Coaja de ou – utilizări surprinzătoare - Doza de Sănătate
 

Coaja de ou – utilizări surprinzătoare

Coaja de ou joacă un rol destul de interesant în cadrul cosmeticii. Pulverizată și amestecată cu lac de unghii sau email, aceasta ne poate întări unghiile.
Coaja de ou – utilizări surprinzătoare

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

De cele mai multe ori, coaja de ou ajunge direct în coșul de gunoi. Știai oare în câte moduri interesante poate fi utilizată aceasta?

Citește în continuare și vei afla mai multe detalii.

Lucruri surprinzătoare despre coaja de ou

  • Coaja de ou este compusă din carbonat de calciu, un ingredient al anumitor antiacide. Coaja unui ou de mărime medie conține aproximativ 750-800 mg de calciu.
  • Coaja alcătuiește circa 9-12% din greutatea totală a unui ou și prezintă pori ce permit pătrunderea oxigenului și eliminarea umezelii și a dioxidului de carbon.
Coaja de ou
  • Culoarea cojii de ou depinde de specia păsării ce a depus oul respectiv. De pildă, găinile albe depun ouă albe, iar găinile brune depun ouă brune.

Cum putem folosi coaja de ou?

Ca bandaj natural

Coaja de ou prezintă o membrană (pelicula oarecum transparentă din interior) ce poate fi folosită pentru a vindeca tăieturile și zgârieturile. Așadar, data viitoare când te rănești, ce-ar fi să încerci acest tratament?

Pentru a spori aroma cafelei

Dacă atunci când pui la fiert cafeaua adaugi și puțină coajă de ou (un truc practicat de secole), gustul amar al acesteia va fi redus considerabil. Nu uita să speli bine coaja de ou înainte să o introduci și să strecori cafeaua după ce este gata.

Ca protecție contra dăunătorilor din grădina ta

Animalele cu trupul moale, cum ar fi melcii, nu pot călca pe bucăți ascuțite de coajă de ou, așadar acest truc îți va proteja florile de dăunători.

Coaja de ou: albuș

Pentru a le da roșiilor tale un plus de calciu

Dacă ai o grădină de legume, probabil ai observat faptul că plantele de tomate nu reușesc să susțină greutatea propriilor fructe. Pentru a combate această problemă, mulți grădinari experimentați obișnuiesc să introducă coji de ou în sol. De ce nu încerci și tu?

Ca aliment

Multe persoane consumă coaja de ou pentru a profita de conținutul de calciu al acesteia. Nu trebuie decât să zdrobești o coajă de ou și să o incluzi ca ingredient în mâncarea pe care o prepari. Gustul mâncării nu va fi afectat, iar oasele tale vor deveni mai sănătoase.

Pentru a stimula încolțirea semințelor

Dacă vrei să înființezi o grădină de legume, nu trebuie decât să procedezi la fel ca și în cazul roșiilor. Amestecă o coajă de ou cu puțin compost sau îngrășământ și introdu amestecul obținut în sol. Poți încerca și să presari coajă de ou deasupra solului și a florilor sau să o introduci în compost.

Pentru a ascuți și curăța ustensilele de bucătărie

Introdu o coajă de ou, pe cât posibil întreagă, în congelator și folosește-o pentru a ascuți lamele mixerului tău. Pur și simplu umple vasul mixerului cu apă, introdu coaja de ou și pornește-l.

Pentru a trata diareea canină

Dacă patrupedul tău a mâncat ceva ce nu trebuia să mănânce, poți amesteca coji de ou cu zaț de cafea pentru a prepara o pudră. Presară câteva lingurițe din această pudră peste mâncarea câinelui tău, iar diareea va dispărea în cel mult o zi.

Coaja de ou: ouă

Ca supliment de minerale

Pune coaja de ou la înmuiat într-un amestec de apă și zeamă de lămâie și las-o în frigider timp de câteva săptămâni. Apoi adaugă această coajă într-un smoothie de fructe sau legume, iar corpul tău va primi un plus de minerale.

Pentru a-ți decora casa

Poți folosi cojile de ouă pentru a pregăti ornamente pentru pomul de Crăciun. Cu siguranță ai nevoie de multă răbdare. Acest truc este ideal dacă vrei să economisești niște bani, iar copiii tăi se vor distra de minune.

Pentru a îndepărta mâncarea lipită de farfurii

Coaja de ou zdrobită este foarte utilă dacă vrei să cureți oalele și farfuriile de care s-a lipit mâncare. Data viitoare când speli vasele, ce-ar fi să încerci și tu acest truc?

Îți recomandăm și:

Detergent făcut în casă

Pentru a-ți întări unghiile

Zdrobește coaja de ou până când obții o pudră, apoi amestec-o cu puțin lac de unghii. Cu fiecare nouă aplicare, unghiile tale vor deveni mai tari. Acest remediu este ideal pentru femeile ale căror unghii cresc greu sau se rup foarte ușor.

Coaja de ou: cofraj de ouă

Pentru a ameliora aspectul ridurilor

Zdrobește câteva coji de ouă, introdu pudra obținută și apă într-o tavă de cuburi de gheață și pune amestecul în congelator. Freacă-ți fața cu gheața obținută, iar ridurile tale vor deveni mai puțin vizibile.

Pe post de mască pentru față

Zdrobește coji de ouă într-un mojar. Amestecă pudra obținută cu un albuș de ou și aplică-ți substanța obținută pe față. Această mască îți va întări pielea feței.

Pentru a-ți albi rufele

Unele persoane folosesc coajă de ou pentru a albi rufele murdare. Pur și simplu pune o coajă de ou într-un săculeț de plasă, apoi introdu săculețul în mașina de spălat înainte de pornire. Petele vor dispărea imediat, iar rufele tale vor fi de un alb imaculat.

Pentru a prepara lumânări

Data viitoare când fierbi ouă, deschide cu grijă partea de sus a cojii și pune deoparte partea goală pentru a o putea folosi în viitor ca formă pentru lumânări. Introdu un fitil, lasă ceara să se întărească, apoi îndepărtează coaja de ou. Noua ta lumânare va fi minunată!


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.