5 tipuri de hepatită și caracteristicile lor
Astăzi, vom vorbi despre 5 tipuri de hepatită care sunt cauzate de viruși. Fiecare boală are propriile sale caracteristici, care o disting de celelalte afecțiuni înrudite.
Prin definiție, hepatita este o inflamație a ficatului. Însă inflamația poate fi provocată de diverși factori. De fapt, acest organ se poate umfla și din cauza supraactivității vezicii biliare, după o masă copioasă sau din cauza unei infecții virale grave.
Să aruncăm o privire mai atentă asupra principalelor tipuri de hepatită.
5 tipuri de hepatită și caracteristicile lor
Hepatita virală poate fi cauzată de 5 tipuri de viruși hepatici. Conform clasificării internaționale, fiecare virus este denumit după o literă a alfabetului: A, B, C, D și E.
Mai jos, vei descoperi ce se întâmplă atunci când cineva se infectează cu oricare dintre acești viruși.
Tipuri de hepatită: Hepatita A
Hepatita A este cea mai ușoară formă de infecție virală a ficatului. Se transmite pe cale fecal-orală. Cu alte cuvinte, o persoană infectată expulzează virusul prin fecale și contaminează mâncarea sau apa pe care o altă persoană o mănâncă sau bea. Astfel, virusul găsește o nouă gazdă.
Pacienții cu hepatită A suferă de simptome de gastroenterită cu afectare hepatică. Astfel, bolnavul experimentează febră, dureri abdominale, diaree și vărsături.
Pe măsură ce ficatul se inflamează, bila stagnează și nu circulă. Ca urmare, pielea devine gălbuie (icter), deoarece bilirubina ajunge la tegument și la membranele mucoase. Albul ochilor devine galben. Excesul de bilirubină este eliminat prin urină, care devine mai închisă la culoare.
Simptomele obișnuite durează aproximativ 15 zile. Deși boala poate dura o lună sau mai mult, acest lucru nu este obișnuit. Pacienții tind să-și revină fără probleme majore și, dacă nu a existat deshidratare, nu vor suferi efecte pe termen lung.
Cel mai periculos simptom este pierderea de lichide, în special la copiii mici. Datorită vitezei de răspândire, trebuie luate măsuri extreme de precauție atunci când există focare în populațiile închise, cum ar fi școlile.
Hepatita B
Hepatita B este cel mai cunoscut tip și afectează oameni din întreaga lume. Se răspândește prin lichide corporale, cum ar fi sângele și materialul seminal, motiv pentru care experții o consideră o boală cu transmitere sexuală.
Consecințele pe termen lung ale hepatitei B sunt grave. Mulți pacienți progresează către forme cronice, cum ar fi ciroza sau cancerul hepatic. Deși este dificil de prevenit progresia acesteia, au apărut din ce în ce mai multe medicamente biologice care pot îmbunătăți rata de supraviețuire a pacienților.
Imunizarea și educația sunt cei doi piloni ai prevenției. Există multe vaccinuri, pe care mai multe țări din lume le includ în programele lor oficiale de imunizare. Eficacitatea lor depinde de administrarea tuturor dozele recomandate în fiecare caz.
Educația preventivă, cu accent pe subiectele sexuale, este esențială. Utilizarea prezervativului și măsurile de protecție de bază sunt esențiale pentru prevenirea răspândirii hepatitei B.
De asemenea, utilizarea în comun a seringilor în rândul consumatorilor de droguri intravenoase duce la răspândirea rapidă a bolii.
Citește mai mult:
Hepatita C
În practică, experții consideră că hepatita C nu are o formă acută. Cu alte cuvinte, pacienții care se infectează suferă imediat de forma cronică și s-ar putea să nu știe că s-au infectat până când nu se supun unor analize de sânge de rutină.
Modul obișnuit de transmitere este prin sânge din cauza transfuziilor efectuate în locuri nespecializate sau seringilor folosite de consumatorii de droguri intravenoase. Transmiterea sexuală este minimă în acest caz, spre deosebire de hepatita B.
