5 sfaturi pentru practicarea detașării emoționale
Mulți oameni au relații bazate pe atașament. Acest lucru este normal, deoarece modelele pe care le-au văzut de-a lungul vieții lor s-au bazat pe atașament. Dar disconfortul pe care acest lucru îl provoacă, durerea și lipsa de independență îi fac să caute sfaturi pentru practicarea detașării emoționale.
Există o frază foarte interesantă care rezumă ce este atașamentul, diferențiindu-l de dragoste. Psihologul Silvia Congost spune următoarele: „Dependența se naște din necesitate, în timp ce dragostea se naște din libertate”. Cât de adevărat! Dependența există în cuplu, dar poate apărea și în familie sau între prietenii.
Cum poți să știi că suferi de atașament emoțional?
Este important să afli dacă într-adevăr suferi de atașament emoțional. Nu totul trebuie să fie atașament și dependență.
Suferi de atașament emoțional atunci când nu te poți opri din a te gândi la cealaltă persoană. Deși ești la serviciu sau cu prietenii, îți este greu să te bucuri și să te concentrezi, deoarece gândul îți stă doar la partener. Acest lucru nu este nici sănătos, nici pozitiv.
Un alt aspect care ar trebui să te alerteze este așteptarea apelurilor sau mesajelor de la cealaltă persoană. Acest lucru nu este pozitiv, mai ales că există și alte lucruri care necesită atenție și concentrare.
Ești fericit doar când ești sau vorbești cu partenerul? Acest lucru este grav! Fericirea trebuie să vină din interior și să nu depindă de altcineva. Acest lucru avertizează asupra unei probleme de stimă de sine.
Simptomele atașamentului emoțional exagerat
Pentru a ilustra și identifica mai bine atașamentul emoțional, vom da câteva exemple de simptome care ne pot alerta. De exemplu, dacă simțim multă anxietate atunci când constatăm că cealaltă persoană nu ne răspunde după o jumătate de oră, există o problemă. De asemenea, un simptom al atașamentului emoțional este faptul că suntem incapabili să facem lucruri și să ne simțim bine fără ca celălalt să ne fie alături.
Alte simptome pot fi următoarele:
- Trebuie să-l mulțumim și să-l satisfacem pe celălalt pentru a ne simți bine
- Nu vedem defectele celeilalte persoane, ci doar ceea ce ne place
- Ne este frică să nu fim respinși sau abandonați
- Din această cauză, acționăm posesiv și suntem geloși
- Expresia „fără tine nu sunt nimic” definește relația
Vezi și:
Consecințele atașamentului emoțional
După cum poți vedea, atașamentul emoțional nu este deloc sănătos. Este imposibil să avem o relație sănătoasă bazată pe încredere dacă ne temem să nu pierdem cealaltă persoană.
În momentul în care întreaga noastră lume se învârte în jurul partenerului și nu suntem autonomi, ci dependenți, suntem într-o relație toxică care ne provoacă doar durere.
O altă consecință a atașamentului emoțional este faptul că stima de sine scade. Din moment ce ne pasă doar de cealaltă persoană, nu mai avem grijă de noi înșine. Acest lucru ne face să ne pierdem și, când ne uităm în oglindă, nu ne recunoaștem pe noi înșine. Am uitat de noi înșine.
În ciuda faptului că cealaltă persoană ne face să ne simțim fericiți, ne simțim și nemulțumiți și frustrați. Parcă nimic nu ne poate mulțumi. Aceste sentimente sunt normale atunci când depindem de exterior pentru a fi fericiți.
Gândurile, anxietatea, frica constantă de abandon, cererea dovezilor de afecțiune… totul are un rezultat fatal. Stima noastră de sine nu se va opri din prăbușire și ne vom trezi prinși într-o relație în care durerea este emoția predominantă.
5 sfaturi pentru practicarea detașării emoționale
Acum că știi cât de dăunător poate fi atașamentul emoțional, ia în considerare câteva sfaturi pentru a practica detașarea. Nu este un lucru ușor, dar cu voință și ajutor profesional poți schimba totul.
1. Trebuie să ai propria viață
Expresiile „acum suntem unul” sau „lumea mea ești tu” sunt o mare greșeală. A avea un partener nu înseamnă că trebuie să facem totul împreună. Este esențial să te întâlnești cu prietenii separat și să faci activități singur.
2. Învață să fii singur
Când suntem singuri, ne simțim triști? Suntem necăjiți dacă nu avem partenerul lângă noi? Nu a fost întotdeauna acolo și într-o zi relația se poate încheia. Trebuie să învățăm să fim singuri și să ne bucurăm de intimitate.
3. Nimeni nu este responsabil pentru noi
Acest sfat pentru practicarea detașării emoționale este esențial. Nimeni în afară de noi nu ar trebui să fie responsabil pentru fericirea sau bunăstarea noastră. Nu mai suntem copiii mici care depindeau de adulți. Acum suntem cei care trebuie să fie responsabili pentru propria viață.
4. Nimic nu ni se cuvine
A avea un partener nu înseamnă că acea persoană ne datorează ceva sau că va dori să fie alături de noi pentru totdeauna. De fapt, suferind de atașament emoțional, de multe ori ai relații în lanț pentru a evita să fii singur și să simți durere. Așadar, trebuie să privim relația într-un mod obiectiv, fără să credem că totul ni se cuvine.
5. Comunicarea este esențială
Suntem geloși pe cealaltă persoană? Dăm dovadă de lipsă de încredere? Comunică și renunță la practici obsesive și nesănătoase pentru relație. Acest lucru te poate ajuta să clarifici îndoielile, să fii calm și să înțelegi că totul este în mintea ta, este un produs al nesiguranței. Comunicarea este esențială.
Vezi și:
Practicarea detașării este un exercițiu
Nu vrem să încheiem acest articol fără a spune ceva important: recomandarea de a merge la un profesionist dacă este necesar. În zona psihologiei, există mulți oameni specializați în dependență care ne pot ajuta pentru a practica detașarea într-un mod mai eficient. Construirea unor relații sănătoase nu este ușoară, dar este posibilă. Există multe tipare pe care trebuie să le învățăm. Este responsabilitatea noastră să facem acest lucru.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Aiquipa Tello, J. J. (2015). Dependencia emocional en mujeres víctimas de violencia de pareja. Revista de Psicología (PUCP), 33(2), 411-437.
- Castelló, J. (2000). Análisis del concepto dependencia emocional. In I Congreso Virtual de Psiquiatría (Vol. 5, No. 8).
- Hoyos, M. L., Arredondo, N. H. L., & Echavarría, J. A. Z. (2007). Distorsiones cognitivas en personas con dependencia emocional. Informes psicológicos, 9, 55-69.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.