4 modalități ca să elimini tartrul de pe dinți
Tartrul, numit și calcul dentar, este calcificarea sau întărirea plăcii bacteriene pe dinți. Aspectul său este foarte neplăcut. Este o masă gălbuie, albicioasă sau ușor maronie depusă pe smalțul dinților, la îmbinarea cu gingiile. Deci, cum poți să elimini tartrul de pe dinți?
Pe lângă faptul că este foarte inestetic și neplăcut, tartrul poate provoca și mai multe probleme de sănătate dentară. Una dintre cele mai cunoscute și, de asemenea, cele mai de temut, este parodontita sau pioreea. Provoacă sângerări, respirație urât mirositoare, carii și poate duce chiar la pierderea dinților.
4 modalități ca să elimini tartrul de pe dinți
Prezența tartrului pe dinți poate aveam mai multe cauze. De cele mai multe ori, este cauzat de igiena orală deficitară, dar poate apărea și din cauza consumului anumitor alimente și medicamente sau chiar prezenței anumitor boli, precum diabetul.
Mai jos, vei descoperi 4 modalități ca să elimini tartrul de pe dinți.
Spălarea dinților
Una dintre cele mai bune modalități de combatere a tartrului este îndepărtarea zilnică a plăcii, pentru a preveni întărirea acesteia. De fapt, atunci când placa se calcifică, devine tartru și este mult mai dificil de îndepărtat. Pentru a preveni acest lucru, cel mai bine este să adopți obiceiuri bune de igienă orală, începând cu periajul adecvat.
Periajul este îngrijirea de bază pentru sănătatea bucală și, în special, pentru a combate tartrul. Primul lucru pe care ar trebui să-l facem este să ne spălăm pe dinți după fiecare masă. Această curățare trebuie să fie regulată și profundă.
Este important să utilizezi o periuță și o pastă de dinți adecvate. Specialiștii recomandă o periuță cu păr moale, deoarece firele dure ar putea uza smalțul dinților. În ceea ce privește pasta de dinți, aceasta ar trebui să conțină fluor, deoarece acesta întărește dinții și previne cariile.
Îți recomandăm:
Folosirea aței dentare
Ața dentară este un element important al bunelor obiceiuri de igienă orală. Cu toate acestea, mulți oameni nu știu să o folosească. Ața dentară ajută la eliminarea bacteriilor și a resturilor alimentare rămase între dinți. De asemenea, ajută la prevenirea formării plăcii și a tartrului pe dinți.
Pentru ca folosirea aței dentare să fie eficientă, ar trebui să o utilizezi cel puțin o dată pe zi înainte de a dormi. În mod ideal, ar trebui să o faci înainte de a te spăla pe dinți. Procesul trebuie să fie ușor și delicat cu dinții, pentru a evita iritarea țesuturilor gingivale.
Este important să reții faptul că secțiunea de ață folosită trebuie să fie întotdeauna curată. În caz contrar, vei transfera bacteriile dintr-o zonă a gurii în alta.
Curățarea profesională
Pe lângă aceste îngrijiri de bază pe care trebuie să aplicăm acasă, este esențial să optăm pentru o curățare profesională o dată sau de două ori pe an. Chiar dacă suntem foarte disciplinați și atenți la curățarea zilnică, curățarea profesională efectuată de un specialist este necesară pentru a elimina placa dentară greu de eliminat.
Dacă igiena noastră dentară a fost slabă și avem deja tartru pe dinți, atunci doar o curățare profundă efectuată într-o clinică stomatologică îl va putea îndepărta. Nu putem face nimic acasă pentru a-l elimina. Poate necesita chiar și câteva vizite la dentist pentru a îndepărta complet tartrul de pe dinți, dacă acesta este foarte întărit.
Specialistul va folosi cel mai probabil o tehnică numită tartarctomie. În acest proces, va efectua o scalare coronală sau radiculară. Această tehnică urmărește îndepărtarea atât a tartrului vizibil de pe dinți, cât și a oricăror urme care au fost depuse pe gingii.
Vezi și:
Alternative naturale pentru a îndepărta tartrul de pe dinți
Chiar dacă nu vom putea niciodată să îndepărtăm complet tartrul de pe dinți acasă, există câteva soluții pe care oamenii le folosesc în mod tradițional. Aceste remedii pot fi utilizate ca supliment, dar niciodată ca înlocuitor pentru tratamentul menționat mai sus.
Scopul acestor metode este de a zgâria ușor dinții pentru a îndepărta tartrul. Printre cele mai cunoscute metode se numără utilizarea bicarbonatului de sodiu, a semințelor de susan și a cojilor de portocală sau lămâie. Totuși, discută cu un dentist înainte de a le încerca pentru a te asigura că aceste metode sunt compatibile cu dinții tăi.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Dientes.org. 2012. Control de la placa y el sarro. Extraído de: http://dientes.org/wp-content/uploads/2012/12/Control-de-la-placa-y-el-sarro.pdf
- Jovenclub. 2018. Cómo quitar el sarro de forma natural. Extraído de: https://capacitacioncgr.jovenclub.cu/wp-content/uploads/2018/02/C%C3%B3mo-quitar-el-sarro-de-forma-natural.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.