Igiena orală la copii: cum o încurajezi - Doza de Sănătate
 

Igiena orală la copii: cum o încurajezi

Spălarea dinților copiilor influențează viitoarea igienă orală a acestora. Din acest motiv, este important să-ți înveți copiii despre igienă de la o vârstă fragedă!
Igiena orală la copii: cum o încurajezi

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Igiena orală optimă la copii este extrem de importantă, deoarece viitoarea lor sănătate dentară depinde de aceasta. Copiii pot avea carii de la vârste fragede.

Cea mai bună modalitate de a combate această problemă este prevenția și predarea obiceiurilor corecte de igienă orală încă din copilărie. Vrei să afli cum să ai grijă de igiena orală a copiilor? Citește mai departe!

Ce presupune igiena orală la copii?

Mamă care încurajează igiena orală la copii

Să ai grijă de dinții copiilor tăi înseamnă mult mai mult decât să îi împiedici să devină galbeni. Deși aceasta este o problemă care ne deranjează estetic, o igienă orală bună la copii înseamnă mult mai mult decât a avea dinți albi strălucitori. Când vorbim despre menținerea gurii curate, vorbim despre dinți, obraji și limbă. O gură sănătoasă înseamnă:

 • Dinți sănătoși și albi, fără resturi alimentare sau prezența plăcii și/sau a tartrului
 • Gingii roz, care nu sângerează  atunci când copilul se spală pe dinți
 • Respirație proaspătă

De ce au nevoie copiii pentru a avea grijă de dinții lor acasă? Trebuie să cumperi mai mult decât o periuță și pastă de dinți?

Accesorii pentru igiena orală a copiilor

Medicii stomatologi recomandă adulților să se spele pe dinți, să folosească ața dentară și să folosească apă de gură de cel puțin două ori pe zi. Dar copiii? Să vedem de ce au nevoie cei mici pentru a-și menține gura curată și sănătoasă.

 • Periuță de dinți: aceasta trebuie să fie adecvată vârstei. Poți întreba medicul dentist ce fel de periuțe sunt potrivite pentru micuțul tău. De asemenea, este important ca cei mici să învețe să se spele pe dinți manual, chiar dacă au și o periuță de dinți electrică.
 • Pastă de dinți: alege o pastă de dinți adecvată vârstei. De asemenea, discută cu medicul dentist despre cea mai bună marcă și dacă ar trebui sau nu să conțină fluor.
 • Ață dentară: recomandăm copiilor începând cu vârsta de 4 ani să folosească ața dentară cu ajutorul părinților. În jurul vârstei de 8 sau 9 ani, vor fi gata să o facă singuri.

Sfaturi pentru igiena orală la copii

O bună igienă orală la copii implică prevenția! Desigur, primul pas pentru ca micuții noștri să aibă dinți albi și sănătoși este să-i îngrijim înainte de a avea probleme. Pentru aceasta, este important să urmezi aceste sfaturi:

1. Începe spălatul dinților de la o vârstă fragedă

Bebeluș pe covor

Adesea, credem că igiena orală la copii se referă doar la spălarea dinților, dar acest lucru nu este adevărat. Din acest motiv, este important să ai grijă de gura copiilor încă de când sunt bebeluși.

Curăță-le gingiile cu o bucată de tifon steril. Apoi, când apar dinții, spală-i ușor. În acest fel, vei împiedica dezvoltarea cariilor dentare la vârste fragede.

2. Impune spălatul pe dinți de cel puțin două ori pe zi

În mod ideal, copiii trebuie să se spele pe dinți de trei ori pe zi: când se trezesc, după prânz și după cină. Periajul corect înseamnă:

 • Pune o cantitate mică de pastă de dinți pe perie. Nu ar trebui să fie mai mare decât un bob de mazăre.
 • Periază mai întâi partea interioară a dinților, unul câte unul. Așază periuța într-un unghi optim pentru a peria și locul în care dinții se întâlnesc cu gingiile.
 • Curăță pe rând suprafețele exterioare ale dinților. Continuă să periezi la un unghi optim.
 • Periază vârfurile dinților, unul câte unul. În plus, acordă o atenție deosebită dinților din spate.
 • La final, nu uita să perii și limba.

Dacă cei mici au peste patru ani, pot începe să folosească ața dentară. Asigură-te că nu-și deteriorează gingiile. Ai răbdare, pentru că probabil va fi greu la început.

Notă: Este important să schimbi periuța în mod regulat atunci când începe să pară uzată.

3. Evită excesul de zaharuri

Bomboane cu mult zahăr

Copiii pot mânca dulciuri, dar cu măsură. De exemplu, bomboanele se lipesc de dinți. Apoi, dacă micuții nu se spală, zahărul le poate deteriora dinții, provocând carii.

4. Asigură-le copiilor o dietă echilibrată

O dietă echilibrată nu este bună doar pentru sănătatea corpului, ci și pentru sănătatea bucală. Include în alimentația copiilor alimente bogate în calciu, fosfor și fluor, astfel încât aceștia să aibă dinți puternici și sănătoși!

5. Oferă copiilor apă pentru hidratare

Copil care bea apă

Băuturile cu zahăr pot deteriora dinții. Imaginează-ți că cel mic nu își curăță dinții după ce a băut un pahar cu suc. Aceste zaharuri rămân în gură și pot provoca diferite probleme.

6. Mergeți împreună la dentist

Cel puțin o dată pe an, copiii ar trebui să meargă la dentist. Profită de acel moment pentru a le vorbi despre cum să aibă grijă cel mai bine de dinții lor. Igiena orală la copii este esențială, nu numai pentru prezent, ci și pentru viitor. Dacă ai întrebări despre periaj, discută cu medicul stomatolog. Nimeni nu te poate sfătui mai bine decât acesta.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.