5 moduri de a ajuta la prevenirea vaginozei bacteriene
Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo
Pentru tratarea vaginozei bacteriene, medicul îți poate prescrie unele antibiotice, fie sub formă de pastile, fie sub formă de cremă. Cu toate acestea, există și alte modalități pentru tratarea și prevenirea vaginozei bacteriene. Citește mai departe pentru a afla mai multe informații despre cum să faci față acestei boli.
Vaginoza bacteriană este un tip de infecție vaginală care apare din cauza înmulțirii excesive a bacteriilor din zona intimă. În starea sa naturală, vaginul are o floră bacteriană care îl protejează împotriva microorganismelor dăunătoare. Cu toate acestea, atunci când pH-ul său este modificat, bacteriile se înmulțesc și apare infecția.
În consecință, se declanșează simptome incomode, cum ar fi secreția vâscoasă, mirosul urât și mâncărimea în zona intimă. Majoritatea studiilor dau vina pe utilizarea dușurilor interne, utilizarea produselor parfumate, sexul neprotejat și administrarea anumitor medicamente. Așadar, ce poți face pentru a gestiona sau preveni vaginoza bacteriană?
5 moduri de a ajuta la prevenirea vaginozei bacteriene
Cazurile ușoare de vaginoză bacteriană rămân asimptomatice și dispar fără a fi nevoie de tratament. Cu toate acestea, atunci când provoacă disconfort și simptome, medicul poate sugera medicamente antibiotice, cum ar fi metronidazolul, tinidazolul sau clindamicina pentru utilizare topică.
Pe lângă medicamente, există și alte modalități de a trata vaginoza bacteriană acasă. Acestea sunt strategii simple care ajută la stoparea dezvoltării bacteriilor dăunătoare, favorizând reglarea pH-ului vaginal.
1. Consumă iaurt simplu pentru a preveni vaginoza bacteriană
Iaurtul simplu cu probiotice este un aliment foarte benefic pentru tratarea vaginozei bacteriene. Datorită culturilor vii din iaurt, acesta ajută la restabilirea florei vaginale normale. Iaurtul întărește funcțiile sistemului imunitar și îmbunătățește răspunsul împotriva agenților patogeni.
Pentru a obține aceste beneficii, consumă cel puțin o porție de iaurt pe zi. Opțional, aplică o cantitate mică de iaurt pe exteriorul vaginului.
Îți recomandăm:
2. Ia probiotice
Iaurtul simplu este o sursă importantă de probiotice. Cu toate acestea, există multe alte opțiuni adecvate atunci când tratezi vaginoza bacteriană. Potrivit cercetărilor efectuate în 2014, administrarea zilnică de suplimente probiotice poate preveni infecțiile vaginale.
Probioticele pot fi achiziționate sub diverse forme. Există chiar și produse cu probiotice naturale, care provin din alimente fermentate, cum ar fi varza murată, chefirul sau kombucha, printre altele.
3. Folosește lenjerie respirabilă din bumbac
Există lenjerie de corp confecționată din materiale care nu sunt la fel de respirabile ca bumbacul. Lenjeria intimă din spandex și alte țesături sintetice poate păstra umezeala și poate crea un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor.
Așadar, pentru a accelera recuperarea în caz de vaginoză bacteriană și pentru a preveni viitoarele infecții, cel mai bine este să te asiguri că porți lenjerie de corp respirabilă din bumbac. De asemenea, este important să eviți purtarea de pantaloni prea strâmți.
4. Practică o igienă corectă
Practicarea unor bune obiceiuri de igienă intimă este esențială atunci când vine vorba de prevenirea și tratarea vaginozei bacteriene. Deși mulți trec acest aspect cu vederea, zonele anale și vaginale sunt foarte apropiate. Prin urmare, bacteriile din rect trec adesea în vagin. Din această cauză, este important să respecți următoarele sfaturi pentru tratarea sau prevenirea vaginozei bacteriene:
- Ar trebui să te cureți întotdeauna din față în spate după ce ai folosit baia.
- De asemenea, trebuie să te asiguri că îți schimbi tampoanele și absorbantele de mai multe ori pe zi în timpul perioadei menstruale.
- Dacă folosești jucării sexuale, acestea trebuie curățate foarte bine cu săpun și apă fierbinte, înainte și după utilizare.
- Când faci sex, cel mai bine este să folosești prezervativul.
Citește mai mult:
5. Spală-ți mâinile înainte de a atinge zona intimă
Deși spălarea constantă a mâinilor face parte din bunele practici de igienă, este esențial să subliniem acest lucru. De ce? Majoritatea femeilor nu se spală pe mâini înainte de a intra în contact cu zona intimă. Însă o fac mereu după aceea.
În orice caz, este important să-ți speli energic mâinile înainte și după ce ai avut contact cu vaginul. Mâinile vin în contact cu multe suprafețe și bacterii. Prin urmare, atingerea părților intime fără spălare prealabilă poate provoca sau agrava vaginoza bacteriană.
Asigură-te că te speli bine pe mâini înainte de a merge la toaletă sau de a avea orice contact cu zona intimă. Spală-te pe mâini cu săpun antibacterian pentru o siguranță și mai mare.
Ai observat anomalii în secreția vaginală? Simți un miros neplăcut în zona intimă? Este posibil să ai vaginoză bacteriană. Aplică sfaturile de mai sus pentru a ajuta la sporirea eficacității tratamentului medicamentos.
Dacă nu observi o îmbunătățire după un interval scurt de timp, consultă medicul sau ginecologul.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Rosca, A., & Cerca, N. (2018). Bacterial vaginosis. In Diagnostics to Pathogenomics of Sexually Transmitted Infections. https://doi.org/10.1002/9781119380924
- Senok, A. C., Verstraelen, H., Temmerman, M., & Botta, G. A. (2009). Probiotics for the treatment of bacterial vaginosis. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD006289.pub2
- Neri, A., Sabah, G., & Samra, Z. (1993). Bacterial vaginosis in pregnancy treated with yoghurt. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica. https://doi.org/10.3109/00016349309013342
- Homayouni, A., Bastani, P., Ziyadi, S., Mohammad-Alizadeh-Charandabi, S., Ghalibaf, M., Mortazavian, A. M., & Mehrabany, E. V. (2014). Effects of probiotics on the recurrence of bacterial vaginosis: A review. Journal of Lower Genital Tract Disease. https://doi.org/10.1097/LGT.0b013e31829156ec
- Wilson, J. (2004). Managing recurrent bacterial vaginosis. Sexually Transmitted Infections. https://doi.org/10.1136/sti.2002.002733
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.