Logo image
Logo image

4 sfaturi ca să previi alergia la acarieni

4 minute
Din păcate, este imposibil să-ți păstrezi casa fără acarieni. Cu toate acestea, vei observa o îmbunătățire dacă aplici anumite măsuri pentru a evita alergiile la acarieni.
4 sfaturi ca să previi alergia la acarieni
Ultima actualizare: 27 aprilie, 2021

Dacă te afectează alergia la acarieni, trebuie să fii foarte atent/ă la curățarea casei și la alte probleme de rutină. Deși este imposibil să ai o casă complet lipsită de acarieni, vei observa o ameliorare dacă urmezi sfaturile din articolul de astăzi.

Acarienii sunt prezenți pe covoare, paturi, tapițerii, perdele, etc. De aceea, persoanele care suferă de alergii la acarieni se confruntă adesea cu simptomele enervante ale acestei afecțiuni, în special strănutul și nasul înfundat.

Alergia la acarieni

Some figure
În prezența acarienilor, persoanele cu alergii vor prezenta simptome precum congestia nazală și problemele respiratorii.

Alergiile la diferiți factori de mediu devin din ce în ce mai frecvente în societatea contemporană. În general, acestea se caracterizează prin simptome precum rinita, conjunctivita, astmul și dermatita. Una dintre probleme este complexitatea diferitelor specii de acarieni și alți alergeni. Acest factor face dificil atât diagnosticul, cât și tratamentul.

Acarienii sunt foarte diverși și provoacă alergii la mai mult de 10% din populație. În plus, tratamentul lor poate fi costisitor și trebuie administrat în mod continuu pentru a atenua simptomele. În unele cazuri, pot apărea și anumite efecte adverse.

Vezi și:

Ce sunt ectoparaziții? Totul despre acarieni și purici

Simptomele alergiei la acarieni

Alergiile la acarieni se caracterizează prin anumite simptome. Cele mai frecvente sunt strănutul și nasul congestionat. În plus, alergiile la acarieni pot afecta și ochii, provocând mâncărime, lacrimi și umflături ale pleoapelor. Pot provoca și tuse și dificultăți de respirație.

Simptomele pot fi mai grave în anumite momente ale zilei, de exemplu noaptea și dimineața. Asta pentru că atunci avem cel mai mult contact cu acarienii. În perioade de criză, această alergie poate provoca, de asemenea, oboseală și slăbiciune.

4 sfaturi ca să previi alergia la acarieni

1. Dormitorul, locul principal

Some figure
Dormitorul este unul dintre locurile cu cei mai mulți acarieni și unde ne petrecem o mare parte din timp.

După cum am spus la începutul articolului, este imposibil să eliminăm complet acarienii. Cu toate acestea, putem face tot posibilul pentru a reduce contactul cu ei, deoarece cunoaștem locurile în care se înmulțesc cel mai mult.

În primul rând, cel mai important lucru este să te concentrezi pe dormitor. În această cameră, poți curăța podeaua cu un mop sau o cârpă umedă și poți folosi cuverturi de pat anti-acarieni. În plus, ar trebui să eviți orice îi atrage, cum ar fi mobilierul tapițat sau perdelele.

2. Spălarea țesăturilor

În al doilea rând, este esențial să speli cu regularitate cearșafurile, perdelele și orice altă țesătură cu care intri contact. Când selectezi programul mașinii de spălat, setează întotdeauna temperatura peste 60 °C.

Dacă tipul de țesătură nu permite spălarea în apă fierbinte, există o altă alternativă. Pur și simplu pune rufele mai întâi în uscător timp de cel puțin 15 minute la 60 °C. După aceea, poți continua cu spălarea obișnuită.

3. Importanța aspiratului

Some figure
Un aspirator cu filtrele adecvate te va ajuta să îndepărtezi acarienii de pe suprafețe într-un mod mai eficient.

În al treilea rând, aspiratorul trebuie să fie cel mai bun prieten al tău. Am spus deja că este important să încercăm să evităm tapițeria și toate acele locuri în care se acumulează acarieni. Dar, dacă ai astfel de articole, atunci trebuie să utilizezi regulat aspiratorul.

Cu toate acestea, acarienii nu vor dispărea. De aceea, îți recomandăm să-i pui aspiratorului un filtru de aer de înaltă eficiență (HEPA) sau un microfiltru cu dublu strat. În acest fel, vei reuși să reduci emisiile de praf.

Îți recomandăm:

4 soluții naturale împotriva acarienilor din casă

4. Uleiuri esențiale anti-acarieni

Poți completa toate aceste măsuri cu ajutorul uleiurilor esențiale. Anumite uleiuri te pot ajuta să elimini acarienii mai ușor. În același timp, vor oferi o aromă plăcută casei. Câteva dintre uleiurile esențiale pe care le poți utiliza pentru alergiile la acarieni sunt următoarele:

  • Cuișoare
  • Rozmarin
  • Eucalipt
  • Fenicul

Deoarece nu recomandăm utilizarea unui umidificator, poți dilua aceste uleiuri în alcool și pulveriza suprafețele înainte de aspirare. De asemenea, poți adăuga câteva picături în balsamul folosit la spălat.

Acum ai la dispoziție câteva sfaturi pentru a preveni alergiile la acarieni și a reduce simptomele enervante. Din păcate, spre deosebire de febra fânului, care este sezonieră, cei care suferă de alergii la acarieni trăiesc cu această afecțiune pe tot parcursul anului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Saad, E.-Z., Hussien, R., Saher, F., & Ahmed, Z. (2006). Acaricidal activities of some essential oils and their monoterpenoidal constituents against house dust mite, Dermatophagoides pteronyssinus (Acari: Pyroglyphidae). Journal of Zhejiang University SCIENCE B. https://doi.org/10.1631/jzus.2006.b0957
  • Thomas, W. R., Hales, B. J., & Smith, W. A. (2010). House dust mite allergens in asthma and allergy. Trends in Molecular Medicine. https://doi.org/10.1016/j.molmed.2010.04.008
  • Arshad, S. H. (2005). Primary prevention of asthma and allergy. Journal of Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2005.03.043
  • Li, L., Qian, J., Zhou, Y., & Cui, Y. (2018). Domestic mite-induced allergy: Causes, diagnosis, and future prospects. International journal of immunopathology and pharmacology32, 2058738418804095. https://doi.org/10.1177/2058738418804095
  • Clínica Mayo. Alergia a los ácaros del polvo. (2019). Recuperado el 24 de enero de 2021. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/dust-mites/symptoms-causes/syc-20352173

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.