4 infuzii naturale pentru scăderea tensiunii arteriale
 

4 infuzii naturale pentru scăderea tensiunii arteriale

Există plante care sunt folosite pentru tensiunea arterială crescută. Există dovezi științifice cu privire la eficacitatea lor?
4 infuzii naturale pentru scăderea tensiunii arteriale
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 26 octombrie, 2022

Tratamentele pentru scăderea tensiunii arteriale sau a hipertensiunii arteriale pot fi completate cu infuzii naturale. De aceea, vă prezentăm 4 infuzii naturale pentru scăderea tensiunii arteriale în mod eficient!

Infuziile naturale pentru scăderea tensiunii arteriale nu funcționează de la sine, ci alături de tratamentul medical. Să vedem ce argumente științifice există în spatele acestor plante. Amintiți-vă că acest articol este doar un ghid. Consultați un profesionist în domeniul sănătății pentru a clarifica orice îndoieli care pot apărea cu privire la consumul plantelor descrise mai jos.

Abordarea hipertensiunii arteriale

Atunci când o persoană este diagnosticată cu tensiune arterială crescută, se evaluează severitatea bolii. Tensiunile sistolice mai mari de 180 mm Hg nu sunt același lucru cu starea de prehipertensiune.

Clasificarea hipertensiunii arteriale

După cum a raportat Clinica Mayo, pacientul poate fi încadrat în unul dintre următoarele grupuri:

  • Prehipertensiv: persoane cu tensiune sistolică de 120 până la 129 mm Hg și presiune diastolică sub 80 mm Hg. Nu este un diagnostic clar de hipertensiune arterială, dar valorile sunt deja peste normal.
  • Hipertensiune de gradul I: tensiunea sistolică depășește 130 mm Hg (dar este sub 140 mm Hg), iar tensiunea diastolică este cuprinsă între 80 și 89 mm Hg. Există deja hipertensiune de gradul 1.
  • Hipertensiune de gradul II: acești pacienți au valori repetate ale tensiunii arteriale sistolice mai mari de 140 mm Hg și ale tensiunii arteriale diastolice mai mari de 90 mm Hg. Este o imagine patologică cu risc de deteriorare a organelor pe termen mediu.

Urgența hipertensivă, atunci când o persoană ajunge la spital cu valori mai mari de 180/120 mm Hg, necesită acțiuni terapeutice imediate.

Tratamentul hipertensiunii

Pacienții hipertensivi vor fi instruiți să facă schimbări în stilul de viață. Acestea sunt măsurile igienico-dietetice care permit reducerea valorilor tensiunii în mod natural. Este posibil ca indivizii hipertensivi să nu aibă nevoie de opțiuni farmacologice dacă această primă abordare funcționează.

Printre cele mai recomandate măsuri igienico-dietetice avem următoarele:

  • Faceți mișcare și evitați sedentarismul.
  • Controlați stresul prin reglarea anxietății și tehnici de relaxare.
  • Reduceți prezența sării în dieta obișnuită.
  • Renunțați la țigări și alcool.

Farmacologia oferă o varietate de substanțe care pot fi prescrise. Printre medicamentele cele mai utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale avem diuretice, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ACEI), beta-blocante, blocante ale canalelor de calciu și vasodilatatoare. Nu pot fi consumate niciodată fără prescripție medicală.

Pastile pentru hipertensiune

4 infuzii naturale pentru scăderea tensiunii arteriale

Având în vedere considerațiile anterioare, vom vorbi despre 4 infuzii naturale care reduc în mod dovedit tensiunea arterială. Din nou, menționăm faptul că nu sunt un tratament de primă linie. Acestea vin să completeze măsurile igienico-dietetice și medicamentele.

1. Țelină

Țelina conține substanțe fitochimice și antiinflamatoare. Are și cu o anumită putere diuretică, ce permite evacuarea excesului de lichide care crește tensiunea arterială la unii pacienți.

Conform studiilor științifice, laptele fermentat cu extract de țelină ar putea reduce nivelul tensiunii arteriale la persoanele peste 50 de ani cu hipertensiune arterială moderată. Rezultatele finale după 15 zile de utilizare a preparatului au fost similare cu cele obținute cu un medicament precum losartanul.

Puneți 20 grame de țelină în apă clocotită. După 15 minute de odihnă, strecurați și consumați.

2. Oregano

Oregano a fost mult timp studiat. Se presupune că ajută în controlul sindromului metabolic, obezității, diabetului și hipertensiunii arteriale.

De asemenea, poate ajuta la reducerea consumului de sare. Oregano poate condimenta preparatele și oferi o aromă care învinge nevoia de clorură de sodiu.

Oregano și compușii săi moleculari pot îmbunătăți profilul lipidic. În studiile controlate, reduce colesterolul rău sau LDL și crește concentrația de HDL sau colesterol bun. Acest lucru contribuie la protecția cardiovasculară.

Puteți pregăti o infuzie naturală cu oregano pentru a reduce tensiunea arterială. Puneți o linguriță de substanță în apă clocotită. După 15 minute, beți infuzia.

3. Păpădie

Planta Taraxacum officinale W. este considerată a fi diuretică. De aceea, păpădia este asociată cu posibilitatea de a reduce tensiunea arterială, deoarece elimină lichidele care ar putea suprasolicita sistemul cardiovascular.

