimii ani este laptele auriu. Ingredientele de bază sunt laptele (animal sau vegetal) și curcuma. În plus, pot fi adăugate și alte condimente precum scorțișoara, cardamomul, ghimbirul, chimenul, etc. Urmează pașii descriși mai jos și profită de avantajele laptelui auriu.

Ingrediente

  • 2 căni de lapte la alegere (250 ml)
  • 1 linguriță de pudră de curcuma (0,3 oz/10 g)
  • 1/2 linguriță de pudră de scorțișoară (0,2 oz/5 g)
  • Miere (opțional)

2. Ghimbir

Ghimbirul este un alt condiment din aceeași familie cu turmericul. Rizomul acestei plante este un antiinflamator natural. De fapt, potrivit unui studiu apărut în The Journal of Pain, consumul a 2 g de ghimbir pe zi timp de 11 zile a redus durerea musculară la persoanele care au făcut exerciții ce implicau utilizarea coatelor.

Pentru a profita la maxim de efectele sale, poți combina consumul de ghimbir proaspăt (ca suc sau infuzie) cu aplicarea topică a uleiului său esențial. Nu uita că acesta din urmă trebuie diluat într-un alt ulei de bază, cum ar fi cel de măsline, nucă de cocos sau migdale. Citește mai departe pentru a afla cum să pregătești o infuzie de ghimbir.

Ingrediente

  • 1 cană de apă (250 ml)
  • 2 felii mici de ghimbir
  • Miere (opțional)

Mod de preparare

  • Încălzește cana de apă la foc mediu.
  • Când începe să fiarbă, adaugă feliile de ghimbir și oprește aragazul.
  • Lasă infuzia să stea timp de 10 minute și servește-o.
  • O poți îndulci cu miere atunci când se răcește dacă îți place gustul dulce.

3. Gheara mâței

Plantă de gheara mâței
Această plantă conține substanțe active care ajută la atenuarea durerii. De asemenea, este antiinflamatoare.

Gheara mâței este numele dat plantei Uncaria tomentosa, originară din regiunea Amazonului. Această plantă este cunoscută pentru beneficiile sale pentru sănătate, și anume proprietățile antiinflamatoare și antitumorale.

Deși nu există dovezi științifice cu privire la efectele sale asupra cotului tenismenului, un articol publicat în Complementary Therapies in Clinical Practice afirmă faptul că utilizarea acesteia a contribuit la reducerea inflamației și la ameliorarea durerii la persoanele cu poliartrită reumatoidă.

În ceea ce privește modul de consum, cel mai bine este să iei gheara mâței este ca supliment. În acest fel, este mai ușor să controlezi doza, deoarece, deși efectele adverse nu sunt foarte frecvente, nivelurile ridicate de taninuri ale plantei ar putea provoca greață, dureri de stomac și diaree.

Acum că știi care sunt beneficiile acestor plante medicinale pentru tratarea cotului tenismenului în mod natural, nu ezita să le incluzi în rutina zilnică dacă suferi de această afecțiune. Dacă le utilizezi în mod regulat, probabil vei observa o ameliorare a durerii și a inflamației.

Totuși, nu uita că diagnosticul și tratamentul medical personalizat nu trebuie neglijat. Din acest motiv, dacă durerea nu dispare sau ai și alte simptome asociate, cel mai bine este să mergi la medicul specialist și să nu te bazezi doar pe remedii naturale pentru cotul tenismenului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Insights, C. N. (1999). Understanding The Natural Management of Pain and Inflammation. Clinical Nutrition Insights.
  • Curcuma longa (turmeric). Monograph. (2001). Alternative Medicine Review : A Journal of Clinical Therapeutic.
  • Sandoval-Chacón, M., Thompson, J. H., Zhang, X. J., Liu, X., Mannick, E. E., Sadowska-Krowicka, H., … Miller, M. J. S. (1998). Antiinflammatory actions of cat’s claw: The role of NF-κB. Alimentary Pharmacology and Therapeutics. https://doi.org/10.1046/j.1365-2036.1998.00424.x
  • Srinivasan, K. (2017). Ginger rhizomes (Zingiber officinale): A spice with multiple health beneficial potentials. PharmaNutrition. https://doi.org/10.1016/j.phanu.2017.01.001
  • Hardin SR. Cat’s claw: an Amazonian vine decreases inflammation in osteoarthritis. Complement Ther Clin Pract. 2007;13(1):25-28. doi:10.1016/j.ctcp.2006.10.003
  • MDPI and ACS Style. Hewlings, S.J.; Kalman, D.S. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods 2017, 6, 92. https://doi.org/10.3390/foods6100092
  • Clínica Mayo. Codo de tenista. (2019). Recuperado el 31 de agosto de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/tennis-elbow/symptoms-causes/syc-20351987

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.