Logo image
Logo image

5 sfaturi ca să previi accesele de furie ale copiilor

6 minute
Accesele de furie și mofturile sunt o parte a dezvoltării emoționale a copiilor. Acestea apar deoarece copilul începe să simtă emoții pe care nu știe cum să le țină sub control. Partea bună este că îți poți ajuta copiii prin evitarea apariției situațiilor ce le pot declanșa.
5 sfaturi ca să previi accesele de furie ale copiilor
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Între vârsta de 2 și 5 ani, orice copil poate avea un acces de furie. Aceste ieșiri pline de supărare și frustrare îi fac pe părinți să se simtă vinovați și să-și pună întrebări. În cele ce urmează, îți vom prezenta 5 sfaturi ca să previi accesele de furie ale copiilor.

În mod ideal, ar trebui să poți preveni apariția situațiilor care declanșează aceste accese de furie. Uneori vei reuși cu brio, alteori vei eșua. Oricare ar fi situația, nu dispera. Păstrarea calmului este cheia rezolvării oricărei probleme de acest tip.

Some figure

5 sfaturi ca să previi accesele de furie ale copiilor

Accesele de furie ale copiilor reprezintă un rezultat al dezvoltării emoționale a acestora. Copiii încep să simtă, să recunoască și să exprime emoții precum furia sau frustrarea. Deși când vor crește vor putea să gestioneze mai bine aceste ieșiri, când sunt mici nu știu nimic despre controlul emoțiilor.

Începând cu vârsta de 2 ani, copiii încep să se simtă independenți. Aceștia realizează că ceea ce ei își doresc nu coincide întotdeauna cu ceea ce vor părinții lor. Accesele de furie ale copiilor apar tocmai pentru că cei mici vor să-și impună voința nou descoperită și să-și supună părinții unor teste.

Este esențial să înțelegi că accesele de furie sunt mai des întâlnite la anumiți copii decât la alții. Fiecare copil are un anumit temperament, care determină felul în care acesta va reacționa la emoțiile cu care se confruntă. Chiar și frații care sunt crescuți în același fel pot avea accese de furie și mofturi diferite.

Some figure

Îți prezentăm mai jos 5 sfaturi ca să previi accesele de furie ale copiilor. Pune-le în practică înainte ca micuții tăi să se lase purtați de valul emoțiilor cu care se confruntă.

1. Evită sfidarea inutilă

Există lucruri pe care copiii tăi „trebuie să le facă” sau pe care „nu au voie să le facă”. Însă evaluează cu atenție care sunt aceste lucruri și dacă este într-adevăr nevoie de măsura impusă. Este o idee bună să-i lași să simtă că dețin controlul timp de câteva momente, înainte de a face ceea ce li se cere.

Spre exemplu, este iarnă, iar copilul tău trebuie să poarte o geacă groasă. Acesta însă refuză. Dacă poți aștepta câteva minute înainte de a-l presa să se îmbrace, de ce să nu o faci?

Atunci când îi constrângi, copiii răbufnesc deoarece simt că nu au altă opțiune. Lasă-l pe cel mic „să decidă” timp de câteva minute că nu este nevoie să-și pună geaca. Când va începe să simtă frigul de afară, se va îmbrăca singur.

2. Anticipează situațiile frustrante

Dacă te așteaptă o zi lungă plină de obligații alături de copilul tău, înarmează-te cu răbdare. Ia cu tine jucării, apă și ceva de ronțăit. O zi lungă plină de activități plictisitoare pentru copii poate genera accese de furie.

Dacă faci ceva ce copiilor le place, cum ar fi joaca în parc, dar este timpul să plecați, anunță-i cu ceva timp înainte că va trebui să încheiați vizita în parc în curând. Nu-i lua prin surprindere cu o plecare bruscă, deoarece vor reacționa neplăcut.

Citește mai mult:

Învățatul la oliță: cum reacționează copilul?

Some figure

Uneori provocăm accesele de furie ale copiilor deoarece îi supunem pe micuți la un stres inutil sau generăm situații pe care nu le înțeleg sau care nu sunt pe placul lor. Unii părinți realizează că ar fi putut evita această situație abia când se află în toiul unui acces de furie al celui mic.

