Durerea de șold: 6 cauze posibile - Doza de Sănătate
 

Durerea de șold: 6 cauze posibile

Deși durerea de șold recurentă poate fi un simptom al unor afecțiuni grave care necesită îngrijiri medicale, o postură inadecvată sau suprasolicitarea se pot număra, de asemenea, printre posibilele cauze.
Durerea de șold: 6 cauze posibile

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Chiar dacă pare greu de crezut, durerea de șold este unul dintre cele mai frecvente motive ale vizitei la medic, mai ales pentru persoanele trecute de 60 de ani. Deși această durere poate fi prezentă în orice stadiu al vieții, cei mai afectați sunt vârstnicii. 

Acest simptom este resimțit ca o durere acută la nivelul articulațiilor din jurul șoldului. În plus, este însoțit de cele mai multe ori de o senzație de greutate care îngreunează mișcarea.

Uneori, durerea de șold se extinde până în zona abdominală sau lombară. Astfel, îndeplinirea sarcinilor zilnice este foarte dificilă.

Bolile inflamatorii, traumele și deteriorarea articulațiilor sunt principalii factori asociați cu apariția durerii de șold. Întrucât multe persoane nu înțeleg ce anume o declanșează în mod repetat, îți prezentăm mai jos cele mai frecvente cauze.

1. Durerea de șold poate fi cauzată de o postură inadecvată

Durerea de șold poate fi cauzată de o postură inadecvată

O postură inadecvată, atât în timpul mersului, cât și atunci când stai pe scaun, este una dintre principalele cauze ale durerii de șold, fie ea minoră sau majoră.

Durerea apare ca urmare a faptului că stai mult timp în aceeași pozițieDupă cum îți poți da seama, acest lucru afectează musculatura și articulațiile.

Te-ar putea interesa și:

6 cauze ale durerilor de spate

Forma scaunului, tocurile înalte sau desfășurarea anumitor activități fizice pot avea, de asemenea, un impact considerabil.

2. Bursită la nivelul șoldului

Bursita este o inflamație a burselor, adică a săculeților cu lichid care „căptușesc” oasele, mușchii și tendoanele. Bursele sunt localizate în jurul articulațiilor principale din corp, cum ar fi genunchii, umerii și șoldurile.

Bursele au rolul de a reduce frecarea în timpul mișcării articulațiilor. Întrucât sunt expuse frecvent la traume, acestea pot reprezenta cauza apariției durerilor de șold.

3. Osteoartrită

 Durerea de șold poate fi cauzată de osteoartrită

Osteoartrita este o afecțiune care se caracterizează prin inflamarea oaselor și a articulațiilor. Aceasta apare în urma deteriorării treptate a cartilajului care le apără împotriva frecării.

Deși poate fi prezentă la nivelul oricărei articulații din corp, osteoartrita afectează în mod special mâinile, genunchii și șoldurile. 

Simptomele apar treptat. Chiar dacă acestea pot fi ținute sub control cu ajutorul medicamentelor, nu există niciun leac pentru această afecțiune.

Când osteoartrita afectează șoldul, ea se manifestă la nivelul articulațiilor anterioare și ale pelvisului. Inflamațiile și durerea care apar pot varia în intensitate.

4. Fractură de șold

Fractura de șold este o urgență medicală care necesită îngrijiri imediate. În caz contrar, pot apărea complicații care îți pot afecta permanent mobilitatea, iar în cazuri extreme îți pot pune viața în pericol.

Riscul de a suferi o fractură de șold crește odată cu înaintarea în vârstă. Sistemul osos își pierde treptat densitatea din cauza dificultății din ce în ce mai mari a organismului de a absorbi nutrienții.

Totuși, această problemă poate apărea și în alte perioade ale vieții, ca urmare a unei afecțiuni cronice sau a unei traume.

5. Tendinită

 Durerea de șold poate fi cauzată de tendinită

Tendinita constă în inflamarea tendoanelor care leagă mușchii de oase. Acest lucru poate avea loc la nivelul oricărui tendon din corp, însă cel mai frecvent sunt afectate coatele, genunchii și șoldurile.

Cei mai predispuși la tendinită sunt sportivii și persoanele ale căror servicii implică o suprasolicitare fizică. Totuși, această problemă poate apărea și în urma unei traume sau a unei boli.

În zona șoldului avem de-a face cu o tendinită a iliopsoasului. Acest tip de tendinită provoacă uneori un pocnet incomod și durere la anumite mișcări.

6. Sciatica

Sciatica este provocată de o iritație sau o inflamație a nervului sciatic. Acesta este cel mai mare nerv din tot corpul. Când este lezat, apare o durere care se resimte în zona lombarăși iradiază către șold și partea din spate a piciorului.

Sciatica nu este considerată o afecțiune în sine, ci mai degrabă un simptom al altei probleme medicale. Poate fi vorba despre hernie de disc, stenoză spinală sau boli degenerative de disc.

Pe lângă durere de șold, sciatica mai provoacă și amorțeli la nivelul picioarelor. Din fericire, odihna, analgezicele și anumite exerciții de întindere pot accelera procesul de vindecare.

În concluzie, durerea de șold poate avea diverse cauze. Prin urmare, nu este întotdeauna o problemă gravă. Nu uita că îngrijirile medicale și fizioterapia sunt foarte importante, mai ales dacă durerea este recurentă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.