5 valori de bază pentru o relație care să funcționeze
Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz
Pentru ca o legătură de dragoste să funcționeze bine, comunicarea și un plan de viață comun sunt importante. Dar nu trebuie să uităm de acele valori de bază care trebuie să existe pentru ca o relație care să funcționeze.
Dacă valorile de bază nu sunt împărtășite, sentimentul de nefericire nu apărea rapid. Deși este adevărat că cele pe care le vom menționa ar trebui să existe în toate relațiile, există întotdeauna excepții. Nu există relații identice.
5 valori de bază pentru o relație care să funcționeze
Ceva foarte important și ceea ce susține psihologul Silvia Congost este că, într-o relație de cuplu, cele mai importante valori trebuie să coincidă. De exemplu, fidelitatea sau respectul. De fapt, există valori care nu sunt negociabile. Atunci când nu sunt împărtășite, relația trebuie să se încheie.
1. Dragoste
Pare evident, nu? Una dintre valorile necesare pentru ca o relație să funcționeze este iubirea.
Acest lucru nu apare mereu. Uneori există dependență emoțională sau relația începe să-l facă gelos pe fostul partener. Uneori este folosită cealaltă persoană.
De asemenea, indiferent de problemele care pot apărea, dragostea va fi în continuare acolo. Dar, desigur, trebuie să fie dragostea adevărată, nu o altă cauză care este îmbrăcată sau deghizată în iubire.
Citiți mai mult: Cum să-ți rezolvi problemele în relație
2. Respect
O altă valoare necesară pentru ca o relație să funcționeze este respectul. Este posibil să ne certăm, să comunicăm ceva care nu ne place partenerului nostru sau să ne enervăm. Dar în niciunul dintre aceste cazuri nu ar trebui să fim lipsiți de respect.
A critica, a insulta sau a ne bate joc nu înseamnă a respecta partenerul. Acest lucru, în timp, va pune capăt relației.
3. Sprijin
Deși familia și prietenii sunt un mare sprijin, la fel ar trebui și persoana pe care am ales-o drept partener. Ar trebui să simțim că este acolo, indiferent de deciziile pe care le luăm cu privire la propria noastră viață.
De exemplu, să ne imaginăm că decidem să investim într-un proiect sau să ne schimbăm locul de muncă și nu ne merge bine. Partenerul nostru ar trebui să ne sprijine înainte și după rezultat. Noi, evident, trebuie să facem la fel.
4. Generozitate
Generozitatea face parte din valorile de bază care ar trebui să fie prezente în orice relație care funcționează bine. Trebuie să existe o partajare echilibrată. Într-o relație, ambele persoane trebuie să ofere și să primească.
5. Comunicare
Una dintre ultimele valori de bază pentru o relație de succes este comunicarea. Dar nu orice fel de comunicare ne va ajuta. Singura utilă este cea asertivă, în care vom exprima politicos ceea ce ne place și ceea ce nu ne place, ce gândim și ce părere avem despre un fapt, o decizie sau un mod de a acționa.
Un exemplu de comunicare asertivă în cadrul cuplului: dacă ne deranjează faptul că cealaltă persoană întârzie la întâlniri, îi vom spune că știm că nu o face intenționat, dar ne deranjează. Comunicarea asertivă este sănătoasă.
Citiți mai mult: Rearanjează-ți casa pentru o relație mai fericită
Valori de bază pentru o relație: alte sfaturi
Adevărul este că descoperirea valorilor de bază pe care ar trebui să le aibă o relație de succes este foarte utilă. Dar ce alte sfaturi ar trebui să avem în vedere? Încrederea este de bază. De fapt, dacă nu avem încredere în persoana de lângă noi, de ce continuăm relația cu ea? Nu are sens.
Comunicarea este esențială pentru a clarifica valorile care pot fi negociabile. De exemplu, fidelitatea. Multe cupluri au relații deschise sau în care pot cunoaște alte persoane într-un mod romantic. Este important să discutați aceste subiecte pentru a vedea dacă valorile voastre se potrivesc.
Un alt sfat pentru o relație de succes este admirația pentru cealaltă persoană. Acesta este un lucru pe care nu-l putem forța, așa că, dacă nu ne admirăm partenerul, ar trebui să începem să ne gândim dacă ar trebui să continuăm relația.
Acum că știm toate acestea, poate fi o oportunitate excelentă de a reflecta asupra relației noastre de cuplu.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Callejón-Chinchilla, M. D., & Gila-Ordóñez, J. M. (2018). Necesidad de trabajar las relaciones de pareja saludable desde contextos socio-educativos. Sophia, 14(1), 31-38.
- Herrera, A. B. (2019). Cómo buscar y encontrar pareja estable y amorosa. Tus psicólogos en CDMX: Irradia Terapia.
- Iglesias-García, M. T., Urbano-Contreras, A., & Martínez-González, R. A. (2019). Escala de Comunicación autopercibida en la relación de pareja (CARP). Anales de Psicología/Annals of Psychology, 35(2), 314-322.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.