3. Ai grijă la cuvântul „nu”

Folosirea continuă a cuvântului „nu” de către părinți poate cauza accesele de furie ale copiilor. Refuzul părinților duce la nesupunere. Gândește-te când ai putea spune „da”. De asemenea, gândește-te și când ai putea ca în loc de „nu” să oferi o alternativă acceptabilă.

Există situații în care trebuie în mod evident să spui „nu”. Dacă cel mic introduce un obiect metalic într-o priză electrică, cuvântul „nu” nu este negociabil.

Însă nu toate situațiile sunt atât de extreme sau periculoase. Analizează situațiile în care poți accepta ceea ce copiii tăi își doresc.

4. Stabilește granițe clare și rezonabile

Cu mult înainte de apariția primelor accese de furie, este necesar să stabilești granițe pe care copiii trebuie să învețe să le respecte. Aceștia trebuie să se adapteze cerințelor pe care le impui.

Desigur, nu poți controla tot ceea ce fac sau experimentează copiii, deoarece controlul exagerat duce la o dorință și mai aprigă de obținere a independenței. Însă nu le poți acorda nici libertate deplină. Copiii trebuie să știe că există limite peste care nu au voie să treacă și că, dacă vor face acest lucru, vor exista consecințe serioase.

5. Îngrijește-te de sănătatea lor fizică

Deși accesele de furie sunt manifestări emoționale, acestea pot fi provocate și de elemente fizice. Atunci când a trecut ora mesei și copilul nu a mâncat sau când a trecut ora de culcare, iar el este tot treaz, pot apărea accese de furie și mofturi deoarece cel mic nu știe cum să exprime disconfortul fizic.

Some figure

Rutina este aliatul tău în acest caz. Respectă programul în ceea ce privește somnul, mesele, gustările și baia. Acest lucru îl face pe copil să se simtă în siguranță ți îi oferă odihna și satisfacția de care are nevoie. În acest mod, vei evita apariția mofturilor fără motiv.

Îți recomandăm:

Cum îți înveți copilul să gestioneze timpul

Când apar accesele de furie ale copiilor…

Chiar dacă ai urmat toate aceste sfaturi, este posibil să te confrunți în continuare cu un acces de furie din partea copiilor tăi. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-ți păstrezi calmul. Dacă te superi, nu vei reuși decât să înrăutățești lucrurile.

De obicei, accesele de furie îi iau prin surprindere chiar și pe copii, din cauza multitudinii de emoții care îi copleșesc. Prin urmare, este important să te asiguri că aceștia nu se vor răni singuri în timpul unei astfel de crize. Copiii au nevoie de ajutorul tău pentru a se liniști.

Vorbește încet și pe un ton calm. Explică-le ceea ce se întâmplă, care este poziția ta și invită-i să se liniștească. Evită să cedezi și să le oferi ceea ce îți cer, deoarece astfel ar primi un mesaj greșit: faptul că pot primi ce vor printr-un acces de furie.

Dacă vă aflați într-un loc public, cel mai probabil cineva îți va spune să-ți ignori sau să-ți pedepsești copilul. Însă nu ține cont de părerea celor din jur, deoarece accesele de furie reprezintă probleme emoționale ce trebuie rezolvate, nu pedepsite sau ignorate.

Ignorarea sau chiar lovirea copilului în mijlocul unui acces de furie nu va produce niciun efect pozitiv. Dacă vei face un asemenea lucru, copilul tău va înțelege că trebuie să-și reprime emoțiile, ceea ce va avea consecințe grave asupra viitorului său. Copilul tău trebuie să se calmeze, așadar nu-l priva de dragostea și înțelegerea ta.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Eresmama.com Las etapas del desarrollo emocional del niño [Online] Available at: eresmama.com/las-etapas-del-desarrollo-emocional-del-nino/
  • Eresmama.com Establecer límites en la educación de los niños [Online] Available at: eresmama.com/establecer-limites-la-educacion-los-ninos/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.