Femeile cu dependență emoțională prezintă un risc mai mare de femicid
 

Femeile cu dependență emoțională prezintă un risc mai mare de femicid

Este foarte important ca, chiar dacă ne iubim partenerul, să învățăm să ne iubim și să ne respectăm și pe noi. Trebuie să învățăm să fim ființe complete pentru a nu depinde de nimeni.
Femeile cu dependență emoțională prezintă un risc mai mare de femicid
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Femicidul este o realitate care, din păcate, face zi de zi zeci de victime în întreaga lume. Există o îngrijorare din ce în ce mai mare cu privire la riscul pe care îl implică pentru toate femeile. Temuta dependență emoțională poate avea ceva de-a face cu femicidul.

Femicidul se referă la uciderea femeilor motivată de machism. Majoritatea crimelor de acest tip au fost comise de o rudă apropiată a femeii. Acest lucru apare din cauza controlului pe care mulți bărbați îl exercită asupra fetelor și femeilor. Ei merg atât de departe încât cred că pot dispune de viața și corpul persoanelor de sex feminin.

Pericolul dependenței emoționale

Abuzul fizic și psihologic este unul dintre primele semne care ar trebui să alerteze femeile cu privire la un posibil risc de a deveni o altă victimă a acestei infracțiuni atroce.

Se poate întâmpla ca femeile care sunt abuzate să aibă o stimă de sine scăzută, să fie nesigure, să se simtă vinovate și să aibă o dependență emoțională care să nu le permită să-și continue viața departe de agresor.

Luând decizia de a relua relația cu acea ființă violentă, îi oferiți mai multe motive pentru a crede că poate avea controlul. Acest lucru a fost declarat de Beatrice Macciotta Felices, psihiatru la Departamentul de Sănătate Mintală al Spitalului Edgardo Rebagliati din Peru. Medicul a spus că o mare parte din cazurile de violență nu sunt raportate în mod oficial de către victime.

Copil cu dependență emoțională

 

Potrivit expertului, femeile cu această dependență fac totul pentru a ascunde agresorul, nu merg la spitale sau centre de raportare și găsesc adesea o justificare, trăind un adevărat sentiment de vinovăție.

Personalitatea făptuitorului poate varia. Este egoist, gelos, nesigur sau egocentrist. În plus, aproape întotdeauna încearcă să-și justifice acțiunile sau să minimizeze importanța atacurilor.

După primul abuz, este foarte probabil ca atacurile să se repete din nou și din nou. Depunerea unei plângeri este foarte importantă. Au existat cazuri în care femeia și-a părăsit partenerul, iar acesta din urmă a ucis-o pentru a se răzbuna.

Cum se depășește un episod de dependență emoțională?

Toți oamenii, indiferent de vârstă, au capacitatea de a depăși dependența emoțională.

Recunoașteți problema

Acesta este poate cel mai dificil pas. Reflectarea și acceptarea faptului că lucrurile nu merg bine este primul pas în procesul de detașare.

Căutați sprijin

Poate un prieten sau un membru apropiat al familiei. Construirea unei rețele de ajutor este cea mai bună idee. În plus, puteți afla dacă există centre de îngrijire a femeilor în zona voastră.

Consolidați-vă stima de sine

Unul dintre principalii factori ai tuturor tipurilor de dependență emoțională este stima de sine scăzută. În caz de violență, agresorul se asigură că poate domina victima.

Cu sprijinul unui profesionist în psihologie, stima de sine poate fi consolidată.

Singurătatea este benefică

Tânără care a scăpat de dependență emoțională

 

O dragoste sănătoasă ne face să ne simțim întregi și fericiți. Cu toate acestea, este important să învățați să trăiți în singurătate pentru a nu depinde de nimeni.

Mergeți la poliție!

Știm că nu este o decizie ușoară și că implică riscuri. Cu toate acestea, este cel mai bun mod de a preveni consecințele tragice, cum ar fi femicidul.

În cele din urmă, credem că este important să subliniem că nu suntem niciodată de vină pentru că am fost violate sau abuzate. Dependența emoțională, modul în care ne îmbrăcăm sau ceea ce facem nu provoacă femicidul. Ceea ce provoacă moartea este machismul!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Aiquipa Tello, J. J. (2015). Dependencia emocional en mujeres víctimas de violencia de pareja. Revista de Psicología (PUCP), 33(2), 411-437.
  • Echeburúa, E., & De Corral, P. (2009). El homicidio en la relación de pareja: un análisis psicológico. Eguzkilore, 23, 139-150.
  • Urquilla, J. (2008). Feminicidio, violencia feminicida. La responsabilidad del Estado salvadoreño en su erradicación. Violencia de género contra las mujeres y feminicidio: un reto para el Estado salvadoreño, 7.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.