3 remedii pentru inflamația vezicii biliare
Inflamația vezicii biliare, cunoscută și sub denumirea de colecistită, este o consecință a calculilor biliari. Printre cauzele mai grave ale acestei afecțiuni se numără tumorile și anumite infecții. Așadar, este necesar să începi un tratament medical dacă ai sau bănuiești că suferi de colecistită. Însă există și remedii naturiste excelente pentru inflamația vezicii biliare, care pot completa tratamentul prescris de medic.
Îți recomandăm:
În articolul de azi, îți prezentăm câteva soluții alternative pentru a combate colecistita: zeama de lămâie cu ulei de măsline, suplimentele pe bază de curcumin și armurariul. Consumând aceste ingrediente, poți remedia inflamațiile minore ale vezicii biliare. Dar, înainte de a începe orice tip de tratament, nu uita să consulți un medic.
Ce este colecistita?
Așa cum am menționat anterior, colecistita reprezintă inflamația vezicii biliare, un organ localizat sub coase și ficat, în partea dreaptă a corpului. Vezica biliară conține bilă, o substanță produsă de ficat care participă la procesele digestive – mai exact, la digestia grăsimilor.
În anumite situații, se formează calculi biliari care provoacă acumularea bilei, ducând la inflamații. Drept consecință, pacientul experimentează dureri abdominale severe. Totodată, acești calculi blochează căile biliare, ceea ce poate fi periculos dacă pacientul nu se tratează la timp.
Factori de risc
Deși oricine poate suferi de colecistită, anumiți factori cresc predispoziția la această tulburare biliară. De pildă, femeile mai în vârstă au un risc crescut. Alți factori care promovează dezvoltarea colecistitei sunt:
- Sarcina
- Terapiile hormonale
- Obezitatea și modificările bruște ale greutății
- Diabetul
Remedii naturiste pentru inflamația vezicii biliare
1. Zeama de lămâie cu ulei de măsline
Cel mai simplu și ieftin remediu pentru inflamația vezicii biliare este reprezentat de zeama de lămâie. În antichitate, acest fruct citric era inclus în tratamente pentru dizolvarea calculilor biliari, fiind deseori combinat cu alte ingrediente medicinale, cum ar fi uleiul de măsline.
Pe diverse site-uri, poți găsi informații despre modul în care fructele citrice, uleiul de măsline și sărurile de magneziu te ajută să-ți cureți ficatul și vezica biliară. Reține însă că asemenea tratamente prezintă anumite riscuri pentru sănătate, drept pentru care n-ar trebui să le încerci fără acordul unui medic.
Pentru a profita de beneficiile lămâii într-un mod sănătos, combină o lingură de suc proaspăt stors cu o lingură de ulei de măsline și consumă remediul în fiecare zi pe stomacul gol. Îți vei ajuta ficatul și vezica biliară să funcționeze mai bine într-o manieră blândă și naturală.
2. Suplimentele pe bază de curcumin
Studiile sugerează că suplimentele orale pe bază de curcumin pot fi foarte eficiente împotriva colecistitei. Principalul ingredient al acestor produse este curcuma, un antiinflamator natural.
Deși este nevoie de mai multe cercetări, se bănuiește că suplimentele pe bază de curcumin pot stimula contracția vezicii biliare. Acest lucru reduce formarea calculilor noi și facilitează eliminarea celor deja existenți.
În plus, acest tip de supliment prezintă avantajul de a nu provoca efecte secundare, chiar dacă este folosit pentru perioade îndelungate. Însă este nevoie să mergi la medic pentru a primi un diagnostic corect, a stabili doza pe care trebuie să o iei și a monitoriza evoluția bolii.
3. Armurariul
Armurariul este o plantă medicinală ce iese în evidență datorită proprietăților sale vindecătoare, care pot îmbunătăți funcția hepatică. Totodată, armurariul susține regenerarea țesuturilor ficatului atunci când acesta este lezat.
Armurariul contribuie la curățarea vezicii biliare și la eliminarea calculilor biliari. Așadar, îți va fi foarte util dacă suferi de colecistită, constituind un remediu natural și simplu pentru inflamația vezicii biliare.
Ia armurariu sub formă de capsule. Există și suplimente cu forme concentrate ale substanței sale active, numite silimarină.
Ar putea să te intereseze:
Tu suferi de inflamația vezicii biliare?
Nu în ultimul rând, iată câteva trucuri pe care merită să le iei în considerare dacă suferi de colică biliară:
- Evită să mănânci până când trece colica.
- Bea multă apă. Poți consuma și suc de mere neîndulcit.
- Când începi să mănânci din nou, evită alimentele grase și cele care produc aciditate.
Este foarte important să consulți un medic de îndată ce durerea experimentată devine foarte intensă, începi să vomiți sau întâmpini dificultăți de respirație. În plus, acordă o atenție crescută urinei: dacă este maro închis, nu ezita să mergi la medic. Îngălbenirea albului ochilor și a pielii necesită, de asemenea, îngrijire medicală imediată.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Rasyid, A., & Lelo, A. (1999). The effect of curcumin and placebo on human gall-bladder function: An ultrasound study. Alimentary Pharmacology and Therapeutics. https://doi.org/10.1046/j.1365-2036.1999.00464.x
- Abenavoli, L., Capasso, R., Milic, N., & Capasso, F. (2010). Milk thistle in liver diseases: Past, present, future. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.3207
- Sun, J. (2007). D-limonene: Safety and clinical applications. Alternative Medicine Review.
- Gupta SC, Patchva S, Aggarwal BB. Therapeutic roles of curcumin: lessons learned from clinical trials. AAPS J. ;15(1):195–218. doi:10.1208/s12248-012-9432-8
- Gaby, A. R. (2009). Nutritional approaches to prevention and treatment of gallstones. Alternative Medicine Review.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.