Deși păpădia este considerată utilă în forțarea eliminării calculilor biliari, aceasta trebuie utilizată cu precauție la pacienții care, pe lângă faptul că sunt hipertensivi, au colelitiază. Efectul său de stimulare a mișcărilor vezicii biliare ar putea genera colici severe dacă există o obstrucție a căilor biliare. Acest lucru este clarificat de revista Medicina Naturista.

Puneți o lingură de păpădie în apă clocotită. Fierbeți 3 minute și strecurați infuzia.

Infuzii naturale pentru scăderea tensiunii arteriale cu păpădie

4. Măslin

Utilizarea măslinului poate fi legată de o sănătate cardiovasculară mai bună. Trebuie să ne amintim că derivații săi fac parte din dieta mediteraneană. Acest model alimentar a fost studiat ca o modalitate de a reduce evenimentele cardiace și factorii de risc care pun în pericol funcționarea inimii și arterelor. În orice caz, nu este clar dacă este beneficiile observate sunt utile pe termen lung

Frunzele de măslin sunt bogate în polifenoli. Aceste substanțe au un efect metabolic care nu se limitează la hipertensiunea arterială. Sunt de ajutor în controlul obezității și în prevenirea sindromului metabolic.

Puneți o lingură de frunze uscate într-o cană de apă clocotită. Strecurați ți consumați infuzia. Mulți sunt obișnuiți să o bea după mese.

Folosiți infuzii pentru scăderea tensiunii arteriale supraveghere medicală

După cum am clarificat deja, utilizarea acestor infuzii naturale pentru scăderea tensiunii arteriale ar trebui să completeze abordarea medicală. Nu sunt ceaiuri miraculoase și nici nu vor avea un efect imediat.

De asemenea, informați medicul dacă veți consuma frecvent infuzii. Acesta va putea evalua dacă există interacțiuni cu medicamentele prescrise sau dacă o altă afecțiune de sănătate reprezintă o contraindicație.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gasca, José María Gimeno. “Fisioterapia: Diente de León.” Medicina naturista 1 (2000): 20-23.
  • Illes JD. Blood Pressure Change After Celery Juice Ingestion in a Hypertensive Elderly Male. J Chiropr Med. 2021 Jun;20(2):90-94.
  • Moghadam MH, Imenshahidi M, Mohajeri SA. Antihypertensive effect of celery seed on rat blood pressure in chronic administration. J Med Food. 2013 Jun;16(6):558-63.
  • Nicho Nicho, Alberto Gabriel, and Flor de María La Rosa Zavalla. “Leche fermentada con extracto de apio (Apium graveolens l.), y carambola (Averrhoa carambola l.) En la prevención de la hipertensión arterial del adulto mayor.” (2015).
  • Ozdemir B, Ekbul A, Topal NB, Sarandöl E, Sağ S, Başer KH, Cordan J, Güllülü S, Tuncel E, Baran I, Aydinlar A. Effects of Origanum onites on endothelial function and serum biochemical markers in hyperlipidaemic patients. J Int Med Res. 2008 Nov-Dec;36(6):1326-34.
  • Sohrabi F, Niazmand S, Mahmoudabady M, Niazmand MJ. The vasodilatory effect of Apium graveolens L (celery) seed in isolated rat aorta: The roles of endothelium, calcium and potassium channels. Avicenna J Phytomed. 2021 Jan-Feb;11(1):44-53.
  • Sharifi-Rad M, Berkay Yılmaz Y, Antika G, Salehi B, Tumer TB, Kulandaisamy Venil C, Das G, Patra JK, Karazhan N, Akram M, Iqbal M, Imran M, Sen S, Acharya K, Dey A, Sharifi-Rad J. Phytochemical constituents, biological activities, and health-promoting effects of the genus Origanum. Phytother Res. 2021 Jan;35(1):95-121.
  • Reinhart KM, Coleman CI, Teevan C, Vachhani P, White CM. Effects of garlic on blood pressure in patients with and without systolic hypertension: a meta-analysis. Ann Pharmacother. 2008 Dec;42(12):1766-71.
  • Ried K, Frank OR, Stocks NP, Fakler P, Sullivan T. Effect of garlic on blood pressure: a systematic review and meta-analysis. BMC Cardiovasc Disord. 2008 Jun 16;8:13.
  • Shaito A, Thuan DTB, Phu HT, Nguyen THD, Hasan H, Halabi S, Abdelhady S, Nasrallah GK, Eid AH, Pintus G. Herbal Medicine for Cardiovascular Diseases: Efficacy, Mechanisms, and Safety. Front Pharmacol. 2020 Apr 7;11:422.
  • Widmer RJ, Flammer AJ, Lerman LO, Lerman A. The Mediterranean diet, its components, and cardiovascular disease. Am J Med. 2015 Mar;128(3):229-38.
  • Saibandith B, Spencer JPE, Rowland IR, Commane DM. Olive Polyphenols and the Metabolic Syndrome. Molecules. 2017 Jun 29;22(7):1082.
  • Xiong X, Li X, Zhang Y, Wang J. Chinese herbal medicine for resistant hypertension: a systematic review. BMJ Open. 2015 Jan 30;5(1):e005355.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.