5 beneficii ale ceaiului de turmeric - Doza de Sănătate
 

5 beneficii ale ceaiului de turmeric

Curcuma sau turmericul este un condiment de culoare portocalie folosit în diferite preparate. A devenit destul de popular datorită beneficiilor sale pentru sănătate. Articolul de astăzi îți va spune mai multe despre acesta și îți va oferi, de asemenea, instrucțiuni despre cum să prepari în mod corespunzător un ceai de curcuma.
5 beneficii ale ceaiului de turmeric
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Există o mulțime de beneficii pentru sănătate ale ceaiului de turmeric, deoarece acesta este rizomul unei plante din familia Zingiberaceae – ghimbirul și cardamomul aparțin acestei familii. Popularitatea sa a crescut în ultimii ani, deoarece mulți oameni adoră proprietățile sale antiinflamatoare și antioxidante.

Cu siguranță ai văzut această rădăcină și, probabil, datorită culorii sale portocalii caracteristice, te-ai întrebat la ce servește. Așadar, astăzi am dori discutăm despre proprietățile sale și despre cum să prepari un ceai delicios de turmeric pentru a te bucura de întregul său potențial.

5 beneficii ale ceaiului de turmeric

Există multe beneficii atribuite turmericului datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatoare. Unul dintre cele mai populare moduri de a-l consuma este sub formă de ceai. Aceasta este o modalitate excelentă de a te bucura de aroma sa caracteristică și de a beneficia de proprietățile sale medicinale.

1. Ameliorează simptomele artritei

Curcumina, ingredientul activ al turmericului, este o substanță cunoscută ca având efecte antioxidante. Studiile pe oameni sunt încă în stadiile incipiente, dar se pare că există dovezi la nivel molecular care susțin efectele acesteia. Acesta este cazul unui studiu publicat în Springer Plus, care indică faptul că acest element ar putea fi eficient în reducerea durerii la pacienții cu osteoartrită. Această afecțiune apare atunci când cartilajul care amortizează articulațiile se deteriorează treptat, ducând la distrugerea oaselor.
Beneficiile ceaiului de turmeric pentru sănătate
Poți face ceai de turmeric cu câteva ingrediente simple chiar la tine acasă.

2. Poate ajuta la prevenirea bolii Alzheimer

Cauza specifică a acestei boli nu este pe deplin cunoscută, dar o publicație a Centrului de Cercetare a Bolii Alzheimer sugerează faptul că turmericul poate reduce pierderea markerilor sinaptici și acumularea de amiloide. Ambele aspecte sunt legate de dezvoltarea acestei patologii.

3. Poate stimula sistemul imunitar

Un alt beneficiu pentru sănătate al acestei infuzii este faptul că stimulează sistemul imunitar. De fapt, un studiu publicat în Journal of Clinical Immunology sugerează faptul că aportul de turmeric ar putea avea rezultate pozitive în tratamentul tulburărilor autoimune.

4. Ajută la eliminarea colesterolului

Colesterolul este o substanță necesară pentru ca organismul să formeze celule sănătoase. Cu toate acestea, cantitățile mari de colesterol în sânge cresc riscul formării de depozite. Acestea duc la apariția unor afecțiuni grave, cum ar fi bolile de inimă și accidentul vascular cerebral.

Potrivit unui studiu publicat în Nutrition Journal, curcuma și curcumina s-au dovedit a fi eficiente în reducerea riscului de boli cardiovasculare, datorită proprietăților lor cardioprotectoare. În plus, consumul de turmeric a contribuit la reducerea nivelului de colesterol și trigliceride la pacienții cu risc crescut de îmbolnăvire.

5. Este util în tratamentul uveitei

Uveita apare atunci când există umflături și roșeață în stratul mijlociu al globului ocular. Cauza principală a uveitei este necunoscută, deși se pare că unii factori, precum prezența anumitor viruși sau boli inflamatorii, ar putea avea un impact direct asupra dezvoltării sale.

Curcumina este folosită de ani de zile pentru tratarea diferitelor boli, inclusiv a celor inflamatorii. În ceea ce privește uveita, cercetările publicate în Clinical Ophthalmology afirmă faptul că această componentă a turmericului ar putea fi un adjuvant în tratamentul acestei afecțiuni.

Cum să faci un ceai de curcuma

Vei avea nevoie doar de apă și curcuma pentru a face această băutură simplă acasă și pentru a te bucura de beneficiile menționate anterior. Urmează pașii de mai jos.

Ingrediente

 • 2oo ml de apă
 • 1 linguriță de curcuma
 • Miere (opțional)
 • Ghimbir (opțional)

Mod de preparare

 • În primul rând, pune apa la fiert și dă-o în clocot.
 • Apoi, lasă focul mediu-mic, adaugă curcuma și amestecă bine – adaugă și ghimbir dacă dorești să oferi proprietăți și arome suplimentare băuturii.
 • Fierbe ceaiul la foc mic timp de aproximativ 5-10 minute.
 • Apoi, pune ceaiul în cana preferată și lasă-l la răcit.
 • În cele din urmă, îl poți îndulci cu miere. Servește-l.
Beneficiile ceaiului de turmeric cu lămâie
Te poți bucura de toate beneficiile ceaiului de turmeric chiar la tine acasă.

Efecte secundare posibile ale consumului de ceai de curcuma

În general, consumul de turmeric este sigur, deși pot apărea efecte secundare dacă sunt ingerate cantități mari. De fapt, un articol publicat în Specialist Pharmacy Center afirmă faptul că cele mai frecvente semne de intoxicație ar putea include:

 • Constipație, dispepsie și diaree
 • Balonare și dureri de stomac
 • Reflux gastroesofagian cu greață
 • Scaune galbene

Cele 5 beneficii ale ceaiului de turmeric nu ar trebui să înlocuiască tratamentul medical pentru oricare dintre afecțiunile de sănătate menționate mai sus. Așadar, consultă medicul dacă ai întrebări cu privire la consumul de turmeric.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Allegri, P., Mastromarino, A., & Neri, P. (2010). Management of chronic anterior uveitis relapses: efficacy of oral phospholipidic curcumin treatment. Long-term follow-up. Clinical ophthalmology (Auckland, N.Z.)4, 1201–1206. https://doi.org/10.2147/OPTH.S13271
 • Jagetia GC, Aggarwal BB. “Spicing up” of the immune system by curcumin. J Clin Immunol. 2007;27(1):19-35. doi:10.1007/s10875-006-9066-7
 • Henrotin, Y., Priem, F., & Mobasheri, A. (2013). Curcumin: a new paradigm and therapeutic opportunity for the treatment of osteoarthritis: curcumin for osteoarthritis management. SpringerPlus2(1), 56. https://doi.org/10.1186/2193-1801-2-56
 • Marmitt, Diorge Jônatas, et al. “Revisión sistemática de las plantas de interés para el Sistema de Salud con potencial terapéutico cardiovascular.” Revista Cubana de Plantas Medicinales 21.1 (2016): 108-124.
 • Freire-González, Rosa A., and Marlén Vistel-Vigo. “Caracterización fitoquímica de la Curcuma longa L.” Revista Cubana de Química 27.1 (2015): 9-18.
 • Chacín, Yemina Josefina Figuera, et al. “Constituyentes químicos de las hierbas y especias: Efectos sobre la salud humana.” Revista Científica UDO Agrícola 13.1 (2013): 1-16.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.