Cele mai bune tipuri de paste fără gluten - Doza de Sănătate
 

Cele mai bune tipuri de paste fără gluten

Știi care sunt cele mai bune paste fără gluten pe care le poți găsi pe piață sau chiar prepara acasă? Descoperă-le în acest articol!
Cele mai bune tipuri de paste fără gluten

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Boala celiacă provoacă inflamații la nivelul intestinului subțire din cauza intoleranței permanente la gluten. Tratamentul său implică modificarea obiceiurilor alimentare. Ținând cont de numeroasele persoane care suferă de această boală sau de o formă de intoleranță la gluten, îți vom prezenta cele mai bune tipuri de paste fără gluten.

Principala dificultate a celor diagnosticați cu boala celiacă sau cu o formă de intoleranță este faptul că multe alimente conțin gluten – de fapt, gama de alimente fără gluten este foarte redusă. Mai jos, vei descoperi cele mai bune tipuri de paste fără gluten pe care le poți include în dietă săptămânal.

Cum știi dacă pastele conțin gluten

Cele mai bune paste fără gluten
Eticheta „fără gluten” te va ajuta să găsești cele mai bune alimente pentru celiaci.

În general, pastele se fac din grâu, o cereală cu gluten. Cu toate acestea, în zilele noastre, poți găsi diferite tipuri de paste fără gluten în orice supermarket. Pentru a te asigura că tăițeii sau pastele umplute pe care le-ai ales nu conțin gluten, ar trebui să faci următoarele:

Verifică dacă pe etichetă scrie „fără gluten”

Pe partea din față a ambalajului, ar trebui să vezi scrise cuvintele „fără gluten” sau „gluten free”. În schimb, dacă vezi pe etichetă mențiunea „sărac în gluten”, este mai bine să nu consumi alimentele respective.

Verifică ingredientele

Cele mai bune alimente pentru persoanele care suferă de boala celiacă sunt cele care au eticheta „fără gluten”. Pentru o siguranță mai mare, obișnuiește-te să verifici ingredientele.

Citirea etichetelor alimentelor este esențială pentru a evita consumul de alimente care conțin gluten. Analizează ingredientele din cereale și aditivii alimentari. Cu toate acestea, cel mai bine este să eviți alimentele procesate la modul general.

Cele mai bune tipuri de paste fără gluten

Mai jos, descoperă diferitele tipuri de paste fără gluten pe care le poți găsi în supermarketuri:

1. Paste de hrișcă

Boabe de hrișcă

Hrișca oferă proteine de înaltă calitate și aminoacizi esențiali. Conține vitamina K, indicele său glicemic este scăzut și nu conține deloc gluten.

În supermarketuri, vei găsi cu ușurință paste făcute din hrișcă. Cu toate acestea, dacă preferi, îți poți face propriile paste de hrișcă acasă. Pentru rețetă, vei avea nevoie de:

 • 300 g făină de hrișcă
 • 100 g făină de orez
 • 4 ouă
 • Apă caldă
 • Sare

Se amestecă făinurile, apoi se adaugă sarea și ouăle. Frământă aproximativ 15 minute până obții un aluat fin. Adăugă apă caldă dacă este necesar. Lasă aluatul să se odihnească în frigider timp de o jumătate de oră. După aceea, poți să faci paste sau să tăi tăiței!

2. Orez

Făina de orez este perfectă pentru îngroșarea sosurilor și prepararea de tăiței chinezești. Este demn de remarcat faptul că, deoarece nu conține suficiente proteine, nu este recomandată pentru paste care necesită spălare. Cu toate acestea, deoarece provine din orez, făina păstrează multe dintre beneficiile sale, cum ar fi vitaminele B și mineralele.

Vestea bună este că, deoarece mâncarea chinezească este foarte apreciată și foarte populară în întreaga lume, nu este dificil să găsești tăiței de orez în orice supermarket mediu sau mare.

3. Porumb

Vas cu mălai
Făina de porumb are proprietăți similare cu cele ale făinii tradiționale de grâu.

Unul dintre principalii înlocuitori ai făinii de grâu este făina de porumb. Deoarece este bogată în minerale, carbohidrați și vitamina A, B și E, este perfectă pentru prepararea pâinii, îngroșarea sosurilor sau prepararea pastelor. Dacă nu găsești aceste paste în supermarket, le poți face cu:

 • 300 g făină de porumb
 • 1 cană de apă
 • 2 ouă
 • 1 lingura de ulei de măsline extravirgin
 • 1 vârf de cuțit de sare

Pune făina într-un castron, adaugă sarea și oul și amestecă până obții un aluat omogen. Adaugă uleiul de măsline și apa încetul cu încetul și continuă să frămânți. Lasă aluatul să se odihnească timp de 30 de minute într-un loc cald. Apoi, prepară pastele fără gluten preferate.

4. Năut

Unul dintre cele mai bune tipuri de paste fără gluten este realizat din făină de năut. Această făină este foarte populară în India și este foarte gustoasă. Poți face gnocchi acasă cu:

 • 3/4 cană de apă
 • 5 căni de făină de năut
 • 1 vârf de cuțit de sare și piper
 • 2 linguri de margarină

Fierbe apa și adaugă făina, sarea și piperul. Ia vasul de pe foc și continuă amestecarea cu o furculiță. Adaugă margarina. Când obții un aluat omogen, scoate-l din oală și pune-l pe masă. Întinde-l și modelează gnocchi.

5. Mazăre verde

Mazărea verde conține vitamina C, proteine, tiamină, folat și niacină, printre alți nutrienți. Astfel, făina de mazăre verde păstrează aceste beneficii pentru sănătate și nu conține gluten! Deși pastele de mazăre verde nu sunt comune, le poți găsi în anumite magazine mari.

6. Quinoa

În ultimii ani, quinoa a devenit foarte populară. Nu este o surpriză, deoarece conține proteine, aminoacizi, fibre și carbohidrați. Caută tăiței de quinoa în supermarket.

7. Amaranth

Castron cu amaranth
Pastele de amarant fără gluten sunt disponibile în magazinele de specialitate.

Amaranthul se remarcă deoarece este foarte bogat în proteine. De fapt, 15-18% din compoziția sa reprezintă proteine. De asemenea, este bogat în acid folic și vitamina A, B1, B2, B3 și C. Este perfect pentru prepararea aluatului și a pâinii fără gluten. Poți găsi paste fără gluten din amarant în unele supermarketuri și magazine de specialitate.

8. Mei

Meiul este bogat în fier, fosfor și magneziu. Oferă mai multe proteine decât grâul, orezul sau făina de porumb. Este foarte bun pentru prepararea aluaturilor, fie pentru paste, fie pentru pâine. Poți găsi paste de mei în magazinele de specialitate.

În concluzie, acestea sunt principalele tipuri de paste fără gluten. De fapt, poți găsi și tipuri combinate, precum hrișcă și porumb, porumb și orez sau năut și porumb, de exemplu.

Ești gata să încerci aceste paste delicioase fără gluten?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.