Sucul de curcuma: beneficii incredibile

Sucul de curcuma poate fi foarte benefic în combaterea artritei și în încetinirea dezvoltării bolii Alzheimer, datorită proprietăților sale antiinflamatoare. 

Ultima actualizare: 11 Ianuarie, 2019

Curcuma (turmericul) este un ingredient de bază în cultura indiană și în bucătăria asiatică. Însă această plantă joacă și un rol important în medicina naturistă. Specialiștii susțin că sucul de curcuma conține peste 300 de tipuri de antioxidanți, dar și alți nutrienți benefici. 

Sucul de curcuma este foarte sănătos

Sucul de curcumă este medicinal

Din rădăcina de curcuma se poate obține o băutură foarte sănătoasă. Această rădăcină are un gust amar și ușor picant, asemănător cu cel al ghimbirului crud.

Deși poți folosi și curcuma uscată, cel mai bine este să extragi zeama unei rădăcini proaspete. 

Înainte de a prepara sucul, trebuie să speli bine bucățile de rădăcină și să le cureți.

Beneficiile sucului de curcuma în tratarea bolilor

  • Persoanele care au calculi biliari trebuie să evite curcuma, întrucât această plantă are proprietăți anticoagulante.
  • Curcuma conține un component numit curcumin care are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare ce ameliorează durerea provocată de artrită.
  • Aceste ingrediente active oferă mai multe beneficii decât orice medicament antiinflamator.
  • Sucul de curcuma combate atât durerile, cât și inflamațiile asociate artritei. 
  • Este un remediu excelent pentru simptomele cauzate de artrita reumatoidă și de osteoartrită.

Un anticancerigen natural

Sucul de curcuma are proprietăți care previn răspândirea celulelor canceroase.

Curcuma elimină radicalii liberi, diminuând deteriorarea membranelor celulare. Acest lucru ajută la prevenirea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de prostată, mamar, pulmonar, hepatic, de piele sau chiar de colon.

Te apără împotriva bolii Alzheimer

Sucul de curcumă previne boala Alzheimer

Sucul de curcuma ajută, de asemenea, la prevenirea bolii Alzheimer. După cum știm deja, această maladie cauzează pierderea treptată a memoriei.

Proprietățile antiinflamatoare ale rădăcinii de curcuma blochează enzimele COX-2, care provoacă inflamații neuronale.

Sucul de curcuma contribuie și la oxigenarea optimă a creierului, încetinind astfel evoluției bolii Alzheimer.

Este benefic pentru diabetici

Sucul de curcuma reglează glicemia, reprezentând un remediu excelent pentru persoanele care suferă de diabet.

Alte beneficii

 

Curcuma este foarte eficientă în reducerea acidității gastrice. În plus, această plantă te protejează împotriva excesului de toxine, combate psoriazisul, vindecă pielea afectată și tratează depresia. Nu trebuie să uităm nici de faptul că încetinește procesul de îmbătrânire și îmbunătățește sănătatea ficatului.

Cum se consumă?

Curcuma poate fi consumată fie măcinată, fie ca suc. Poți să adaugi acest ingredient în supe, ceaiuri, smoothie-uri, lapte, pâine de orez, tocănițe și deserturi.

Cum se prepară sucul de curcuma?

Sucul de curcumă previne artrita

Următoarea rețetă de suc de curcuma este pe cât de delicioasă, pe atât de sănătoasă.

Ingrediente

  • 12 cm de rădăcină de curcuma
  • 5 tamarini decojiți
  • 2 căni de apă (500 ml)
  • Zeama a 2 lămâi
  • 2 lingurițe de miere de albine (50 g)

Ustensile

  • Strecurătoare
  • Blender
  • Un borcan sau alt recipient cu capac

Mod de preparare

  • Curăță curcuma. Ai nevoie de mănuși, deoarece îți va îngălbeni mâinile. 
  • Desfă tamarinii și scoate rădăcinile din interior.
  • Umple o cratiță cu apă și fierbe curcuma decojită.
  • Cu mai puțină apă, fierbe tamarinii decojiți până capătă o textură de marmeladă. Vei observa că semințele vor ieși din fruct.
  • Lasă doar puțină apă, aruncă restul și dă curcuma fiartă prin blender. 
  • Strecoară tamarinii și adaugă pasta de curcuma.
  • Stoarce zeama a două lămâi și adaug-o în amestecul preparat.
  • Adaugă și niște miere pentru a-l îndulci.
  • Pune amestecul într-un borcan și ține-l în frigider pentru cel puțin trei-patru  zile. 

Efecte secundare

Puțin suc de curcuma băut dimineața, pe stomacul gol, este benefic pentru toată lumea. Totuși, acesta poate cauza probleme gastrice anumitor persoane.

Bea acest remediu cu moderație, întrucât consumul excesiv de suc de curcuma poate provoca ulcer gastric. 



  • Aggarwal, B. B., & Harikumar, K. B. (2009). Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases. International Journal of Biochemistry and Cell Biology. https://doi.org/10.1016/j.biocel.2008.06.010
  • Chattopadhyay, I., Biswas, K., Bandyopadhyay, U., & Banerjee, R. K. (2004). Turmeric and curcumin: Biological actions and medicinal applications. Current Science. https://doi.org/10.1248/bpb.29.1476
  • Krup, V., Prakash L, H., & A, H. (2013). Pharmacological Activities of Turmeric (Curcuma longa linn): A Review. Journal of Homeopathy & Ayurvedic Medicine. https://doi.org/10.4172/2167-1206.1000133
  • Priyadarsini, K. I. (2014). The chemistry of curcumin: From extraction to therapeutic agent. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules191220091