3 sugestii ca să faci față cancerului mamar
Cancerul de sân este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la femeile din întreaga lume. Din fericire, este și unul dintre cele mai cercetate tipuri de cancer. Tratamentele se îmbunătățesc constant, iar rata de vindecare este de aproape 90% în cazurile de detectare precoce. Cu toate acestea, cum poți să faci față cancerului mamar din punct de vedere psihic?
Adevărul este că nicio femeie nu este pregătită să primească acest diagnostic, mai ales dacă luăm în considerare faptul că mai puțin de un sfert dintre femeile care dezvoltă boala au un factor de risc, genetic sau de altă natură.
Vezi și:
3 sugestii ca să faci față cancerului mamar
Diagnosticul este o surpriză descurajantă și tulburătoare. Mai mult, impactul său poate avea repercusiuni negative atât asupra sănătății fizice, cât și psihice.
Cel mai bine este să rămâi cât mai calmă posibil. Poate fi dificil să accepți cancerul de sân – nu numai diagnosticul în sine, ci și tratamentul și tot ce implică boala. Cu toate acestea, există câteva recomandări utile care te pot ajuta să faci față cancerului mamar.
Află cât mai multe informații posibil
Unul dintre factorii pe care femeile îi consideră cei mai destabilizanți atunci când vine vorba de un diagnostic de cancer este incertitudinea. Din acest motiv, a avea cât mai multe informații despre starea, tratamentul și perspectivele tale poate fi foarte util. În acest fel, va fi mai ușor să iei orice decizie.
Este important ca pacientele cu cancer să găsească un specialist care să le asculte și să le răspundă cu răbdare și atenție la orice întrebări și îngrijorări. Având în vedere acest lucru, înainte de a merge la orice programare, notează o listă de întrebări care te frământă. Întreabă despre tipul de cancer pe care îl ai, cât de avansat este acesta, ce opțiuni de tratament sunt disponibile, șansele de vindecare, etc.
Mai mult, este o idee bună să-i ceri unui prieten sau unui membru al familiei să te însoțească la primele controale medicale. În acest fel, va fi mai ușor să înțelegi și să-ți amintești orice spune medicul. Apoi, după ce ai trecut de perioada inițială, cel mai bun mod de a face față cancerului de sân este prin încrederea în echipa medicală. Acordă încredere medicilor și respectă-le toate recomandările.
Pe lângă tratamentul și încrederea în echipa de specialiști, și alte aspecte importante le ajută pe femei să facă față diagnosticului. Unul dintre aceste aspecte este sprijinul psihologic.
Într-adevăr, multe paciente cred că sunt în regulă și că pot gestiona singure ceea ce li se întâmplă. Cu toate acestea, mai devreme sau mai târziu, ele devin depresive. Ajutorul unui terapeut este esențial în aceste momente și pe parcursul întregului proces de tratament. De fapt, sprijinul psihologic este benefic chiar și după vindecare.
Sprijinul celor dragi, al familiei, al cercului social și chiar al angajatorului și al colegilor de muncă este fundamental atunci când vine vorba de cancerul de sân. Aceste persoane vor oferi pacientelor un fel de scut emoțional care va fi extrem de util. Este important să accepți grija și dragostea celor din jur.
Vezi și:
Găsește-ți o ocupație și fii pozitivă
Procesul de înfrângere a cancerului poate fi lung și complicat. O atitudine pozitivă va fi foarte utilă atunci când vine vorba de a trece cât mai bine peste această perioadă.
Cercetările au condus la progrese medicale majore în acest domeniu și șansele de a învinge cancerul de sân sunt bune. Este important să reții faptul că acest moment dificil este calea spre vindecare. Și, odată ce se va termina, îți vei recăpăta sănătatea.
Menținerea minții concentrate asupra altor lucruri este, de asemenea, fundamentală. Femeile care se confruntă cu cancerul de sân ar trebui să fie conștiente de faptul că viața lor este mult mai mult decât boala lor. Cancerul nu ar trebui să fie singurul lucru la care te gândești.
Munca este, fără îndoială, o mare distragere a atenției. În plus, pe cât posibil, ar trebui să încerci să-ți menții rutina zilnică. De asemenea, este util să te îndrepți către hobby-uri și activități care te fac fericită.
Fără îndoială, în timpul tratamentului, vei avea zile în care te vei simți epuizată și fără putere. Cu toate acestea, chiar și atunci când nu ai chef să faci ceva, trebuie să faci un efort pentru a găsi activități care îți plac. Acest lucru îți va face viața distractivă și va ajuta la recuperare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Asociación española contra el cáncer. 2014. Guía sobre el cáncer de mama. Extraído de: https://www.aecc.es/sites/default/files/migration/actualidad/publicaciones/documentos/cancer-mama-2014.pdf
- Sociedad española de oncología. 2011. Hablemos del cáncer de mama. Extraído de: http://fecma.vinagrero.es/documentos/HABLEMOS_DE_CANCER_MAMA.pdf
- REVISTA MEDICA DE COSTA RICA Y CENTROAMERICA LXXI. 2015. Oncología y cáncer de mama. Extraído de:http://www.binasss.sa.cr/revistas/rmcc/617/art20.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.