Diagnosticul și tratamentul uveitei - Doza de Sănătate
 

Diagnosticul și tratamentul uveitei

Uveita este o tulburare a ochilor caracterizată prin inflamația uveei, un țesut ocular intermediar. Diagnosticul și tratamentul depind în mare măsură de cauza principală a bolii.
Diagnosticul și tratamentul uveitei

Ultima actualizare: 26 noiembrie, 2020

Uveita este o patologie caracterizată prin inflamația uveei – stratul intermediar al țesutului ocular situat între scleră și retină. Potrivit Clinicii Mayo, această boală se manifestă prin roșeață, vedere neclară și durere. De asemenea, tinde să se înrăutățească destul de repede. În acest articol, vom discuta despre diagnosticul și tratamentul uveitei.

Mai multe studii medicale relevă faptul că forma cronică a acestei tulburări duce la complicații precum glaucomul și detașarea retinei. Prin urmare, este o idee bună să te familiarizezi cu simptomele, diagnosticul și tratamentul uveitei.

Ce este uveita?

Uveita este o formă de inflamație a ochilor. Uvea este lamina cribrosa intermediară a ochiului uman și este foarte irigată de capilare sanguine. De fapt, tocmai prin aceste canale pot intra celulele imune care provoacă răspunsul inflamator nedorit. Portalul medical Portal Clínic Barcelona ne oferă câteva date interesante cu privire la distribuția uveitei. Iată câteva dintre acestea:

  • Această tulburare oculară este considerată o boală rară de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
  • Uveita este principala cauză a orbirii la oamenii apți de muncă, alături de diabetul zaharat. Prin urmare, boala are un impact socio-economic ridicat.
  • 10% din cazurile de orbire din SUA sunt cauzate de uveită. De fapt, estimările indică faptul că 47.000 de persoane sunt afectate de această boală la nivel global.

Toate aceste cifre arată faptul că uveita este o tulburare mult mai răspândită decât ne imaginăm. În plus, portalul menționat mai sus subliniază faptul că există diferite tipuri de uveită în funcție de zona afectată.

De exemplu:

  • Irita. Această boală afectează partea din față a ochiului și se manifestă prin roșeață, durere și fotofobie (sensibilitate la lumină).
  • Uveita intermediară. În acest caz, se inflamează substanța gelatinoasă care conferă structura ochiului și care umple cavitatea vitroasă (umoare vitroasă). În această substanță, se formează grupuri de „bulgări de zăpadă” – grupuri de celule inflamatorii plutitoare.
  • Uveita posterioară. Aceasta este o inflamație a retinei sau a coroizilor.
  • Panuveita. Această afecțiune apare atunci când boala se manifestă atât în partea din față, cât și în partea din spate a ochiului.

Am descris incidența acestei boli în rândul populației generale și posibilele subtipuri. Acum este timpul să discutăm despre diagnosticul și tratamentul uveitei.

Medic care stabilește tratamentul uveitei
Uveita este o boală oculară asociată cu orbirea. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) o numește o boală „rară”.

Diagnosticul și tratamentul uveitei

Trebuie să fim familiarizați cu cauzele uveitei pentru a putea aborda boala. Institutul Național al Ochilor (NIH) indică posibilele motive care determină apariția uveitei. Unele dintre ei sunt:

  • Atacuri ale propriului sistem imunitar al organismului (tulburări autoimune)
  • Procese infecțioase la nivel ocular
  • Tumori asociate cu aparatul ocular
  • Leziuni și deteriorare oculară
  • Intrarea de substanțe toxice în ochi
  • Anumite boli, cum ar fi HIV, toxoplasmoza, tuberculoza și multe altele

Diagnostic

Diagnosticul uveitei necesită un istoric medical detaliat al pacientului, deoarece pot exista mai multe cauze care nu au nicio legătură unele cu celelalte. Examinarea ochilor este primul pas, deoarece patologia este legată de pierderea vederii. Prin urmare, medicul oftalmolog poate sugera diferite teste, cum ar fi:

  • Acuitatea vizuală
  • Examenul fundului de ochi [partea din spate a ochiului]
  • Măsurarea tensiunii oculare
  • Inspecția ochilor folosind o lampă cu fantă

Din păcate, la persoanele cu uveită intermediară, pot fi necesare teste care vizează evaluarea sistemului nervos central. De ce? Deoarece mai multe studii au identificat uveita ca simptom al sclerozei multiple în stadiile incipiente. Clinica Mayo afirmă, de asemenea, că un test de sânge poate facilita diagnosticul acestei boli. De fapt, pot apărea diferite complicații. Cu toate acestea, primul pas trebuie să fie întotdeauna stabilirea naturii cauzei: infecțioasă sau neinfecțioasă.

Tratamentul uveitei

Tratamentul uveitei se bazează pe eliminarea inflamației uveei, ameliorarea durerii locale și prevenirea deteriorării ulterioare a țesuturilor. Totuși, cauza va determina medicamentul ales. O infecție bacteriană oculară nu are nimic de-a face cu o tulburare autoimună. Așadar, există trei grupuri de medicamente utilizate în acest scop:

  1. Medicamentele antiinflamatoare sunt medicamente steroidiene eliberate pe bază de prescripție medicală, de obicei sub formă de picături pentru ochi.
  2. Antibioticele sau antiviralele se concentrează pe combaterea și eliminarea sursei virale sau bacteriene de infecție care provoacă durere.
  3. Modulatoarele sistemului imunitar sunt medicamente imunosupresoare care vizează elemente specifice ale sistemului imunitar al pacientului.
Femeie care își administrează tratamentul uveitei
Tratamentul uveitei variază în funcție de cauză. În primul rând, medicul trebuie să stabilească dacă originea sa este infecțioasă sau neinfecțioasă.

Lucruri de reținut despre uveită

După cum poți vedea, uveita este o tulburare oculară caracterizată printr-un proces inflamator cu cauze multiple. Patologia poate fi provocată de procese infecțioase, precum colonizarea bacteriană la nivel ocular și boli neurodegenerative la fel de complexe precum scleroza multiplă, printre altele.

Din acest motiv, diagnosticul și tratamentul acestei boli pot fi complexe. Consultă medicul dacă ai dureri oculare care nu dispar.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.