5 remedii naturale pentru tensiunea mică sau hipotensiune
Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas
Există câteva remedii naturale pentru tensiunea mică sau hipotensiune foarte eficiente, atât timp cât medicul curant nu are obiecții. Cele mai multe dintre acestea sunt băuturi simple, făcute din ingrediente naturale, cum ar fi rozmarinul și mierea.
Ce trebuie să știți despre tensiunea arterială scăzută?
Deși tensiunea arterială scăzută nu este o problemă de sănătate notabilă, există oameni care pot experimenta diverse disconforturi atunci când acest lucru se întâmplă (hipotensiune arterială).
După cum explică experții de la Biblioteca Națională de Medicină din SUA, „tensiunea arterială variază de la o persoană la alta, iar o scădere de doar 20 mm Hg poate cauza probleme”.
Unele disconforturi pe care le poate experimenta o persoană cu tensiune arterială scăzută sunt: greață, amețeli, vertij, oboseală, somnolență, palpitații, dureri de cap și leșin.
Deoarece disconfortul nu se prezintă cu aceeași intensitate în toate cazurile, nu pot fi aplicate mereu aceleași strategii de tratament. Cu toate acestea, în primă instanță, este recomandat să ne întindem și să ridicăm picioarele pentru o vreme.
Citiți și: Beneficiile cafelei verzi pentru sănătate: ce nu știați despre ea?
5 remedii naturale pentru tensiune arterială scăzută
Din fericire, există câteva remedii naturale care vă pot ajuta să obțineți o ameliorare. Vi le vom dezvălui pe toate!
1. Infuzie de rozmarin și miere
Potrivit credințelor populare, băutura preparată cu rozmarin și miere, datorită conținutului de antioxidanți, vitamine și minerale, ar putea ajuta la hidratarea organismului și la reglarea tensiunii arteriale.
Ingrediente
- 1 cană de apă (250 ml)
- ½ lingură de rozmarin uscat (5 g)
- 1 lingură de miere (25 g)
Pregătire
- Fierbeți o cană de apă.
- După ce a dat în clocot, adăugați rozmarinul.
- Așteptați 10 minute, strecurați și îndulciți cu miere.
- Nu beți mai mult de o cană, deoarece are efect diuretic puternic.
2. Apă de cocos și lămâie pentru tensiune arteriala scăzută
Potrivit înțelepciunii populare, o băutură tropicală răcoritoare, cum ar fi cea cu apă de cocos și lămâie, poate ajuta la restabilirea electroliților din organism și la reglarea tensiunii arteriale.
Ambele ingrediente conțin minerale esențiale (cum ar fi potasiul) și antioxidanți care, după ce se asimilează, pot putea ajuta la îmbunătățirea trecerii sângelui prin vene.
Ingrediente
- 1 cană de apă de cocos bio (250 ml)
- 2 linguri de suc de lămâie (20 ml)
- Opțional: scorțișoară (pudră sau baton)
Pregătire
- Amestecați apa de nucă de cocos cu două linguri de suc de lămâie.
- Beți cu moderație.
- Puteți bea și apa proaspătă de cocos, fără lămâie.
În mod interesant, a fost publicat un studiu intitulat The Effect of Young Coconut Water on Systolic and Diastolic Blood Pressure in Prehypertensive Women, care a concluzionat că aportul regulat de apă de cocos a avut tendința de a scădea tensiunea arterială sistolică, dar nu și diastolică.
3. Suc de morcovi și miere
Sucul de morcovi și miere este o băutură naturală, foarte ușor de preparat, care vă poate ajuta să vă recăpătați energie atunci când există tensiune arterială scăzută. Cantitatea de miere folosită poate varia, în funcție de preferințele individuale.
Ingrediente
- 1 praf de sare
- 5 morcovi mari
- 2 linguri de miere (50 g)
Pregătire
- Stoarceți sucul natural al morcovilor.
- Amestecați cu lingurile de miere și serviți imediat.
