3 rețete delicioase cu amarant
 

3 rețete delicioase cu amarant

Amarantul este una dintre cele mai benefice pseudocereale. Prin urmare, vă vom învăța o serie de rețete pentru a o încorpora în dieta de zi cu zi.
3 rețete delicioase cu amarant
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Amarantul este un produs similar cu quinoa care a început să fie folosit recent. Este o pseudocereală care are multe proprietăți pozitive pentru sănătate. Vă prezentăm 3 rețete delicioase cu amarant!

Densitatea nutritivă a amarantului este mare. Este mai puțin rafinat decât grâul și multe alte cereale tradiționale. În plus, nu conține gluten!

În primul rând, amintiți-vă că este esențial să asigurați varietatea în dietă. Cu cât spectrul de alimente consumate este mai mare, cu atât riscul de a experimenta un aport deficitar este mai mic.

Beneficiile amarantului pentru sănătate

Borcan cu amarant

Descoperiți principalele beneficii derivate din consumul regulat de amarant, înainte de a cunoaște în profunzime principalele rețete în care poate fi inclus.

Ajută la prevenirea problemelor digestive

Amarantul este o sursă de fibre. Această substanță este capabilă să îmbunătățească tranzitul intestinal, deoarece crește volumul fecal. În acest fel, mișcările intestinului vor fi mai regulate și mai simple. În plus, fibra însăși poate fermenta în interiorul tractului digestiv și, astfel, poate servi ca substrat energetic pentru bacteriile care alcătuiesc microbiota.

De parcă acest lucru nu ar fi suficient, cercetările publicate în Jurnalul Internațional de Științe Alimentare și Nutriție indică faptul că aportul regulat de fibre contribuie la reducerea riscului de a dezvolta cancer de colon. În orice caz, este necesar să se asigure un aport continuu de antioxidanți.

Fibrele vor contribui și la creșterea senzației de sațietate. Acest lucru este decisiv în contextul dietelor cu conținut scăzut de calorii, folosite în slăbire.

Îmbunătățește calitatea somnului

Este important de menționat că amarantul conține mai multe proteine decât cerealele tradiționale. Includerea sa în dietă va ajuta la evitarea deficitului.

Este, de asemenea, o sursă de triptofan. Acest aminoacid esențial este esențial pentru asigurarea sintezei serotoninei și melatoninei, două elemente care reglează ceasul biologic al organismului.

De fapt, menținerea unui aport regulat optim de triptofan a fost asociată cu o calitate mai bună a somnului, așa cum s-a afirmat într-un studiu publicat în revista Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Astfel, incidența multor patologii mintale asociate cu o odihnă proastă, cum ar fi depresia sau anxietatea, va fi redusă.

Previne problemele osoase

Trebuie să evidențiem conținutul de calciu al amarantului. Acest element face parte din structura osoasă a corpului. Aportul său este esențial pentru a preveni modificările oaselor care pot condiționa sănătatea pe termen mediu, cum ar fi osteoporoza.

Pentru ca mineralul să fie absorbit și fixat în mod corespunzător în țesutul osos, este esențial ca nivelurile de vitamina D din organism să fie menținute în intervale adecvate, așa cum se explică în cercetările publicate în revista BioMed Research International. Asigurați expunerea frecventă la lumina soarelui pentru a stimula sinteza endogenă a vitaminei D.

3 rețete delicioase cu amarant

Rețete delicioase cu amarant

Vă vom arăta mai jos o serie de rețete delicioase cu amarant. Le puteți introduce în contextul unei diete obișnuite pentru a îmbunătăți aportul de substanțe nutritive și pentru a preveni eventualele deficiențe. Sunt considerate sănătoase și sunt lipsite de aditivi care pot afecta fiziologia corpului.

Amarant gătit

Pregătiți amarantul ca garnitură în același mod în care preparați orezul. Este un aliment care are o aromă specială, similară cu quinoa. Poate fi servit cu aproape orice carne sau pește.

Ingrediente

  • 150 g de amarant
  • 2 caței de usturoi
  • 1 litru de apă
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin

Instrucțiuni pas cu pas

  1. Spălați bine boabele cu apă rece, astfel încât să nu devină amare. Puneți-le într-o strecurătoare sub robinet, amestecând bine cu mâinile pentru a vă asigura că lichidul pătrunde printre boabe.
  2. Apoi, încălziți apa cu uleiul și usturoiul tăiat felii.
  3. În momentul în care apa clocotește, adăugați boabele de amarant.
  4. Lăsați focul mic și gătiți totul timp de aproximativ 20 de minute. Lăsați preparatul să se odihnească încă 5 minute.
  5. Pentru a termina, îndepărtați excesul de apă. Amarantul se va umfla semnificativ.
  6. Se strecoară și se servește ca garnitură. De asemenea, puteți să folosiți acest aliment pentru a face salate. Se păstrează în frigider.

