Transfuziile de sânge: scop și procedură - Doza de Sănătate
 

Transfuziile de sânge: scop și procedură

O transfuzie de sânge poate salva viața pacienților care prezintă hemoragii, au probleme cu măduva osoasă sau suferă de o boală congenitală.
Transfuziile de sânge: scop și procedură

Ultima actualizare: 06 august, 2020

Transfuziile de sânge constituie unul dintre stâlpii de temelie ai medicinii moderne. Această procedură salvează multe vieți prin înlocuirea sângelui pierdut de către pacient din cauza unei accidentări.

Prima transfuzie de sânge a fost realizată în secolul al XVII-lea. Însă oamenii de știință au reușit să identifice diferitele grupe sanguine abia în secolul al XX-lea. Până atunci, transfuziile de sânge puteam pune în pericol viața pacientului.

Grupele sanguine reprezintă o clasificare a sângelui în funcție de caracteristicile globulelor roșii și ale serului acestora. Dacă o persoană primește sânge ce are o grupă diferită față de a sa, survin reacții de incompatibilitate și crește riscul de deces.

Această idee a fost esențială în dezvoltarea transfuziilor de sânge și, datorită ei, această procedură a devenit foarte sigură și eficientă. În articolul de azi, îți prezentăm tot ceea ce trebuie să știi despre acest subiect.

Cum se realizează transfuziile de sânge?

Transfuziile de sânge sunt o procedură de rutină în medicina contemporană. Pacientul supus unei transfuzii primește sânge sau unul dintre derivații acestuia de la o altă persoană. Sângele conține următoarele elemente:

  • Globule roșii, care sunt responsabile de transportul oxigenului și care ajută la eliminarea deșeurilor
  • Globulele albe, care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor
  • Trombocitele, care contribuie la coagularea sângelui
  • Plasma, care este componenta solidă a sângelui

Pentru ca transfuziile să poată fi realizate, cineva trebuie să-și doneze sângele. Donatorii sunt, desigur, voluntari care nu primesc remunerație pentru acest gest.

Ce presupune donarea de sânge?

Asistent explicând transfuziile de sânge unui pacient

Donarea de sânge este o procedură foarte simplă care poate salva viața unei persoane. Ca să fii donator de sânge, trebuie să ai o stare de sănătate adecvată, să cântărești cel puțin 50 kg, să nu fii anemic și să nu suferi de nicio altă problemă de sănătate.

Donarea de sânge se face în centre specializate sau în cadrul unor campanii de sănătate care, de obicei, au loc în spații publice precum școlile, universitățile sau primăriile.

Ajuns acolo, te vei așeza pe un scaun, cu brațul întins pe o cotieră. Un tehnician de laborator îți va lua tensiunea arterială și se va asigura că ai o stare de sănătate optimă pentru a dona sânge. Apoi, specialistul va lega un garou în jurul brațului tău.

Tehnicianul de laborator va găsi cu ușurință o venă adecvată și va insera un ac în aceasta. Acul trebuie să fie steril, iar pielea va fi curățată înainte de inserarea sa. După ce a fost introdus acul, sângele va umple o pungă de aproximativ 500 ml.

Procedura este mult mai simplă decât pare și, în plus, este nedureroasă. Va dura aproximativ 10 minute. Apoi, tehnicianul de laborator îți va oferi o mică gustare astfel încât să te poți recupera. Această procedură duce rareori la complicații.

Conform anumitor studii, în fiecare an se donează aproximativ 92 de milioane de unități de sânge. Însă există în continuare un deficit de 22 de milioane de unități pe plan global. Așadar, fiecare dintre noi ar trebuie să încerce să devină donatori.

Care este scopul transfuziilor de sânge?

Transfuziile de sânge sunt folosite pentru a trata pacienții care prezintă carențe ce vizează oricare dintre componentele sângelui. În această categorie intră, de pildă, persoanele ce nu produc globule.

Medicii apelează la transfuzii în tratarea hemofiliei, pentru a se asigura că organismul pacienților poate realiza coagularea într-un mod corect. Transfuziile sunt recomandate și în următoarele situații:

  • După hemoragii, pentru a reface volumul sanguin
  • După intervenții chirurgicale majore în cadrul cărora se poate pierde mult sânge, cum ar fi transplanturile de organe sau repararea leziunilor
  • În caz de anemie cronică
  • Pentru a-i ajuta pe pacienții care sunt supuși chimioterapiei

Care sunt riscurile acestei proceduri?

În general, transfuziile de sânge nu prezintă pericole. Însă pot surveni probleme chiar și în cazurile cu un risc scăzut de complicații. Cea mai frecventă dintre acestea este reprezentată de mici reacții alergice care provoacă urticarii și febră.

Deși tehnicienii de laborator testează sângele donat pentru a exclude infecții transmisibile ca HIV-ul sau hepatita, transfuziile de sânge pot duce la infecții.

Din păcate, unele transfuzii pot cauza reacții imune. Sistemul imunitar poate ataca globulele roșii străine obținute prin transfuzii.

Concluzie

Transfuzia de sânge este o procedură care poate salva viața unui pacient. Din acest motiv, este important ca toate persoanele sănătoase să știe că și ele pot dona sânge. În fond, nu se știe când noi înșine vom avea nevoie de sângele unui donator.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.