Logo image
Logo image

5 informații importante despre fibroza uterină

4 minute
Deși nu sunt foarte periculoase, este important să mergi frecvent la consultații ginecologice pentru a obține un diagnostic precoce, precum și un tratament adecvat pentru fibroamele uterine.
5 informații importante despre fibroza uterină
Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Fibroamele uterine sunt mase anormale de țesut muscular care se formează pe suprafața uterului și, mai rar, pe colul uterin. Prezența lor tinde să producă numeroase temeri, dar numai 0,5% dintre acestea prezintă celule cancerigene. Aceasta înseamnă că, deși provoacă disconfort, ele prezintă rareori riscul de a transforma în cancer. În cele ce urmează, îți vom oferi 5 informații importante despre fibroza uterină.

Fibroza uterină este o afecțiune care necesită multă atenție, deoarece poate interfera cu sănătatea reproductivă și hormonală. Societatea Spaniolă de Ginecologie și Obstetrică (SEGO) afirmă faptul că circa 70% dintre femei vor avea această problemă la un moment dat în viață. În ciuda acestui fapt, femeile nu se informează suficient de bine despre această problemă și tind să afle de existența bolii destul de târziu în viață.

Din acest motiv, vrem să-ți împărtășim 5 informații importante despre fibroza uterină, pe care fiecare femeie ar trebui să le cunoască. Fă-ți timp pentru a te informa din surse de încredere!

5 informații importante despre fibroza uterină

1. Ce este un fibrom uterin?

Some figure

Fibroamele uterine sunt tumori benigne care apar, de obicei, după vârsta de 20 de ani. Cunoscute și sub denumirea de leiomioame sau fibromioame, acestea sunt mase mici de țesut, care pot varia de la dimensiuni microscopice până la dimensiuni foarte mari.

Apariția fibrozei uterine este legată de factori genetici și hormonali și este o cauză a infertilității femeilor.

Citește mai mult:

Informații despre polipii uterini

2. Câte tipuri de fibroză uterină există?

Există patru tipuri de fibroame, în funcție de localizarea lor în uter.

Fibroamele submucoase

Acestea sunt formate chiar sub miometru, stratul care protejează peretele interior al uterului. Se pot extinde în cavitatea internă a uterului și, pe măsură ce cresc, tind să ocupe o mare parte din acesta.

Fibroamele subseroase

Acest tip de masă se formează chiar sub membrana seroasă, un strat care acoperă partea externă a uterului. Fibromul seros face ca uterul să aibă un aspect nodular.

Fibroamele pediculate

Aceste fibroame uterine au caracteristici subseroase. Cu toate acestea, spre deosebire de tipul menționat anterior, fibroamele pediculate cresc și ajung să se desprindă de uter, fiind ancorate de o șuviță cu aspect fin, cunoscută sub numele de pedicul. Acest tip de tumoră poate crește în cavitatea uterină sau în afara acesteia.

Fibroamele intramurale

Acestea sunt mase care se formează în peretele muscular al uterului. Când cresc în exces, ele pot denatura atât exteriorul, cât și peretele interior al uterului.

3. Care sunt simptomele fibrozei uterine?

Some figure

Deși există multe cazuri în care nu există simptome, dificil de diagnosticat, mai mult de jumătate dintre femeile afectate se confruntă cu probleme care indică prezența fibrozei uterine.

Printre cele mai frecvente simptome se numără:

  • Sângerare menstruală abundentă și neregulată
  • Inflamație și durere în abdomenul inferior
  • Creștere bruscă în greutate
  • Dificultate de a rămâne însărcinată
  • Sarcini și nașteri cu risc ridicat
  • Relații sexuale dureroase
  • Modificări ale obiceiurilor urinare
  • Dureri de spate

4. Cum afectează fibroza uterină fertilitatea?

Una dintre principalele griji în rândul femeilor diagnosticate cu această afecțiune sunt consecințele care duc la afectarea capacității reproductive. Atunci când tumorile ating o dimensiune semnificativă, este probabil ca fertilitatea să fie afectată sau să apară complicații periculoase în sarcină.

Riscul de a deveni infertilă variază, aproape întotdeauna în funcție de numărul de fibroame, mărimea și localizarea lor în uter.

Fibroamele uterine cresc în dimensiune atunci când în organism există niveluri ridicate de estrogen. Deoarece progesteronul este abundent în timpul sarcinii, este posibil să se efectueze în această perioadă un tratament de fertilitate.

Cu toate acestea, trebuie să reții faptul că prezența fibroamelor uterine crește riscul de avort în primul trimestru de gestație și poate provoca travaliu timpuriu atunci când se apropie sfârșitul sarcinii.

Deocamdată, miomectomia este una dintre cele mai bune opțiuni pentru femeile aflate la vârsta de reproducere care își doresc să rămână însărcinate.

Citește mai mult:

8 simptome periculoase pentru femei

5. Cum se tratează fibroamele uterine?

Some figure

Multe dintre femeile care sunt diagnosticate cu această afecțiune consideră că singura soluție pentru combaterea fibroamelor este intervenția chirurgicală. Cu toate acestea, este important să știi că operația nu este singura soluție. În plus, dacă fibroamele uterine sunt foarte mici, intervenția chirurgicală nu este necesară.

În general, fibroamele uterine mici sunt tratate cu un tratament farmacologic prescris de medicul ginecolog. Dacă acestea nu răspund la medicație și cresc în dimensiune, nu există altă opțiune decât intervenția chirurgicală.

În acest caz, se efectuează o miomectomie, care se concentrează pe eliminarea fibroamelor fără a afecta uterul. Dacă există complicații, se efectuează o histerectomie, care înlătură uterul parțial sau în totalitate.

Mulți specialiști recomandă un tratament cu acetat de ulipristal, un modulator de progesteron care reduce prezența acestor tumori în uter.

În concluzie, atenția la simptome și consulturile ginecologice repetate sunt cruciale pentru obținerea unui diagnostic precoce de fibroză uterină. Deși de cele mai multe ori boala nu este gravă, este indicat să consulți un medic pentru a te examina cu atenție.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hurst, B. S. (2014). Uterine fibroids. In Ultrasound Imaging in Reproductive Medicine: Advances in Infertility Work-Up, Treatment, and Art. https://doi.org/10.1007/978-1-4614-9182-8_10
  • Khan, A. T., Shehmar, M., & Gupta, J. K. (2014). Uterine fibroids: Current perspectives. International Journal of Women’s Health. https://doi.org/10.2147/IJWH.S51083
  • Zimmermann, A., Bernuit, D., Gerlinger, C., Schaefers, M., & Geppert, K. (2012). Prevalence, symptoms and management of uterine fibroids: An international internet-based survey of 21,746 women. BMC Women’s Health. https://doi.org/10.1186/1472-6874-12-6
  • Pavanello, L., Cesari, S., Biasiutti, C., Manfredi, R., & Pozzi Mucelli, R. (2015). Fibroids. In MRI of the Female and Male Pelvis. https://doi.org/10.1007/978-3-319-09659-9_5
  • Marret, H., Fritel, X., Ouldamer, L., Bendifallah, S., Brun, J. L., De Jesus, I., … Fernandez, H. (2012). Therapeutic management of uterine fibroid tumors: Updated French guidelines. European Journal of Obstetrics Gynecology and Reproductive Biology. https://doi.org/10.1016/j.ejogrb.2012.07.030

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.