Opțiunile de tratament pentru acești pacienți sunt complicate. În primul rând, medicamentele antivirale recomandate sunt foarte scumpe. Aproape nimeni nu își poate permite toate dozele de care are nevoie, motiv pentru care ajutorul de stat sau asistența socială sunt esențiale.
În al doilea rând, dacă hepatita C progresează și medicamentele nu funcționează, pacientul va necesita un transplant de ficat. Aceasta este situația celor care dezvoltă ciroză sau cancer hepatic din cauza cronicității infecției. Nu toți pacienții pot fi supuși procedurii.
Hepatita D
Virusul hepatitei delta (HDV), care este un satelit (un tip de agent subviral), cauzează această boală. Pentru a se răspândi, pacientul trebuie să fie infectat cu virusul hepatitei B (VHB).
Transmiterea poate avea loc prin sânge sau contact sexual. De asemenea, o mamă infectată poate transmite virusul copilului ei în uter. Din fericire, vaccinul împotriva hepatitei B este eficient și în prevenirea particulei delta.
Experții nu știu prea multe despre acest agent delta. În unele cazuri, simptomele hepatitei B se înrăutățesc din cauza coinfecției, în timp ce în alte situații boala trece neobservată.
Hepatita E
La fel ca hepatita A, această particulă virală urmează calea fecal-orală și se răspândește prin alimente și apă. Tabloul clinic este, de asemenea, similar cu gastroenterita care apare și trece fără a fi nevoie de intervenție externă.
Au fost înregistrate imagini clinice severe la femeile gravide, printre care și o formă agresivă care duce la insuficiență hepatică. Ficatul nu poate funcționa corect și apar complicații care pun în pericol atât mama, cât și fătul, cum ar fi incapacitatea de coagulare și acumularea de lichide în țesuturi.
Citește mai mult:
Toate tipurile de hepatită necesită îngrijire medicală și pot fi prevenite
Deși diferite, toate tipurile de hepatită pot fi prevenite. Măsurile de igienă și îngrijire de bază pot reduce riscul de infectare.
Experții consideră că epidemiile de hepatită virală sunt tăcute, deoarece mulți pacienți nu știu că sunt infectați. Astfel, este important ca oamenii să se vaccineze pentru a reduce la minim posibilitatea izbucnirii epidemiilor.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Desmet, Valeer J., et al. “Classification of chronic hepatitis: diagnosis, grading and staging.” Hepatology 19.6 (1994): 1513-1520.
- Florentini, Mariano Quino. “ICTERICIA COLESTASICA ASOCIADA A HEPATITIS A AGUDA.” Revista Médica Carriónica 4.2 (2017).
- Gaiche, Nuria Suárez, María Jesús Purriños-Hermida, and Anxela Pousa Ortega. “BROTE DE HEPATITIS A EN GALICIA DURANTE 2016-2018.” Rev Esp Salud Pública 94.24 (2020): 13.
- Quiroz, Jorge Ferrándiz, et al. “Hepatitis B crónica: Actualización en el diagnóstico y tratamiento.” Diagnóstico 56.1 (2017): 17-23.
- Salleras, L. “Veinticinco años de vacunación sistemática frente a la hepatitis B de los preadolescentes en Cataluña.” Vacunas 18.2 (2017): 59-70.
- Platt, Lucy, et al. “Needle syringe programmes and opioid substitution therapy for preventing hepatitis C transmission in people who inject drugs.” Cochrane Database of Systematic Reviews 9 (2017).
- Burstow, Nicholas J., et al. “Hepatitis C treatment: where are we now?.” International journal of general medicine 10 (2017): 39.
- Arnold, Kate C., and Caroline J. Flint. “Viral Hepatitis in Pregnancy.” Obstetrics Essentials. Springer, Cham, 2017. 59-65.
- Donnelly, M. C., et al. “hepatitis E—a concise review of virology, epidemiology, clinical presentation and therapy.” Alimentary pharmacology & therapeutics 46.2 (2017): 126-141.
- Ejecutivo, Consejo. Mejora de la salud de los pacientes con hepatitis virales: Informe de la Secretaría. No. EB133/17. 2013.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.