Logo image
Logo image

4 remedii pentru eliminarea crustelor din nas

4 minute
Datorită condițiilor precum vremea și umiditatea sau congestia, mucoasa nazală poate dezvolta cruste care provoacă disconfort și durere.
4 remedii pentru eliminarea crustelor din nas
Ultima actualizare: 24 aprilie, 2021

Cauți o modalitate pentru eliminarea crustelor din nas? Această problemă deranjantă și chiar dureroasă poate fi ocazională. Însă unii oameni au cruste des din motive diferite. Mai jos, îți vom prezenta cauza crustelor nasului, precum și câteva remedii eficiente pentru a le elimina.

Citește mai departe pentru a descoperi aceste soluții naturale!

Crustele din nas

Crustele nasului apar atunci când suferi o mică rană în timpul procesului de vindecare. De fapt, aceste cruste, deși deranjante, facilitează regenerarea pielii.

Some figure

Cu toate acestea, de ce avem uneori leziuni nazale externe? Cea mai frecventă cauză este pielea uscată, care poate fi legată de vreme sau de rinita alergică. În unele cazuri, de vină poate fi și apariția virusului herpes simplex. Deși acest lucru afectează adesea buzele, poate afecta și nasul.

Dacă ai întrebări, trebuie să te adresezi medicului, mai ales dacă nasul uscat este însoțit și de alte simptome.

Odată ce medicul te examinează și îți prescrie un tratament, urmează instrucțiunile acestuia, astfel încât să te vindeci în siguranță. De asemenea, este o idee minunată să întrebi medicul ce remedii naturale ar putea completa tratamentul și de ce.

Vezi și:

Wick VapoRub: 8 utilizări medicinale nebănuite

4 remedii naturale pentru eliminarea crustelor din nas

Potrivit datelor anecdotice, aceste remedii naturale pot ajuta la accelerarea vindecării rănilor și, prin urmare, la eliminarea crustelor din nas, în special din partea externă a acestuia. Totuși, oamenii ar trebui să le folosească întotdeauna după consultarea medicului pentru a evita alergiile și alte reacții adverse.

Niciuna dintre aceste substanțe nu trebuie aplicată în interiorul nasului, deoarece ar putea provoca iritații și alte disconforturi.

1. Aloe vera

Some figure

Aloe vera este o plantă medicinală foarte populară. Substanța vâscoasă, gelatinoasă, extrasă din frunzele sale are numeroase proprietăți benefice pentru sănătate, atât intern, cât și extern.

Conform înțelepciunii populare, aplicarea topică de aloe vera ajută la stimularea regenerării și la hidratarea pielii. Datorită acestor două virtuți, acest remediu natural este foarte eficient în eliminarea crustelor din nas.

  • Dacă gelul este natural, trebuie să îl treci prin apă pentru a îndepărta stratul galben.
  • Înainte de a-l aplica pe zona afectată, îți recomandăm să faci un test de alergie la domiciliu. În acest scop, aplică gel pe o zonă mică a antebrațului și observă reacția timp de aproximativ 30-40 de minute.
  • Dacă nu există reacții nefavorabile, poți aplica gel de aloe vera (pur sau ambalat) pe zona afectată de mai multe ori pe zi.
  • În unele farmacii și magazine de produse naturiste, vei găsi picături de aloe vera pentru tratament.

2. Ulei din semințe de măceșe pentru eliminarea crustelor din nas

Uleiul extras din măceșe este excelent pentru hidratarea și elasticitatea pielii. Acest lucru poate ajuta la prevenirea rănilor și, astfel, a crustelor nasului. Efectul regenerator al acestui ulei este atât de pozitiv, încât oamenii îl folosesc pentru a prepara tot felul de produse cosmetice, inclusiv cele care vizează prevenirea și reducerea ridurilor, corectarea vergeturilor și a petelor, etc. Cu toate acestea, este destul de dens, fiind recomandat în special pentru pielea foarte uscată și matură.

  • Ia o cantitate mică (una sau două picături) și aplic-o pe zona afectată pentru a o hidrata și a promova regenerarea acesteia.

