Logo image
Logo image

4 exerciții pentru sănătatea ochilor

3 minute
De ce neglijăm adesea sănătatea ochilor? Atunci când discutăm despre exerciții, nu ne gândim niciodată la ochii noștri. Acestea ne pot oferi însă o mulțime de beneficii pentru sănătatea oculară.
4 exerciții pentru sănătatea ochilor
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Există câteva exerciții pentru sănătatea ochilor ce te pot ajută să te bucuri de o sănătate oculară mai bună. Ochii tăi se înroșesc adesea? Te dor din când în când? Simți tensiune la nivelul lor? Oamenii care lucrează la calculator sunt predispuși la apariția acestui tip de probleme.

Dacă nu vrem să ne distrugem vederea și dacă dorim să avem o sănătate oculară de invidiat, ar trebui să practicăm exerciții pentru sănătatea ochilor. Acestea sunt foarte simple și pot fi realizate practic oriunde. Dacă le incluzi în rutina ta, îți vor oferi multe beneficii.

4 exerciții pentru sănătatea ochilor

1. Clipește!

Some figure

Dacă lucrezi la calculator, unul dintre cele mai importante exerciții pentru sănătatea ochilor tăi este clipitul. Vei spune probabil „dar eu deja clipesc!”. Da, acest lucru este adevărat, dar nu o faci suficient de des.

Statul în fața computerului necesită multă concentrare. Acest lucru ne face să petrecem mult timp fără a clipi, ceea ce nu s-ar întâmpla în alte circumstanțe. Ce putem face în această privință?

  • Clipește foarte des: atunci când iei o scurtă pauză de la lucru, clipește foarte des. Acest lucru îți va lubrifia ochii în mod natural. Așadar, nu va fi nevoie să folosești picături speciale pentru ochi.
  • Clipește lent: acest exercițiu ajută la eliberarea tensiunii oculare. Închide ochii și ține-i așa timp de câteva secunde. Apoi deschide-i și repetă procedeul.

Vezi și:

Probleme cu ochii – 5 semne de alarmă

2. Aplică presiune pe ochi

Îți amintești că atunci când erai copil obișnuiau să îți apeși ochii cu mâinile, iar apoi vedeai steluțe? Se pare că aplicarea de presiune asupra ochilor are numeroase beneficii. Aceasta ajută la eliberarea tensiunii și relaxează vederea după o zi intensă de lucru în care ți-ai solicitat din plin ochii.

Cum poate fi executat unul dintre cele mai simple exerciții pentru sănătatea ochilor? Iată două metode ce îți vor fi de mare ajutor pentru a-ți relaxa în mod semnificativ ochii:

  • Apasă cu palmele pe ochi: aplică o presiune ușoară cu palmele. Îți recomandăm ca mai întâi să-ți încălzești bine mâinile prin frecare și să le ții pe ochi timp de două minute.
  • Apasă cu degetele: fă exact ca atunci când erai copil. Pune degetele pe ochi și apasă timp de câteva secunde. Apoi relaxează-te. Fă din nou acest lucru.

3. Execută exerciții pentru sănătatea ochilor prin mișcări specifice

Some figure

Mișcarea este unul dintre cele mai bune exerciți pentru sănătatea ochilor. Deși ochii sunt în permanentă mișcare, trebuie să facem acest lucru într-un anumit mod dacă dorim să obținem rezultate specifice.

Iată cum poți scăpa de tensiunea oculară pentru a-ți relaxa vederea:

  • Sus și jos: aceasta este prima mișcare și constă în privitul în sus și apoi în jos. Acest lucru va fi puțin dificil la început, așa că nu te grăbi. Acordă timp ochilor tăi pentru a se obișnui.
  • Dintr-o parte în alta: al doilea exercițiu este similar, dar va trebui mai întâi să privești către dreapta, apoi către stânga.

Este posibil să simți o anumită presiune la executarea acestui exercițiu, ca și cum ți-ai mișca forțat ochii. Acest lucru este un semn bun. Tensiunea este eliberată, iar la finalul exercițiului vei avea o senzație plăcută de eliberare a tensiunii oculare.

Te-ar putea interesa și:

Xantelasmele: petele gălbui din jurul ochilor

4. Focalizează aproape, apoi departe

Ultimul dintre aceste exerciții pentru sănătatea ochilor presupune să îți exersezi capacitatea de focalizare. Acesta le va fi de mare folos celor care suferă de miopie sau hipermetropie, chiar dacă nu își solicită foarte mult ochii la locul de muncă.

  • Focalizează la distanță: privește un obiect, o persoană sau orice este departe de tine. Apoi, adu-ți privirea din nou la punctul de început.
  • Focalizează aproape: începe prin a privi împrejur, fără a te opri la ceva anume. Apoi, focalizează pe ceva foarte apropiat de tine. Poate fi o urmă de praf, o furnică, un por al pielii, spre exemplu.

Toate aceste exerciții pentru sănătatea oculară te vor ajuta să scapi de tensiunea acumulată, să-ți întărești vederea și să-ți relaxezi ochii.

Poți să creezi o rutină cu ajutorul acestor exerciții și să o execuți ori de câte ori iei o scurtă pauza de la lucru. Vederea ta îți va fi recunoscătoare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Arif, K. y Alam, MJ. (2016). Síndrome de visión por computadora. Revista de Faridpur Medical College , 10 (1), 33- 35. https://doi.org/10.3329/fmcj.v10i1.27923
  • Dharani, A., Dhivyabharathi, S., Divya, K., Ellappan, L., Gayathri, A. y Deepa, R. (2019). Ejercicios oftálmicos sobre miopía. Asian Journal of Nursing Education and Research, 9 (1), 43. https://doi.org/10.5958/2349-2996.2019.00008.
  • Pooja J. Shah, Dr. M. Sangeetha. (2019). Efectos del masaje facial, de cuello y de los ejercicios oculares tradicionales chinos junto con los ejercicios faciales y oculares sobre la agudeza visual y la insuficiencia de convergencia entre los adultos jóvenes con miopía baja. Revista internacional de investigación y ciencias de la salud (IJHSR). https://www.ijhsr.org/IJHSR_Vol.9_Issue.5_May2019/IJHSR_Abstract.020.html
  • Rawstron, JA, Burley, CD y Elder, MJ (2005). Una revisión sistemática de la aplicabilidad y eficacia de los ejercicios oculares. Revista de Oftalmología Pediátrica y Estrabismo, 42 (2), 82–88. https://doi.org/10.3928/01913913-20050301-02
  • Shende, VS. (2013). Efecto de varias técnicas de ejercicio ocular junto con Pranayama en el tiempo de reacción visual: un estudio de casos y controles. Revista de investigación clínica y diagnóstica. https://doi.org/10.7860/jcdr/2013/6324.3338

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.