4 sfaturi pentru a scăpa de mâncatul emoțional
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
Știai că poți scăpa de mâncatul emoțional? Consumul de alimente fără să-ți fie foame este o problemă mai mare decât pare. Acest proces se numește mâncat emoțional. Este cauzat de gustul excesiv al multora dintre alimentele de pe piață.
Adăugarea de zaharuri, grăsimi trans și aditivi determină oamenii să mănânce fără oprire. Mănâncă în exces, deși și-au satisfăcut deja pofta de mâncare.
Această situație face ca persoana în cauză să fie supraponderală, deoarece consumă mai multe calorii decât poate organismul să ardă zilnic. Din acest motiv, starea sa de sănătate se agravează, favorizând dezvoltarea problemelor cronice de sănătate. Mâncatul emoțional este o problemă care poate fi depășită.
Ce este mâncatul emoțional și cum te poate afecta?
După cum am menționat mai sus, mâncatul emoțional înseamnă a mânca fără a-ți fi foame – mănânci doar pentru că unele alimente arată delicios. Principala problemă este faptul că depășești nevoile nutriționale ale organismului, pe lângă faptul că abuzezi de substanțe care nu sunt benefice sănătății.
Trebuie remarcat faptul că atât zaharurile simple, cât și grăsimile trans s-au dovedit a avea un impact negativ asupra organismului, modificând funcționarea metabolismului.
Mâncatul emoțional este legat de aportul de produse industriale ultraprelucrate, care este periculos. Există dovezi ce arată că acest tip de mâncare poate crește riscul de îmbolnăvire. De fapt, se recomandă ca dieta să se bazeze pe alimente proaspete, lăsând produsele industriale deoparte pentru momente specifice. Cu toate acestea, ele sunt mai plăcute la gust.
Vezi și:
Cum poți scăpa de mâncatul emoțional?
Îți vom oferi o serie de sfaturi pe care le poți pune în practică pentru a depăși foamea emoțională, îmbunătățindu-ți astfel sănătatea.
1. Mergi la supermarket cu stomacul plin
Dacă mergem la supermarket când ne este foame, există un risc mai mare de a achiziționa produse dulci de calitate nutrițională slabă. Simplul fapt de a le cumpăra a provocat deja daune. Ori de câte ori avem poftă de mâncare acasă, vom recurge la dulciuri. Datorită gustului lor delicios, va fi dificil să nu mai mâncăm, chiar dacă ne simțim sătui.
2. Crește-ți aportul de fibre alimentare
Un alt sfat cheie are legătură cu aportul de fibre din dietă. Această substanță nedigerabilă are capacitatea de a crește senzația de sațietate, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul European de Nutriție Clinică. Acest lucru reduce riscul de a servi gustări între mese și de a începe să consumi produse dulci și gustoase, cu valoare nutritivă redusă.
3. Evită distragerea atenției în timpul meselor
Este important să nu mănânci în timp ce te uiți la televizor sau folosești dispozitive electronice. În caz contrar, vei pierde evidența cantităților consumate. Acest lucru poate duce la consumul excesiv, doar pentru că îți satisface dorințele și papilele gustative.
Nu există o foame fiziologică reală sau o nevoie nutritivă. Atunci când mănânci, este important să fii atent la ce faci și să fii conștient de produsele pe care le consumi.
4. Nu consuma băuturi răcoritoare
Consumul regulat de zahăr poate crea o anumită dependență. Acest proces se referă la alimentația emoțională. Băuturile răcoritoare se caracterizează prin cantitatea mare de carbohidrați simpli, administrați sub formă lichidă. Impactul acestora asupra corpului este unul negativ. Prin urmare, este posibil ca organismul să solicite o aprovizionare constantă în viitor. Această cerere va depăși întotdeauna nevoile reale ale corpului.
Vezi și:
Poți scăpa de mâncatul emoțional
Deși uneori este destul de dificil, poți depăși alimentația emoțională. Este important să fii conștient de problemă pentru putea începe să o rezolvi. Din acest moment, îți recomandăm să pui în practică sfaturile menționate mai sus, deoarece acestea vor fi eficiente pe termen mediu.
Nu uita că vorbim despre o acțiune care are de-a face cu comportamentul psihologic, așa că poate fi util să mergi la câteva sesiuni de antrenament nutrițional sau terapie alimentară. Important este ca acest tip de comportament să nu devină o practică obișnuită.
Este esențial să reții că foamea este o senzație care semnalează o nevoie. Când acest proces dispare, cel mai bine este să suprimi consumul de alimente. Organismul trebuie să înțeleagă că ai acoperit cerințele esențiale.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Freeman CR, Zehra A, Ramirez V, Wiers CE, Volkow ND, Wang GJ. Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci (Landmark Ed). 2018 Jun 1;23:2255-2266.
- Mendonça RD, Pimenta AM, Gea A, de la Fuente-Arrillaga C, Martinez-Gonzalez MA, Lopes AC, Bes-Rastrollo M. Ultraprocessed food consumption and risk of overweight and obesity: the University of Navarra Follow-Up (SUN) cohort study. Am J Clin Nutr. 2016 Nov;104(5):1433-1440.
- Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.