Terci de amarant

Terciul de amarant este o alegere excelentă pentru bebeluși și copii mici. Asigură aprovizionarea cu carbohidrați, energie și minerale complexe. Se prepară foarte ușor. Aroma sa este bogată, așa că cei mici îl vor accepta de bunăvoie.

Ingrediente

  • 1/2 cană de amarant cu cereale integrale uscate
  • 1 cană de apă

Instrucțiuni pas cu pas

  1. Înmuiați amarantul timp de 8-12 ore la temperatura camerei. Astfel, textura terciului este îmbunătățită. Scurgeți boabele și îndepărtați excesul de apă.
  2. Pentru gătit, folosiți apă minerală proaspătă.
  3. Puneți amarantul într-o oală cu presiune cu o cană de apă și gătiți-l la foc mare timp de 5 minute.
  4. Opriți focul și lăsați-l să se odihnească 10 minute. Lăsați aburul să iasă.
  5. Amestecați totul bine. Terciul poate fi amestecat cu orice alt lichid pentru a-i îmbunătăți consistența și aroma.

Budincă de amarant și chia

Amestecarea amarantului cu chia este o idee excelentă pentru un aport de nutrienți esențiali de cea mai bună calitate. Este o rețetă recomandată pentru oricare dintre etapele vieții. Este ușor de preparat și consumat. Poate servi chiar și ca gustare, în afara meselor principale.

Ingrediente

  • 1/2 cană de amarant
  • 1/4 linguriță scorțișoară măcinată
  • O cană de lapte
  • 1/4 linguriță de nucșoară
  • 1/2 linguriță de pulbere de cardamom
  • O mică bucată de ghimbir proaspăt
  • 1/4 cană de stafide
  • 1/4 cană de caise uscate tocate
  • O cană de lapte de migdale
  • 1 lingură de pulbere de chia
  • 3 linguri de fulgi de nucă de cocos deshidratați
  • Miere după gust
  • 1/2 ceașcă de afine

Instrucțiuni pas cu pas

  1. Puneți primele 8 ingrediente într-o tigaie mică la foc mediu. Gătiți-le 30 de minute din momentul în care încep să fiarbă, dar numai la foc mic. Este o idee bună să adăugați mai multă apă.
  2. Adăugați laptele de migdale și pulberea de chia. Amestecați totul.
  3. Deasupra, adăugați fulgi de nucă de cocos și miere după gust; amestecați totul bine. Așteptați aproximativ 10 minute până când chia absoarbe din lichid. Amestecați din nou.
  4. Adăugați afine.

Pregătiți rețete delicioase cu amarant

După cum ați văzut, amarantul este un aliment cu o multitudine de beneficii pentru sănătate. Poate fi introdus în dieta obișnuită. Este ușor să preparați mâncare cu această pseudocereală ca ingredient principal.

În plus, amarantul poate fi găsit în aproape orice zonă comercială, fiind un produs foarte accesibil pentru toți consumatorii.

În cele din urmă, amintiți-vă că este necesar să combinați o dietă echilibrată cu alte obiceiuri de viață sănătoase. Practicați activități fizice zilnic și dormiți cel puțin 7 sau 8 ore în fiecare noapte.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gianfredi, V., Salvatori, T., Villarini, M., Moretti, M., Nucci, D., & Realdon, S. (2018). Is dietary fibre truly protective against colon cancer? A systematic review and meta-analysis. International journal of food sciences and nutrition69(8), 904–915. https://doi.org/10.1080/09637486.2018.1446917
  • Kałużna-Czaplińska, J., Gątarek, P., Chirumbolo, S., Chartrand, M. S., & Bjørklund, G. (2019). How important is tryptophan in human health?. Critical reviews in food science and nutrition59(1), 72–88. https://doi.org/10.1080/10408398.2017.1357534
  • Khammissa, R., Fourie, J., Motswaledi, M. H., Ballyram, R., Lemmer, J., & Feller, L. (2018). The Biological Activities of Vitamin D and Its Receptor in Relation to Calcium and Bone Homeostasis, Cancer, Immune and Cardiovascular Systems, Skin Biology, and Oral Health. BioMed research international2018, 9276380. https://doi.org/10.1155/2018/9276380

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.