6 alimente interzise în hipertensiune - Doza de Sănătate
 

6 alimente interzise în hipertensiune

Specialiștii recomandă atât pacienților hipertensivi, cât și oricui dorește să prevină orice probleme legate de tensiunea arterială să adopte un stil de viață sănătos. În acest articol, descoperă care sunt alimentele interzise persoanelor cu probleme de tensiune arterială.
6 alimente interzise în hipertensiune
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Unul din cinci adulți suferă de hipertensiune arterială, o tulburare care cauzează 9,4 milioane de decese în fiecare an în întreaga lume din cauza complicațiilor generate, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Primul pas pentru prevenirea problemelor de tensiune arterială este adoptarea unei diete adecvate. Ce alimente sunt interzise în hipertensiune?

În acest articol, îți vom prezenta alimentele interzise persoanelor care suferă de probleme cu tensiunea arterială. Reține faptul că, în afară de dietă, renunțarea la fumat, exercițiile fizice regulate, evitarea alcoolului și consumul redus de sare sunt modificări esențiale pe care trebuie să le pui în practică.

Ce este hipertensiunea arterială și ce o provoacă?

Deși hipertensiunea arterială este o afecțiune care nu se manifestă clar, nu este o glumă. De fapt, este îngrijorător faptul că mulți dintre cei care suferă de aceasta nu-i acordă atât de multă atenție precum ar trebui.

De asemenea, hipertensiunea este una dintre cele mai frecvente boli în rândul populației adulte, afectând aproximativ 33% din populație. Dacă ai probleme cu tensiunea arterială, trebuie să urmezi o dietă specială pentru a o ține sub control. În acest fel, corpul tău va funcționa corect.

Îmbătrânirea sau genetica sunt câteva dintre cauzele nemodificabile care cresc riscul apariției problemelor legate de tensiunea arterială. Însă și alți factori pot duce la creșterea tensiunii arteriale: de exemplu, nutriția inadecvată, supraponderalitatea sau lipsa activității fizice.

6 alimente interzise în hipertensiune

1. Redu-ți aportul de sare

Solniță plină cu sare
Încearcă să înlocuiești sarea cu condimente. În acest fel, îți vei reduce nivelul de sodiu din sânge.

Dacă ai tensiunea arterială crescută, ar trebui fie să eviți să adaugi sare în alimente, fie să reduci cantitatea pe care o consumi, deoarece sodiul este cel mai rău dușman al tău.

Poți consuma până la 1000 mg (0,03 uncii) de sodiu pe zi, care este echivalentul a 2 g (0,07 uncii) de sare obișnuită. De asemenea, nu uita faptul că multe alimente conțin sodiu, așa că fii foarte atent/ă.

2. Elimină din dietă alimentele procesate

Ar trebui să eviți toate tipurile de alimente procesate, ambalate sau conservate. Chiar și cele care pretind că sunt sărace în sare pot fi  surse importante de sodiu din cauza conservanților, cum ar fi benzoatul de sodiu, sau aromelor, cum ar fi glutamatul monosodic.

3. Limitează-ți consumul de cofeină

Bărbat care bea cafea
Cafeina prezentă în cafea, sucuri și unele ceaiuri poate crește tensiunea arterială.

O simplă ceașcă de cafea poate crește tensiunea arterială. Prin urmare, consumul de cafea în fiecare zi poate contribui la instalarea hipertensiunii. De fapt, toate băuturile ce conțin cafeină pot crește tensiunea arterială. Exemple în acest sens sunt ceaiurile și sucurile.

4. Alege cu grijă produsele lactate

Produsele lactate sunt surse bune de minerale, precum calciul și magneziul. Cu toate acestea, sunt bogate și în grăsimi saturate, ceea ce crește tensiunea arterială. Dacă îți plac produsele lactate, consumă lapte, iaurt și brânzeturi cu conținut scăzut de grăsimi.

5. Evită condimentele industriale

Maioneza pe lista de alimente interzise în hipertensiune
Multe amestecuri de condimente și sosuri industriale conțin sodiu adăugat. Încearcă să le eviți și să folosești în schimb condimente naturale.

Mixurile de condimente, muștarul, ketchupul și sosul Worcestershire, printre altele, conțin mult sodiu. Acestea se află pe lista de alimente interzise în hipertensiune arterială. Cel mai indicat este să folosești condimente naturale, precum busuiocul, pătrunjelul și lămâia.

6. Limitează-ți aportul de grăsimi

Puiul prăjit sau cartofii prăjiți sunt tentații care îți pot pune sănătatea în pericol. Alimentele prăjite au un conținut ridicat de grăsimi, ceea ce poate duce la exces de greutate și la tensiune arterială crescută. Este mai bine ca persoanele cu probleme de tensiune să mănânce puiul la cuptor sau la grătar și cartofii copți sau fierți.

Grăsimile saturate, în special cele trans, sunt dăunătoare pentru inimă și vasele de sânge. Hipertensiunea arterială pune mult stres pe sistemul circulator, iar acesta poate fi devastator.

Pe scurt, ca ultim sfat, nu uita că specialiștii recomandă atât persoanelor cu probleme de tensiune arterială, cât și oricui dorește să prevină hipertensiunea să urmeze un stil de viață sănătos.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Farias, María Magdalena, Cuevas, Ada, & Ducci, Héctor. (2013). Más allá del sodio: cambios en la dieta y su efecto en hipertensión. Revista chilena de cardiología32(2), 141-151. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-85602013000200009
  • MIDGLEY JP, MATTHEW AG, GREENWOOD CM, LOGAN AG. Effect of reduced dietarysodium on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials. JAMA. 1996; 275: 1590-1597.
  • VOLLMER WM, SACKS FM, ARD J, APPEL LJ, BRAY GA, SIMONS-MORTON DG, et al. Effects of diet and sodium intake on blood pressure: subgroup analysis of the DASH-sodium trial. Ann Intern Med. 2001; 135: 10191028.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.