- În cazul în care doriți să savurați băutura fără miere, puteți lua în considerare prepararea acesteia cu morcovi fierți în apă (deoarece acest lucru le dă un gust foarte dulce).
4. Băutură cu extract de busuioc și miere
O altă băutură care, conform credințelor populare, ar putea fi utilă în caz de tensiune arterială scăzută, este băutura din extract de busuioc și miere. Pentru a o pregăti, trebuie doar să respectați următoarea rețetă.
Ingrediente
- 15 frunze de busuioc
- ¼ cană de apă (62 ml)
- 1 lingură de miere (25 g)
Pregătire
- Zdrobiți frunzele de busuioc.
- Apoi, puneți-le într-o strecurătoare fină pentru a le stoarce până le obțineți sucul.
- Turnați lichidul obținut în apă și adăugați mierea.
5. Apă cu lămâie, sare și zahăr
Această băutură combină proprietățile lămâii cu sare și zahăr și ajută la ameliorarea tensiunii arteriale scăzute, mai ales atunci când această problemă are legătură cu deshidratarea.
Ingrediente
- 1 cană de apă (250 ml)
- ¼ linguriță de sare (1,2 g)
- 3 linguri de suc de lămâie (30 ml)
- ½ linguriță de zahăr sau miere (2,5 g)
- Opțional: 1 felie de lămâie sau portocală
Pregătire
- Puneți toate ingredientele în cana cu apă și amestecați până se omogenizează bine.
- Beți rece sau cu niște cuburi de gheață.
Citiți mai mult: Hipertensiunea și hipotensiunea: cauze și simptome
Alte sfaturi pentru gestionarea tensiunii arteriale mici
Pe lângă aceste 5 remedii naturiste, exista câteva practici utile. De exemplu, dacă descoperiți că aveți tendința de a avea tensiune arterială scăzută, puteți consuma sare cu încredere, deși fără a face abuz. De asemenea, țineți picioarele încrucișate pentru a ajuta la ridicarea tensiunii.
Alimentația și hidratarea sunt factori pe care nu îi puteți neglija. Beți apă și evitați deshidratarea pentru a nu agrava tabloul hipotensiunii. Sportul regulat vă menține în stare optimă. Nu abuzați de greutăți, încălziți-vă întotdeauna și evitați mișcările bruște, deoarece interferează cu pomparea sângelui.
Remedii naturale pentru tensiunea mică sau hipotensiune: concluzie
Dacă suferiți de tensiune arterială scăzută, vă simțiți rău și ați leșinat, mergeți la un consult medical. Urmați toate indicațiile specialistului. Nu uitați de obiceiurile bune de viață, cum ar fi o dietă echilibrată și o rutină de exerciții în funcție de nevoi.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Caprioli, J., & Coleman, A. L. (2010). Blood Pressure, Perfusion Pressure, and Glaucoma. American Journal of Ophthalmology. https://doi.org/10.1016/j.ajo.2010.01.018.
- Clinica Mayo. Presión arterial baja (hipotensión). Julio 2021.
- England, T. N. (2000). on Cardiovascular Events in High-Risk Patients. Blood Pressure. https://doi.org/10.1007/s00436.
- Ha, S. K. (2014). Dietary salt intake and hypertension. Electrolyte and Blood Pressure. https://doi.org/10.5049/EBP.2014.12.1.7.
- Lawes, C. M., Hoorn, S. Vander, & Rodgers, A. (2008). Global burden of blood-pressure-related disease, 2001. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(08)60655-8.
- Procter L. D. Hipotensión arterial. Manual MSD.
- Shannon J. R, Diedrich A, et al. Water drinking as a treatment for orthostatic syndromes. The American Journal of Medicine. Agosto 2002. 112 (5): 355-360.
- World Health Organization. (2009). Global Health Risks: Mortality and burden of disease attributable to selected major risks. Geneva. https://doi.org/10.2471/BLT.09.070565.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.