5 rețete de îngrășământ natural pentru plante
Există multe modalități de a prepara îngrășământ natural pentru plante. Chiar dacă poți găsi acest tip de produs în magazinele specializate și în supermarketuri, există ingrediente 100% naturale care oferă mai mulți nutrienți solului.
Compostul este folosit din timpuri străvechi pentru recolte. Însă, în timp, acesta a fost înlocuit cu îngrășăminte sintetice. Deși hrănesc rapid pământul, acestea din urmă pot avea efecte negative pe termen lung, epuizând resursele solului.
Este adevărat că rădăcinile plantelor fac diferența între îngrășăminte sintetice și organice, însă sortimentele comerciale produc dezechilibre. În plus, acestea ucid microbii benefici și râmele.
Tocmai de aceea ne-am gândit să îți prezentăm câteva modalități de a prepara îngrășământ natural pentru plante care revitalizează solul.
1. Îngrășământ natural pentru plante cu coji de banană
Cojile de banană sunt printre cele mai bune ingrediente pentru compost, deoarece conțin potasiu. Acest mineral esențial este printre cei mai importanți nutrienți pentru plante, după azot.
Potasiul contribuie la fotosinteză și la formarea țesuturilor rezistente. Totodată, acesta ajută la revitalizarea plantelor care nu mai înfloresc sau par lipsite de viață.
Partea cea mai bună este că poți folosi cojile de banană în stare naturală sau poți prepara un îngrășământ cu acest ingredient.
Instrucțiuni
- Taie cojile de banană în mai multe fâșii și lasă-le să fiarbă într-o cratiță cu apă timp de 15 minute.
- După un sfert de oră, închide aragazul și lasă amestecul să se răcească.
- Pulverizează îngrășământul pe plante. Dacă vrei, poți lăsa cojile de banană în apă.
Află mai multe! Citește și:
2. Îngrășământ natural pentru plante cu oțet de mere
Acidul acetic din oțetul de mere ajută la fertilizarea plantelor cultivate în soluri acide. Absorbția nutrienților din compoziția sa menține plantele în stare optimă și previne aspectul ars al frunzelor.
Instrucțiuni
- Adaugă o lingură de oțet de mere în apa folosită pentru a uda plantele și udă-le ca de obicei.
- Repetă cel puțin o dată pe lună.
3. Îngrășământ natural pentru plante cu coji de ouă
În general, cojile de ouă sunt însoțite de alte ingrediente când vine vorba de prepararea unui îngrășământ natural pentru plante. În realitate, acest produs poate fi folosit și pe cont propriu, întrucât este bogat în calciu și previne mucegăirea bobocilor de floare la roșii, ardei sau vinete.
Instrucțiuni
- Pisează mai multe coji de ouă și pune-le la rădăcina plantelor.
- O altă opțiune ar fi să lași cojile să se usuce, iar apoi să le macini pentru a obține o pudră fină.
- Împrăștie pudra în jurul plantei.
4. Îngrășământ natural pentru plante cu cenușă din lemne
Îngrășământul cu cenușă ajută la creșterea multor plante și flori. Cenușa din lemne este bogată în potasiu și fosfor, două elemente care hrănesc solul.În plus, acest produs conține substanțe care alungă furnicile și alte insecte dăunătoare.
Cu toate acestea, nu este indicat să folosești un îngrășământ cu cenușă pe solurile acide, deoarece modifică pH-ul acestora.
Instrucțiuni
- Amestecă o cantitate mare de cenușă din lemne cu apă.
- Udă plantele cu lichidul obținut.
- Dacă preferi, împrăștie un strat subțire de cenușă la 2 -3 centimetri distanță de tulpină.
Observație: Trebuie să te asiguri că cenușa nu provine din arderea unui lemn contaminat cu metal sau alți agenți dăunători pentru plante. În acest caz, ai putea să îți distrugi toată grădina.
Îți recomandăm să citești și:
5. Îngrășământ natural pentru plante cu alge
Acest tip de îngrășământ nu este foarte cunoscut. Algele, atât proaspete, cât și uscate, conțin oligoelemente puternice cu care se hrănesc microbii „benefici” care trăiesc în pământ.
Îngrășământul cu alge oferă un aspect sănătos plantelor și previne ofilirea. În plus, acest produs protejează plantele împotriva anumitor microorganisme care le îmbolnăvesc.
Instrucțiuni
- Taie mărunt o cantitate generoasă de alge și pune-le într-o găleată cu apă.
- Acoperă găleata și lasă amestecul să stea deoparte 2 – 3 săptămâni.
- După acest interval, pulverizează lichidul pe sol.
- Pulverizează două căni pe plantele mici. Pentru plantele de dimensiuni medii sau mari, poți pulveriza între patru și șase căni.
Vrei să îți revitalizezi plantele din grădină? Nu îți cheltui banii câștigați din greu pe îngrășăminte din comerț. Folosește oricare dintre ingredientele de mai sus și vei fi încântat de rezultate!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ammar, E. E., Aioub, A. A., Elesawy, A. E., Karkour, A. M., Mouhamed, M. S., Amer, A. A., & El-Shershaby, N. A. (2022). Algae as Bio-fertilizers: Between current situation and future prospective. Saudi Journal of Biological Sciences. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1319562X22001759
- Departamento de Obras Públicas del Distrito de Columbia. (s.f.). Cómo compostar en su patio trasero. https://zerowaste.dc.gov/sites/default/files/dc/sites/zerowaste/Home%20Composting_Spanish_Final.pdf
- El Barnossi, A., Moussaid, F., & Iraqi Housseini, A. (2021). Tangerine, banana and pomegranate peels valorisation for sustainable environment: A review. Biotechnology Reports, 29, e00574. https://doi.org/10.1016/j.btre.2020.e00574
- Guidoni, L. L. C., Marques, R. V., Moncks, R. B., Botelho, F. T., da Paz, M. F., Corrêa, L. B., & Corrêa, R. K. (2018). Home composting using different ratios of bulking agent to food waste. Journal of Environmental Management, 207, 141-150. https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2017.11.031
- U.S. Environmental Protection Agency. (2022). Composting At Home. https://www.epa.gov/recycle/composting-home
- Vázquez, M., & Soto, M. (2017). The efficiency of home composting programmes and compost quality. Waste Management, 64, 39-50. https://doi.org/10.1016/j.wasman.2017.03.022
- Wang, W., Zhang, L., & Sun, X. (2021). Improvement of two-stage composting of green waste by addition of eggshell waste and rice husks. Bioresource Technology, 320, 124388. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2020.124388
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.