3. Gălbenele comune

Florile de gălbenele sunt celebre, deoarece au multe proprietăți pentru a trata anumite probleme dermatologice. Ele pot ajuta la ameliorarea vânătăilor, precum și la calmarea pielii în caz de umflături. Acesta este motivul pentru care sunt considerate un bun remediu pentru a elimina crustele nasului, indiferent dacă ele apar din cauza rinitei sau herpesului.

Poți găsi diferite produse pe bază de gălbenele, cum ar fi uleiul, extractul sau cremele, printre altele. Toate acestea sunt opțiuni foarte bune pe care le poți include în trusa de prim ajutor.

Vezi și:

Sinuzita poate fi tratată în 5 zile

4. Ulei de cocos virgin pentru crustele din nas

Some figure

Uleiul de cocos virgin este considerat un tip de grăsime polivalentă. Din acest motiv, este folosit adesea pentru a face diverse produse cosmetice. De asemenea, este un produs cosmetic foarte benefic pentru piele, buze și păr, printre altele.

  • Aplicarea unui ulei de cocos virgin hrănește pielea și favorizează vindecarea, ceea ce ajută la prevenirea leziunilor.

Înainte de a alege un remediu, consultă medicul

Nu uita că este important să consulți medicul înainte de a aplica orice remediu la domiciliu, nu doar dacă suferi de o afecțiune a pielii sau dacă ești alergic/ă, ci la modul general. În acest fel, vei evita utilizarea unei opțiuni care ar putea fi contraproductivă.

Medicul va fi întotdeauna în măsură să-ți spună ce este mai bine pentru tine și de ce, astfel încât să poți profita la maxim de aceste remedii. Așadar, ține cont de sfatul medicului!

Dacă medicul îți spune faptul că poți utiliza un remediu, respectă recomandarea acestuia. Acest lucru este deosebit de important pentru o zonă delicată precum interiorul nasului. Membranele mucoase pot fi ușor iritate și rănite dacă nu sunt tratate cu atenție.

După cum poți vedea, gălbenelele obișnuite, aloe vera și uleiul de măceșe și de nucă de cocos sunt unele dintre cele mai eficiente opțiuni pentru a elimina crustele nasului în mod natural. Cu toate acestea, nu sunt singurele! Și alte formule preparate din ingrediente naturale pot contribui la sănătatea pielii și pot ameliora disconfortul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Deen, A., Visvanathan, R., Wickramarachchi, D., et al. (2021). Chemical composition and health benefits of coconut oil: an overview. Journal of the Science of Food and Agriculture101(6), 2182-2193. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33022082/
  • Di Sotto, A., Gullì, M., Percaccio, E., et al. (2022). Efficacy and Safety of Oral Green Tea Preparations in Skin Ailments: A Systematic Review of Clinical Studies. Nutrients14(15), 1-21. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9370301/
  • Givol, O., Kornhaber, R., Visentin, D., et al. (2019). A systematic review of Calendula officinalis extract for wound healing. Wound Repair and Regeneration27(5), 548-561. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31145533/
  • Hashemi, S. A., Madani, S. A. & Abediankenari, S. (2015). The review on properties of Aloe vera in healing of cutaneous wounds. BioMed research international2015, 1-6 Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4452276/
  • Lei, Z., Cao, Z., Yang, Z., et al. (2019). Rosehip oil promotes excisional wound healing by accelerating the phenotypic transition of macrophages. Planta Medica85(07), 563-569. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30199901/
  • Sand, M., Sand, D., Thrandorf, C., et al. (2010). Cutaneous lesions of the nose. Head & Face Medicine6(1), 1-16. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2903548/
  • Trookman, N., Rizer, R. & Weber, T. (2011). Treatment of minor wounds from dermatologic procedures: a comparison of three topical wound care ointments using a laser wound model. Journal of the American Academy of Dermatology64(3), 8-15. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21247665/
  • Varma, S. R., Sivaprakasam, T. O., Arumugam, I., et al. (2019). In vitro anti-inflammatory and skin protective properties of Virgin coconut oil. Journal of traditional and complementary medicine9(1), 5-14. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411017300871

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.